SALUT
Societat 14/05/2013

Un terç dels nens pateixen excés de pes

El sobrepès és especialment "preocupant" en la franja de 3 a 5 anys

Lara Bonilla
2 min

Barcelona.L'obesitat infantil és l'epidèmia del segle XXI. Es calcula que gairebé un terç de la població infantil té excés de pes. Segons dades de la Fundació Thao, un 28,3% dels alumnes d'entre 3 i 12 anys de l'Estat tenen sobrepès o obesitat. Concretament, el 21,2% de l'alumnat analitzat té sobrepès i el 7,1% té obesitat. L'estudi analitza una mostra de 20.588 nens i nenes d'entre 3 i 12 anys de 14 municipis espanyols que participen en el programa de la Fundació Thao per frenar l'increment de l'obesitat.

Aquestes xifres no han canviat gaire en els últims quatre anys, des que es va començar a fer aquest estudi. L'excés de pes ha augmentat només un 1%. Però tot i aquesta tendència a l'estabilització, Rafael Casas, director científic de la fundació, alerta que "les prevalences d'obesitat són molt altes i queda molta feina per fer". El problema afecta tant les zones urbanes com les rurals.

Les dades de l'estudi mostren una situació "alarmant" en les edats més primerenques. Un de cada cinc nens d'entre 3 i 5 anys pateix excés de pes. És una taxa de les més elevades d'Europa "i un dels màxims reptes per a la salut pública", segons Henri Garcia, president de la fundació. "Quan hi ha excés de pes en edats tan primerenques, és probable que continuï en l'adolescència i en l'edat adulta", va afegir Casas. És per això que la Fundació Thao ha creat un programa de tallers dirigit a pares i mares de nens per treballar qüestions com la neofòbia alimentària, els processos innats d'autoregulació energètica o el vincle afectiu. El primer cas fa referència als problemes que sorgeixen quan els nens han de començar a menjar de tot i el segon vol incidir en l'actitud d'alguns pares de donar més menjar els seus fills quan ja han dit que en tenen prou.

L'estudi també ha detectat que la dieta mediterrània no s'està seguint. Un 25% dels nens no mengen cap peça de fruita al dia i un 52,8% declaren que en mengen dues, i només el 26% dels nens enquestats mengen dues racions de verdura al dia, quan la recomanació és ingerir cinc racions de fruita i verdura diàriament. "El panorama és desolador", diu Santi Gómez, responsable de l'àrea d'investigació. La paradoxa és que "hi ha més excés de pes en països de l'arc mediterrani, on, malgrat tot, no s'aplica la dieta mediterrània", afegeix.

El paper de la crisi

L'estudi alerta de la necessitat de promoure hàbits saludables en alimentació i activitat física, però també tenir cura dels factors psicològics i socials. La crisi tampoc hi ajuda i pot fer deteriorar els hàbits saludables entre els col·lectius més desfavorits. "Es menja més barat i es busca menys qualitat i això afectarà la varietat i l'equilibri alimentari", va alertar Rafael Casas.

stats