AJUDES AL TERCER MÓN
Societat 22/05/2012

La tisorada del Govern fa tornar cooperants a casa

La cooperació torna a estar a primera línia dels ajustos del Govern. Enguany no hi haurà pagaments dels programes triennals a les ONGs i alguns cooperants ja han començat a fer les maletes.

Albert Balanzà
3 min
UN ENTERRAMENT AL PARLAMENT QUAN LES COSES NO ES VEIEN TAN MAGRES Les mobilitzacions de les organitzacions no governamentals que es dediquen a la cooperació a Catalunya es remunten als primers mesos de les retallades, amb accions cridaneres com l'enterrament de la política del Govern sobre el sector.

BARCELONA.Organitzacions no governamentals (ONG) com Enginyeria Sense Fronteres i l'Associació Catalana per la Pau han decidit suspendre amb data del 30 de juny i l'1 de setembre els seus projectes de cooperació a Moçambic i Colòmbia, respectivament. La segona entitat ja no engegarà un altre programa d'intercanvi amb organitzacions de dones del Líban, Jordània i Egipte. Aquestes són les primeres conseqüències concretes de les noves retallades del Govern, que, segons ha explicat a l'ARA el director de l'Agència Catalana de Cooperació, Carles Llorens, no podrà satisfer enguany el pagament corresponent al 2012 de la vintena de programes triennals que es van signar en l'últimíssima etapa del tripartit.

La decisió de fer tornar els primers cooperants catalans desplegats arreu del món ha arribat, com a mesura dràstica, després dels contactes informals que les entitats, de manera individualitzada, han mantingut en els últims mesos amb l'executiu català. Les ONG han comprovat com, en el millor dels casos, les garanties de cobrament del segon tram dels programes triennals signats no arribarien fins al mes de setembre que ve. El primer pagament es va fer en el marc pressupostari del govern d'Artur Mas, però el pressupost de l'Agència ha passat dels 65 milions de l'any 2010 als 8 milions, després del nou pla d'ajust anunciat la setmana passada. "Estem elaborant una proposta per espaiar els pagaments en el temps i habilitar el 2013 i el 2014, perquè aquest any havíem de dedicar set milions a aquests programes i no els tenim", apunta Llorens.

El coordinador d'Enginyeria Sense Fronteres, Miquel Carrillo, ha anunciat l'"aturada total" en el termini d'un mes del programa d'aigua i governabilitat que tenen a Moçambic i d'una campanya de sensibilització a Catalunya sobre drets humans aplicats també a l'accés de la població a l'aigua. "Perdrem almenys la feina de tot l'últim any, però no només això: quan te'n vas els equips es desfan i es perd una confiança guanyada", apunta Carrillo. El cooperant afectat per la retallada Ferran Ala no vol marxar i l'ONG estudia acollir-lo en un ERO que tenen engegat. "Si algú al Govern està fent marca Catalunya i permet aquestes situacions, que s'ho faci mirar", afegeix Carrillo.

Recursos propis

El director de l'Associació Catalana per la Pau, Jordi Garrell, planteja una situació similar a la dels enginyers i, tot i que fins ara han aguantat amb 50.000 euros de fons propis, explica: "El nostre líquid s'acabarà en els pròxims mesos". Concretament, l'entitat ha determinat que el programa de drets humans que té engegat a Colòmbia s'acabarà a l'agost i hauran de tancar l'oficina en aquell país. Dos cooperants en resulten afectats. "Es frenarà un procés de sis anys d'enfortiment i perdrem una feina sobre el terreny en un tema en el qual la presència i la constància són molt importants", assegura Garrell. L'entitat tampoc posarà en marxa el gener del 2013 el programa previst d'intercanvi amb organitzacions de dones del Líban, Jordània i Egipte. "Era un bon moment polític i social allà per engegar-lo", apunta el director de l'ONG.

Amb una mica més de marge, però no gaire, hi ha Entrepobles, que no prendrà cap decisió d'escapçar els programes triennals de cooperació que tenia adjudicats fins després de l'estiu. El seu coordinador, Àlex Guillamon, ha assenyalat que ara mateix "la decisió no està presa" però que perillen tres projectes: el suport a les comunitats indígenes en comercialització de productes que fa l'entitat a Guatemala, el suport a organitzacions de dones víctimes de violència en conflictes armats al Perú i el programa d'educació al desenvolupament sobre la crisi global que es fa des de Catalunya. Segons Guillamon, Entrepobles ha estat tradicionalment "austera" i pot aguantar uns mesos. Però el resultat podria ser el mateix que a Enginyeria Sense Fronteres i a l'Associació Catalana per la Pau. La Federació Catalana d'ONGs, en tot cas, ahir en una reunió ja va decidir engegar accions davant del Síndic de Greuges i implicar-hi països afectats.

stats