Societat 27/04/2012

A l'espera de saber quants nens caldrà "fer cabre"

S. Sánchez
2 min

BARCELONAL'escola Sa Forcanera, de Blanes, viu des del 2005 en barracons. La majoria dels 11 mòduls prefabricats que formen el centre tenen 100 metres quadrats -n'hi ha dos de 200- per acollir cadascun dues aules, una sala complementària i un lavabo. Això vol dir que amb prou feines s'assoleix ara l'imperatiu legal dels 2 metres quadrats per alumne a infantil i 1,5 metres a primària. "Hem hagut de prohibir als alumnes que portin motxilles amb rodes perquè ocupen massa espai i dificulten el pas", explica la directora del centre, Aida Beltrons. Avui ja tenen alguns grups que s'han acollit a l'increment del 10% de la ràtio permès per la llei i tenen 26 i 27 alumnes. Una situació que no és excepcional a les escoles catalanes. Pel que fa a Barcelona, CCOO xifra en 397 les aules que ja avui tenen 28 alumnes (el màxim legal).

Però si a Sa Forcanera han d'augmentar els alumnes fins a 30 el curs vinent, les dificultats seran més grans. "Si cal els haurem de fer cabre, quin remei, però perdrem atenció individualitzada i això perjudica l'educació", afegeix la directora. Beltrons encara no sap si haurà d'incrementar la ràtio el curs vinent. De moment, ha ofertat dues línies de P-3, conscient que hi ha un augment de la demanda. Però la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va advertir ahir que, en els casos que no es perjudiqui la qualitat educativa i que es compleixin els requisits d'espai i alumnat fixats, pot resultar un estalvi més gran aportar la mitja jornada d'un mestre de reforç a un grup gran que no pas dividir el grup en dos i haver d'instal·lar un mòdul nou, el preu dels quals ronda els 180.000 euros.

No se sap encara si aquest serà el cas de Sa Forcanera, perquè el procés d'assignació de places per a la matriculació està encara en marxa. La directora, però, té l'esperança posada en la construcció de l'edifici de l'escola. Si res no torna a endarrerir-la, arrencarà l'any que ve.

stats