DESNONAMENTS
Societat 03/09/2014

80 dies: l’acampada més llarga de la PAH

Cinc famílies porten dos mesos i mig davant l’oficina del BBVA de Manlleu per exigir solucions als seus casos

Núria Martínez
4 min

ManlleuAvui fa vuitanta dies que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) Osona va decidir acampar davant l’oficina del BBVA de Manlleu per buscar solucions per a cinc famílies endeutades, que també són cada dia davant l’entitat. Es tracta de l’acció més llarga que ha portat a terme la PAH a tot l’Estat, segons explica la plataforma. L’acampada és una acció que la PAH utilitza de manera recurrent per aconseguir solucions. Fins ara, però, mai cap assemblea havia arribat a complir els gairebé tres mesos. L’ARA va visitar ahir els acampats, que asseguren que no es mouran fins que no els donin solucions reals. “Deixarem aquesta acció el dia que el BBVA garanteixi un habitatge per a les cinc famílies. Fins que això no sigui així, ja poden anar passant els dies”, defensa Maira Costa, una de les membres de PAH Osona. Cada una d’aquestes cinc famílies -dues amb fills menors d’edat- manté la seva negociació particular amb el banc. No obstant, les premisses de negociació generals de la PAH Osona amb l’entitat financera són: dació en pagament “total i no parcial” i lloguer social. “Entenem que amb l’entrega de la casa les famílies ja paguen el deute”, argumenta una de les membres.

Concretament, de les cinc famílies, en tres casos es demana la dació, en un altre la condonació del deute i en l’últim el refinançament. Totes les famílies participen en l’acampada i fins i tot un dels fills menors (15 anys) ha fet nit a la plaça Fra Bernadí de Manlleu. De moment, quatre de les famílies poden fer vida a casa seva perquè encara no s’ha fet la subhasta. La cinquena no té cap lloc on viure. “Vam començar l’acampada després de fins a tres anys de negociació amb l’entitat. Vam decidir engegar-la perquè les famílies, desesperades, van creure que calia fer un pas més”, argumenta la portaveu de la plataforma. Al principi es va ocupar l’interior de la seu més emblemàtica del BBVA de la ciutat -antigament era de Caixa Manlleu- per poder fer més soroll. Després de la denúncia del BBVA, el jutge ràpidament va dir que allà dins no s’hi podien estar i van moure les seves tendes al carrer, just davant la seu. L’Ajuntament de Manlleu no els ha posat cap problema per acampar-hi. “No ens donen suport actiu, però no hi estan en contra”, assegura Costa. De fet, el consistori va aprovar una moció a favor de les reivindicacions de la PAH el 20 de juliol. Hi van votar a favor ERC i els regidors no adscrits. Uns dies abans, el diputat de la CUP David Fernàndez i la diputada d’ICV-EUiA Laura Massana van anar-hi a donar-los suport. Posteriorment, van començar una recollida de signatures de representants de diferents formacions. Vuitanta dies després, segueixen acampant i fent altres accions diàriament. “Cada dia, a les 20 hores, fem assemblea per debatre sobre el funcionament i sobre com hem d’actuar”, comenta Maira Costa. A més, també s’ocupa gairebé diàriament alguna de les seus del BBVA que hi ha a la localitat, i “s’informa els clients de la problemàtica i es llancen papers, confeti i globus”, expliquen els membres de la PAH. En l’ocupació d’ahir es va poder observar com, automàticament, els treballadors del banc van deixar de treballar i no van atendre més clients, com fan sempre que entra la gent de la PAH.

“No tot el que és legal és just”

De totes les persones que acampen davant la seu només n’hi ha una que no hi hagi fallat ni una nit: Josep Lluís Melero. L’afectat, de 43 anys, després d’haver sigut desnonat de casa seva, es va quedar sense lloc on viure. Abans de l’acampada feia vida en cases facilitades per membres de la PAH. El 2006 va fer una hipoteca pont, i quan va passar un any no va aconseguir vendre la casa. Melero es va quedar a l’atur i havia de pagar les dues hipoteques.

Fa dos anys es va executar l’ordre de desnonament i es va quedar sense casa però amb el deute. Ara, segons explica la PAH, li han reduït “moltíssim la xifra”, però n’exigeixen la condonació. L’afectat assegura que el seu fill (15 anys) no pot viure amb ell perquè no té casa. Actualment, tot i que ha dormit alguna nit a la plaça amb el pare, viu amb la seva mare. “Tenim molt clar que la llei va a favor dels bancs. No tot el que és legal és just, i només ho podrem canviar si ho fem entre tots”, conclou la Maira.

El BBVA diu que manté el “diàleg obert”

Davant l’ocupació de Manlleu, el BBVA defensa que s’han ofert solucions personalitzades per a cadascun dels casos, “d’acord amb els clients i amb els garants”. “S’ha fet un esforç important de diàleg i de buscar acords en tots els casos”, afirma l’entitat. No obstant, defensen que tracten “tots els clients igual”, i que no s’oferirà un tractament “diferenciat” per a aquestes famílies pel fet de fer una acampada davant d’una oficina. El BBVA afirma que s’han ofert “quitances importants” i també dacions en pagament, entre altres mesures. Una mostra d’aquest “esforç”, afirmen, és que s’han paralitzat les accions judicials dels cinc casos afectats. A més, el BBVA explica que van acceptar la mediació d’Ofideute (el servei d’assessorament de la Generalitat per a persones que estan en risc de perdre l’habitatge) per resoldre el cas. “Ara estem a l’espera del que pugui passar i mantenim el diàleg obert amb els afectats”, reivindica el BBVA.

stats