BARCELONA
Societat 21/11/2014

La preocupació creixent pel turisme

Els veïns situen el model turístic en el ‘top ten’ dels problemes de Barcelona, encapçalat encara per l’atur

Núria Martínez
3 min
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va inaugurar ahir BarGelona, la pista de gel que per quart any consecutiu instal·len els comerciants a la plaça de Catalunya per contribuir a l’ambient nadalenc de la ciutat en l’època de compres més important de l’any. La pista obre al públic avui i estarà en funcionament fins al diumenge 11 de gener del 2015.

BarcelonaBarcelona va rebre el 2013 més de 7,5 milions de turistes. La capital catalana ja és la cinquena ciutat d’Europa més visitada. Des del 2005 ha augmentat el nombre de visitants en un 33,85%, segons les dades de Turisme de Barcelona. La capital catalana, que només té 1,6 milions d’habitants, s’ha transformat en poc temps en un destí turístic de masses. A finals d’agost va esclatar una revolta veïnal sense precedents: la Barceloneta va dir prou al model turístic. La reivindicació es va estendre com una taca d’oli als altres barris afectats pel turisme, que també van expressar el seu esgotament. El debat sobre el turisme s’ha erigit, sens dubte, com un dels principals maldecaps del govern de Trias. Una prova més és l’enquesta de serveis municipals que fa l’Ajuntament de manera anual a 6.000 ciutadans. Es tracta de l’última abans de les eleccions municipals, programades per al mes de maig, i que plantegen un escenari més incert que mai. El turisme s’ha col·locat per primera vegada en el top ten dels problemes més greus de Barcelona per als veïns de la ciutat. Un 3,8% de la població ho considera el problema més greu: la taxa s’ha triplicat respecte a l’any passat (1,2%). El turisme ocupa la setena posició del rànquing, per davant del soroll i la pobresa.

Si s’observa per barris, la preocupació encara s’agreuja més. Per als veïns de la Sagrada Família, el turisme és el primer problema del barri. A la Barceloneta se situa en segon lloc -el primer l’ocupa la inseguretat-, de la mateixa manera que a Santa Caterina, Sant Pere i la Ribera. Per als veïns de barris com Parc - Llacuna - Vila Olímpica, Vallcarca - el Coll - la Salut, Poblenou - Diagonal Mar i Gòtic, el turisme és un dels dos problemes més greus del conjunt de la ciutat. El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, va reconèixer ahir que “és evident que hi ha un debat” sobre el turisme, però va afegir que el problema “no és exagerat”. L’enquesta també mostra que l’atur i les condicions de treball continuen encapçalant les preocupacions dels barcelonins. No obstant, per primera vegada des del 2010, el percentatge (28%) es redueix respecte a l’any anterior. El 2013 se situava al 32,2%, el màxim nivell dels últims anys. Els problemes econòmics són el segon maldecap dels barcelonins, però amb un percentatge més petit que l’any anterior: si l’any passat se situava al 17,7%, aquest any arriba al 14,4%. El tercer problema de la llista és la inseguretat, amb un percentatge del 4,3%.

Millora de l’encaix de Catalunya

El descrèdit de la política i la desconfiança en les administracions -municipals, nacionals i estatals- també queda reflectit en les respostes dels enquestats. Els ciutadans demanen a l’Ajuntament (un 11,8%), la Generalitat (18,5%) i el govern espanyol (27,9%) canvis per millorar la gestió. Pel que fa a la valoració, varia força depenent de l’administració. L’Ajuntament treu la millor nota (6), seguit de la Generalitat, amb un 5,5. L’últim lloc l’obté el govern espanyol, que suspèn amb un 3,5. L’enquesta també parla d’un altre dels temes estrella del moment: l’encaix de Catalunya a Espanya. El 45,7% demanen millorar-lo o modificar-lo, 11,5 punts més que el 2010. Forn va presumir del fet que la majoria de serveis municipals han tingut una evolució positiva al llarg del mandat. L’únic que suspèn és el de l’aparcament.

El Parc de l’Oreneta, protegit de l’edificació

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir qualificar el solar del carrer Montevideo, que dóna continuïtat al Parc de l’Oreneta, com a espai verd. Amb aquest pas es vol evitar la construcció d’habitatges de luxe. L’aprovació, feta per unanimitat, es va dur a terme a la comissió d’Hàbitat Urbà, a partir d’una proposició del grup d’ICV-EUiA. Es preveu mantenir els espais com a “equipaments municipals en la seva totalitat”, tal com reivindicaven els veïns de la zona.

stats