SANITAT
Societat 30/07/2014

La sanitat privada denuncia el Clínic per competència deslleial

L’ACES subratlla que no vol diners sinó “posar fi a la confusió”

Mario Martín Matas
2 min

BarcelonaLa patronal sanitària privada ACES, representant de 250 centres a Catalunya, va anunciar ahir que el jutjat número 7 mercantil de Barcelona ha admès a tràmit la seva demanda contra l’Hospital Clínic de Barcelona i Barnaclínic per suposada competència deslleial. ACES fa anys que critica que cada cop més centres del sistema públic català han introduït la provisió de serveis privats per aconseguir més finançament, i ara han decidit anar un pas més enllà i reclamar als tribunals el que consideren un greuge comparatiu.

La presidenta de la patronal, Cristina Contel, va explicar ahir a l’ARA que la demanda no busca cap compensació econòmica, sinó “posar fi a la confusió” i aclarir fins a quin punt un centre de la xarxa pública, tot i que estigui gestionat per un consorci amb capital privat, pot fer activitat fora del que li compra el Servei Català de la Salut (CatSalut).

Crítiques al conseller Boi Ruiz

Contel va recordar que la queixa ha estat traslladada reiteradament al departament, però que del conseller Boi Ruiz no n’han trobat cap resposta. La patronal considera que la fórmula impulsada pel Barnaclínic des del 2000 ha servit de model a altres centres que ara l’apliquen, una solució per combatre l’asfíxia econòmica de quatre anys de retallades.

D’aquesta manera, l’ACES lamenta que s’estan derivant recursos públics -professionals, equipaments i, fins i tot, pacients- per fer atenció privada, i això els perjudica, perquè han hagut de fer inversions pròpies sense el suport dels impostos que paguen els ciutadans i, a més a més, no tenen accés als usuaris que arriben per la porta del CatSalut. Tant el Clínic com la conselleria de Salut van declinar ahir referir-se a la polèmica malgrat la petició de l’ARA. L’ACES ja es va desmarcar per aquesta qüestió del Pacte Nacional de Salut el març passat, un acord pendent d’aprovació al Parlament, tot i que les conclusions del document només compten amb el vistiplau de CiU i ERC. El Pacte Nacional de Salut recull en el seu punt número 36 la necessitat d’una normativa clara per a la provisió de serveis privats en centres del Sistema Sanitari Integral d’Utilizació Pública de Catalunya (SISCAT).

“No tenim cap problema amb la competència, entre nosaltres som competidors; la queixa és que no es juga amb igualtat de condicions”, aclareix Contel. Per això, han hagut de recórrer als tribunals i que sigui un jutge qui ho determini. Els dubtes sobre aquesta pràctica ja van portar una altra patronal, el Consorci de Salut i Social de Catalunya, a elaborar fa prop d’un any un document de recomanacions sobre com s’havien de proveir serveis privats en centres públics. Ho va fer, segons va explicar llavors, a petició dels mateixos centres, que no tenien clares les implicacions legals. L’esperit d’aquest document és que hi hagi una separació clara entre els dos tipus de gestió i que sobretot l’atenció pública no es vegi perjudicada. Sense una regulació específica, però, els dubtes no s’han esvaït. Potser hi contribueix que el Barnaclínic, a la seva pàgina web, es publicita com un centre que aprofita els coneixements dels seus professionals i d’un segle d’investigació.

stats