La prèvia
Societat 30/08/2014

El tres de deu és el sostre del món casteller?

La diada de Sant Fèlix arriba en el millor moment de la història de les colles amb el debat sobre on és el límit

Efren Garcia
5 min

BarcelonaPer molts castellers i aficionats, el tres de deu amb folre i manilles que els Castellers de Vilafranca volen descarregar avui a la diada de Sant Fèlix representa un dels sostres del fet casteller. Aquesta monumental construcció, que només han descarregat els Minyons de Terrassa i la colla penedesenca, i que ha coronat la Colla Vella dels Xiquets de Valls, va servir als verds per segellar la millor actuació de la història dels castells ara fa tot just un any. El 30 d’agost del 2013 els Castellers de Vilafranca van conjugar el castell de més pisos, amb el de nou pisos de més dificultat i el màxim pilar del fet casteller per escriure amb lletres d’or una pàgina de la història moderna dels castells. ¿Però el tres de deu és realment el límit del fet casteller?

Hem consultat Joan Sala, ex cap de colla i expresident dels Xiquets de Tarragona; Xevi Castellví, ex cap de colla dels Capgrossos de Mataró, i Pep Ribes, periodista i expert en el fet casteller, per conèixer la seva opinió sobre el tema. Tots tres coincideixen a afirmar que “ja fa anys que el concepte del que és possible o impossible s’ha deixat d’utilitzar” en el món casteller, i sembla que, avui, tot és factible.

El quatre de deu és el futur

“L’any passat ja ho van demostrar els verds. En aquella temporada perfecta van acabar intentant un quatre de deu amb folre i manilles, que serà, teòricament, un dels castells del futur -recorda Pep Ribes-, però primer hem de veure com acaben de consolidar les colles els castells d’aquesta altura, si el tres de deu és un castell que es pot repetir sovint i a partir d’aquí plantejar-se reptes com el quatre de deu o recuperar alguns castells nets com pot ser el tres de nou sense folre”. Els Castellers de Vilafranca van alçar a la diada de Tots Sants del 2013 el millor intent de quatre de deu amb folre i manilles que s’ha intentat fins ara. El castell va alçar-se fins al pis de setens i va demostrar a molts incrèduls que era factible somiar aquesta construcció.

El nou de nou amb folre?

També s’ha arribat a parlar de la possibilitat de veure un quatre de deu només amb folre, col·locant l’estructura del quatre de nou net a sobre d’un reforç, però Joan Sala s’atreveix a afirmar que aquesta opció seria una animalada. L’apogeu els últims anys del nou de vuit entre les colles de gamma extra fa pensar que l’alternativa passa pels castells de participació massiva. Segons Xevi Castellví, “el nou de nou amb folre tan bon punt se’l plantegi una colla podria ser molt factible”. L’ex cap de colla mataroní afirma que està convençut que “només cal que un cap de colla se’l posi com a objectiu”, tot i que també reconeix que, com que és molt difícil, “estaríem parlant d’un castell que només es podrien plantejar una o dues colles”. Joan Sala, a més, recorda que “tampoc s’imaginava ningú el set de nou i gairebé es va portar a plaça al cap d’una o dues setmanes”.

Tot i així, són els dos castellers més pròxims a la zona tradicional -el Camp de Tarragona-, Pep Ribes i Joan Sala, els que posarien aquesta estructura en quarantena. Cap dels dos consideraria el nou de nou amb folre, tot i la seva grandíssima dificultat, al mateix nivell que els castells de deu pisos.

Acabats d’arribar de l’Índia, els Capgrossos de Mataró han compartit experiències els últims dies amb els govindes, els castellers hinduistes que alcen torres humanes a la regió índia de Bombai. Aquest any la formació dels Jai Jawan Govinda Pathak han tornat a descarregar un castell de nou pisos d’altura amb la tècnica local. En aquest sentit, Xevi Castellví creu que les dues expressions podrien aprendre l’una de l’altra. “L’ortodòxia castellera implica una sèrie de coses que es veurien trasbalsades en aquest sentit, però si algun dia volem parlar d’un castell d’onze pisos és evident que hem d’assumir que hi ha d’haver noves tècniques per pujar que són molt més ràpides”. Castellví explica, convençut: “Amb el perfeccionament de la seva tècnica podríem fer castells d’aquesta envergadura”. Això també obriria el debat dels folres, les manilles i els puntals, ja que ens recorda que a l’Índia es fa el pilar de vuit tant deixant els últims quatre pisos lliures com deixant-ne només tres, i que l’un i l’altre castell impliquen reptes diferents.

La final de la Champions

Ja sigui a través del quatre de deu amb folre i manilles, dels castells sense folre, del nou de nou o d’una hipotètica construcció d’onze pisos, el fet casteller passa per la millor època de la seva història, i tots tres ho celebren. Joan Sala assenyala que “s’ha d’aprofitar aquest moment, en què hi ha molta gent a les colles, per seguir en aquesta línia”, i Pep Ribes afirma orgullós que “sembla mentida l’expectació que ha aixecat Sant Fèlix, que sembla que dissabte s’ensorrarà el món i que la plaça de la Vila de Vilafranca semblarà la millor entrada del Camp Nou en una final de la Champions”.

Quins castells volen fer les quatre colles a la diada de Sant Fèlix?

Castellers de Vilafranca

Els verds afronten el repte de descarregar el tercer tres de deu amb folre i manilles consecutiu, després del de fa un any. Han treballat les dues estructures de gamma extra amb el pilar, el tres de nou amb folre i agulla, descarregat al Catllar, i el quatre amb el pilar. Porten en cartera el cinc de nou folrat, i aquesta temporada ja han descarregat el pilar de vuit emmanillat, amb el qual podrien acabar la seva actuació.

Jove Xiquets de Tarragona

Amb els deures fets, la Colla Jove Xiquets de Tarragona afrontarà avui la seva tercera participació en la diada de Sant Fèlix. Podrien obrir plaça amb el nou de vuit, un castell que fan amb tres enxanetes. El seu principal objectiu serà repetir el cinc de nou folrat, que ja han descarregat set cops de manera consecutiva. Després d’un castell bàsic de nou, i si tot ha anat bé, podrien atrevir-se amb el pilar de vuit.

Vella dels Xiquets de Valls

La Colla Vella dels Xiquets de Valls arriba a Vilafranca al cent per cent a la diada de Sant Fèlix. Si bé algunes lesions de castellers -fora de l’àmbit casteller- no els han permès rendir amb prou continuïtat, afronten l’actuació amb tres castells de gamma extra en cartera. El cinc de nou folrat, el dos de nou amb folre i manilles i el pilar de vuit amb folre i manilles podrien ser tres dels seus millors castells aquesta tarda.

Joves Xiquets de Valls

L’altra formació que planteja reptes de la gamma superior dels castells és la Colla Joves Xiquets de Valls, que serà l’encarregada de finalitzar cada una de les rondes de la diada. La Joves ha treballat el quatre de nou i el dos de vuit sense folre. No descarten ni el cinc de nou amb folre ni el dos de nou emmanillat, i, si la sort els acompanya, podrien arrodonir una magnífica actuació amb el pilar de vuit.

stats