TRÀFIC D'ESTUPEFAENTS
Societat 04/04/2013

Un supermercat virtual per a la compravenda fàcil de drogues

Silk Road ofereix des de pastilles d'èxtasi fins a cocaïna pura

Auri Garcia Morera
2 min

BarcelonaSilk Road és una botiga virtual com eBay o Amazon, però dedicada gairebé en exclusiva a la compravenda fàcil de drogues. Arribar-hi és una mica més complicat que escriure el seu nom en un cercador i fer un clic en un dels primers resultats, però un cop dins s'accedeix a una oferta abundant de tota mena de substàncies il·legals. Ara sí, a només uns clics de distància.

El nom -Ruta de la Seda-, remet a la xarxa de rutes que facilitaven el comerç entre Àsia i Europa uns segles enrere, i després també s'ha utilitzat per parlar de la ruta de sortida de l'opi de l'Afganistan. Com a logotip utilitza un camell de color verd. I només cal fer un cop d'ull al menú principal per esvair qualsevol dubte que es tracta d'un supermercat virtual especialitzat en drogues.

En la categoria corresponent, s'hi ofereixen més de 10.000 productes, dividits en subcategories com èxtasi, cànnabis o drogues dissociatives. Dins de cadascuna, hi ha una interminable llista de resultats ordenats per la reputació dels venedors, que es decideix amb els vots dels compradors anteriors. Silk Road és només una plataforma i, com fa eBay, destaca els venedors més ben valorats.

Per aproximadament 100 euros, es poden comprar deu càpsules de 140 mil·ligrams d'èxtasi amb un 84% de puresa, cinc grams de la varietat de marihuana Haze de màxima qualitat o un gram de cocaïna pura. Al seu costat hi ha altres categories, tot i que amb una oferta molt menys abundant. Des dels llibres fins als focs artificials, passant per la pornografia.

Dues barreres de protecció

Silk Road forma part de l'internet ocult, ja que s'amaga darrere de la xarxa de connexió anònima Tor. D'aquesta manera, els usuaris que visiten la pàgina, siguin venedors o compradors, no poden ser identificats per les autoritats. Tampoc els servidors que allotgen la plataforma poden ser localitzats. L'altra possibilitat per perseguir els usuaris o els administradors de la web, seguir el rastre dels diners, tampoc és fàcil en aquest cas. Silk Road només admet els pagaments amb la moneda virtual bitcoin , amb un funcionament descentralitzat que garanteix el secret de les transaccions.

Tot i que funciona des de fa més de dos anys i que agències de lluita contra el tràfic de drogues com la DEA nord-americana fa temps que ho intenten, ningú ha estat capaç de tancar-la fins ara. Sí que hi ha hagut, però, almenys un usuari detingut per l'ús que en feia. Un australià a qui la policia va interceptar un dels paquets amb substàncies il·legals que li van enviar al seu nom. Per evitar aquest problema, la secció d'ajuda de la web recomana demanar els enviaments a adreces diferents.

stats