CANVIS EN EL TEMPS
Societat 20/01/2011

10 graus menys: l'hivern torna de cop i amb força

Miquel Bernis
2 min

BarcelonaArriba l'onada de fred més important d'aquest hivern. L'hivern ressuscita. Una entrada de vent del nord-est farà caure els termòmetres uns 10 graus a partir d'aquest vespre i escombrarà l'ambient suau de les darreres setmanes. S'acaben les boires a ponent.

Quan començarà?

Aquest vespre ja ho notarem, demà el canvi serà evident

Aquesta tarda la tramuntana s'enfortirà al nord i en general al vespre començarà a notar-se l'entrada d'aire fred. Demà a primera hora ja serà necessari abrigar-se bastant més, les temperatures hauran baixat uns quants graus i el vent, que es deixarà sentir a molts indrets, augmentarà clarament la sensació de fred.

Fins a on baixaran els termòmetres?

Sota zero gairebé arreu, per sota dels 5 sota zero a l'interior

Als matins del cap de setmana glaçarà amb força. Dissabte i, sobretot, diumenge començaran amb temperatures per sota dels 10 sota zero a les capitals del Pirineu, per sota dels 5 sota zero a l'interior i a la Catalunya central, i netament sota zero al prelitoral: a ciutats com Girona, Terrassa o Vilafranca fàcilment s'arribarà als 2 o 3 graus negatius. També baixaran sota zero a la Costa Brava, i a ciutats com Barcelona o Tarragona es fregaran els 0 graus.

Nevarà?

En general no, però la serra de Tramuntana quedarà blanca

Demà el dia podria començar amb el Tibidabo enfarinat per algunes precipitacions que cauran durant la nit, però en tot cas serà l'única sorpresa a Catalunya. El cap de setmana, de fet, serà bàsicament assolellat i amb molt bona visibilitat. A les Illes, en canvi, hi cauran xàfecs gairebé a cota zero i la serra de Tramuntana quedarà ben blanca sobretot demà. Diumenge també podria nevar a partir dels 400 metres al sud del País Valencià, però és menys segur.

I al Pirineu?

Tampoc nevarà a muntanya malgrat el fred molt intens

Per ara cap regió de la serralada rebrà els 3 o 4 dies vinents una nevada que pugui ajudar a reactivar la temporada d'esquí. Les temperatures molt baixes permetran, això sí, fer neu artificial que es conservi en bon estat. A finals de la setmana que ve podria arribar, llavors sí, una borrasca amb neu, però això encara és molt poc segur.

Quant durarà?

L'onada de fred serà llarga

Cap massa d'aire càlid entrarà darrere per escombrar l'aire siberià, de manera que els matins sota zero s'allargaran, com a mínim, fins a la meitat de la setmana que ve. En tot cas, amb els pas dels dies el domini del sol farà que els migdies siguin cada cop més suaus i que el fred més cru sigui només cosa de les nits i els matins. Els mapes de llarg abast indiquen que a finals de la setmana que ve el fred es podria reactivar, i aquest cop fins i tot amb neu. Falten molts dies però tot fa pensar que el fred arriba per quedar-se.

stats