EDUCACIÓ
Societat 06/07/2012

La professora que ha revolucionat el currículum

Sònia Sánchez
3 min
La professora Núria Fusté ha fet servir una simple pissarra i unes galetes cuinades per ella per definir la seva manera de ser i d'educar en el seu vídeo-currrículum.

Diuen que la necessitat esmola l'enginy. Amb més de 800.000 catalans a l'atur i unes retallades educatives que dificulten encara més l'accés a la professió docent, la Núria Fusté sabia que un curriculum vitae tradicional li serviria de ben poca cosa. El que no s'esperava, però, era el fenomen mediàtic en què s'ha convertit el seu vídeo-currículum, que ja acumula més de 10.000 visites en sis dies al YouTube .

Fusté és professora de secundària. Ha impartit biologia, física i química durant 14 anys a l'escola concertada Laia de Sant Andreu, a Barcelona, que la setmana passada va anunciar que tancava tota la línia d'ESO. Però aquestes dades no apareixen al seu currículum. En cinc minuts de muntatge audiovisual, la Núria fa servir una de les seves passions, la rebosteria, per explicar com es defineix, com entén l'educació, com la posa en pràctica, quin és el seu repte professional i què pot aportar a una escola. "Penso que és més interessant explicar les característiques que em defineixen, i si algú creu que representen els valors que estan buscant, em trucaran per consultar la resta de dades", argumenta la professora.

Responsable, emprenedora, creativa, constant, pacient, esforçada... Les qualitats que aplica quan prepara les seves galetes -"normalment per obsequiar algú", apunta- li serveixen també per definir la seva manera de ser i d'educar. "Un bon professor no només ha de transmetre coneixements, ja que ara els pots trobar arreu. És més important com transmets aquests coneixements als alumnes perquè els siguin útils. Jo intento abordar tots els temes a través d'aplicacions a la realitat, creant escenaris i motivacions", detalla.

Atur sobtat per tancament

Fusté es va assabentar que es quedava sense feina fa poc més d'una setmana. El 25 de juny la directora de l'escola Laia, on treballava, va anunciar que per al curs vinent tanca la seva única línia d'ESO. Deixa al carrer vuit professors i 73 alumnes buscant plaça escolar per al setembre. El Consorci d'Educació de Barcelona (CEB), que està buscant ubicació als alumnes als centres concertats de la zona, explica que el motiu del tancament és que al centre no li han renovat el lloguer de l'edifici on impartia l'ESO, però que els ajuts per al concert es mantenen.

Tot i que encara no li han donat la carta d'acomiadament -quan la tinguin els vuit professors valoraran si hi ha motius per a una demanda per acomiadament improcedent-, Fusté era conscient que, a tocar del mes de juliol, havia d'espavilar-se per trobar una nova feina.

"L'èxit serà si trobo feina"

"De currículums de paper n'arriben a piles a les escoles, ho sé perquè he estat cap d'estudis". La seva primera idea va ser fer algun tipus de manualitat en paper, però resultava "massa car", diu. Per això, amb l'ajuda del seu marit, que és càmera professional, es va decidir a provar sort amb el vídeo. En una tarda van rodar-lo i després d'algunes "nits en blanc" editant les imatges, van tenir llest un vídeo-currículum de cinc minuts que ha triomfat a les xarxes socials.

"No m'ho esperava pas. M'alegra que la gent passi cinc minuts agradables veient el meu currículum, però l'èxit real serà si trobo feina", diu Fusté, que de moment ha rebut la trucada d'una escola, tot i que encara no sap si l'han trobada pel vídeo-currículum o no. Li queden encara molts correus electrònics per enviar amb el seu link .

Però el que més l'ha emocionat no són les 10.000 visites al YouTube, sinó els correus dels exalumnes que li han escrit per dir-li: "Núria, jo sóc una de les teves galetes".

stats