Societat 14/01/2014

La meitat dels docents universitaris, en situació precària

El 50% del professorat d'educació superior cobra entre 300 i 1.200 euros bruts al mes

Elisabet Escriche
2 min
Personal docent i investigador denuncia que treballen en una situació precària.

BarcelonaUn 50% dels docents que treballen a les universitats públiques catalanes cobren entre 300 i 1.200 euros bruts al mes. Així ho va denunciar ahir la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) durant la presentació d'un estudi de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) que compara les condicions laborals del personal docent i investigador de tres universitats catalanes amb altres països de l'OCDE. El secretari de l'ACUP, Josep Maria Vilalta, va reconèixer que la situació d'aquest professorat és "preocupant" i va anunciar la constitució d'un observatori de les estructures retributives del personal docent i investigador català per poder contrastar, comparar i actualitzar l'evolució d'aquestes dades.

Segons la PUDUP, els professors que estan en una situació laboral més precària són els que estan en la categoria d'associat a jornada parcial. Aquest col·lectiu cobra una mitjana de 300 euros. A la part alta de la forquilla hi ha els investigadors postdoctorals, que guanyen uns 1.200 euros mensuals bruts i tenen un contracte temporal d'un any de pràctiques, un fet que els impedeix demanar beques per continuar amb les seves investigacions. A Bèlgica la mateixa categoria de professor té un sou d'uns 3.000 euros al mes. "És una precarietat insostenible", va denunciar el docent i investigador de la Plataforma Unitària, Marc Llirós. En la mateixa línia, el professor associat de la Universitat de Barcelona (UB) Jaume Sastre va criticar que el seu centre hagi abusat de la figura contractual per tenir mà d'obra barata.

Els catedràtics, ben remunerats

Per mostrar el seu malestar davant d'aquesta situació, una trentena de professors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) van protestar a l'entrada del centre amb pancartes coincidint amb la celebració del seminari on l'ACUP va presentar el seu estudi. En les pancartes es podia llegir: "No es pot ser investigador amb 300 euros al mes", "RIP Universitat" o "Professors doctors a meitat de preu". L'estudi, que està elaborat amb dades del 2008, presenta una realitat laboral ben diferent. Només analitza els tres perfils de professorat -catedràtics, agregats i lectors- més ben remunerats i que representen la meitat del total de la plantilla de docents que treballa a les universitats catalanes.

Els més ben pagats són els catedràtics amb 78.710 euros bruts a l'any -6.559 euros al mes-, que ocupen la cinquena posició de la trentena de països de l'OCDE que s'han analitzat, per darrere del Canadà o Itàlia. Els professors agregats cobren 55.388 euros a l'any bruts (4.615 al mes) i ocupen la setena posició del rànquing. Finalment els professors lectors -que tenen cinc anys de feina assegurats- tenen un sou de 40.229 euros bruts anuals (3.350 euros al mes) i se situen com els novens més ben pagats.

"Un catedràtic que porta 20 o 30 anys a la universitat té una posició i un salari molt competitiu: compta amb una carrera sòlida i uns quants anys de carrera, però si agafem un lector -que és on podem atreure personal estranger- aquí no som competitius perquè pràcticament no reben complements", va lamentar Vilalta.

stats