Societat 07/12/2014

La impotència de dues germanes contra l’assetjament a l’Índia

Marc Toro
2 min
Les germanes Pooja i Aarti Kumar a casa seva, al nord de l’Índia.

Barcelona“És molt difícil ser una dona en la nostra societat. Amb prou feines se’ns permet respirar”. Així de contundent s’expressava ahir en un reportatge a The Guardian Pooja Kumar, una noia índia de 19 anys. I contundent també va ser la seva reacció quan la setmana passada tres homes van intentar assetjar-la a ella i la seva germana Aarti -tres anys més gran- quan tornaven de la universitat en autobús. La imatge de les dues noies enfrontant-se a cops de cinturó amb els seus atacants va fer la volta al món i les va convertir en heroïnes al seu país. Una setmana després la glòria s’esvaeix. Qüestionades i amenaçades, veuen amb impotència com la seva acció, el seu toc d’atenció a la societat índia, podria quedar en no res.

“No tenen por de ningú i això és bo, però em preocupa perquè ara tenen molts enemics”, lamenta el pare de les noies al rotatiu britànic. La publicació d’un altre vídeo en què les germanes agredeixen un home que les estaria assetjant en un parc els ha fet guanyar el malnom de “ man-beaters ” (agressores d’homes). I això no és tot. El reportatge assegura que algunes versions dels testimonis que van viure l’episodi de l’autobús són contradictòries, i també parla de possibles pressions de l’administració perquè les joves retirin la denúncia contra els tres acusats, en llibertat sota fiança. Les germanes ja “pateixen per la seva vida”, i confessen que només volen tenir una “bona feina” i “identitat pròpia”. La Pooja, però, va més enllà: “Vull marxar d’aquí”.

La situació a l’Índia no és esperançadora. Segons dades del govern, les denúncies per crims contra dones han crescut un 26,7% en l’últim any, però es calcula que només un 1% de les violacions arriben a la policia. La por a l’estigmatització social i les amenaces dels agressors fan que moltes dones callin.

stats