S'ESTRENA EL FILM 'BRUC'
Societat 22/12/2010

El timbal torna a ressonar

El cinema català sembla haver perdut el respecte a la història. Millor encara, ja no tem al mite. 'Bruc' és una cinta d'aventures que comença just quan acaba la llegenda, amb la desfeta de l'exèrcit de Napoleó.

Xavi Serra
2 min

BarcelonaSi fa no fa, tots coneixem la llegenda del timbaler del Bruc, un vailet que va lluitar contra l'exèrcit napoleònic amb el repic del seu tambor, que, amplificat per les muntanyes de Montserrat, els soldats francesos van confondre amb un gran exèrcit enemic que s'apropava. Que ja és confondre.

Bruc. La llegenda , la nova pel·lícula de Daniel Benmayor ( Paintball ), fuig de la temptació de modernitzar el mite i el pren com a excusa per explicar una història de supervivència que protagonitza un humil carboner perseguit per un vistós grup de soldats que el volen pelar en venjança per la desfeta de l'exercit francès. "La batalla del Bruc és tan sols el vehicle de transformació del personatge. Si es converteix en llegenda és més aviat per la persecució que ve després -explica Benmayor-. De fet, la batalla es filma des del punt de vista subjectiu del personatge; per això l'acció es visualitza amb tremolors, sense una definició clara, perquè així ho viu ell".

En burro pel Port d'Arnes

Després d'apropiacions franquistes i reivindicacions catalanistes, el registre polític és absent d'aquesta nova versió cinematogràfica de la història del jove que va foragitar l'exèrcit napoleònic. "És normal que sigui així", diu Benmayor. "En el codi narratiu ja hi és la mena de pel·lícula que volíem fer: un producte exportable i universal, per a tots els públics, sense cap altra ambició que entretenir i donar a conèixer una petita part de la mitologia catalana. La història se situa a Catalunya i els personatges parlen en la seva llengua, però no pretén abanderar cap causa política".

L'ambició de l'equip per donar a Bruc un estil visual poderós es va traduir en un rodatge complicat. Astrid Berges-Frisbey, que interpreta Glòria en la pel·lícula, es va trencar dos ossos del braç durant el rodatge. Una operació i quatre dies més tard era novament al peu del canó. "La història del rodatge donaria per fer una nova pel·lícula -explica Benmayor-. Per aconseguir les localitzacions més espectaculars vam haver de transportar l'equip en burros al parc nacional del Port d'Arnes i no fer cap soroll que molestés les àligues". Qui està encantat amb l'experiència és Santi Millán, que s'allunya dels seus registres còmics habituals interpretant un cruel mercenari. "Em venia molt de gust canviar de registre. Jo sóc molt bona persona però faig molt bé de dolent", diu Millán.

stats