MEDI AMBIENT
Societat 08/08/2012

Les últimes pluges activen l'alerta per la presència del mosquit tigre

La pluja dels últims dies ha activat les alertes anti-mosquit tigre. Tot i que el moment àlgid d'aquests insectes és el setembre, els experts alerten que la setmana que ve hi pot haver el primer repunt.

Maria Ortega
2 min
A Catalunya, els primers mosquits tigre es van detectar, el 2004, a Sant Cugat del Vallès i ara ja n'hi ha en uns 200 municipis.

BARCELONALa falta de pluges que tant de mal han fet en el terrenys dels incendis forestals ha permès, d'una altra banda, reduir la presència del mosquit tigre en l'arrencada de l'estiu. Les coses, però, podrien canviar aviat, perquè els ruixats de diumenge i, sobretot, els de dilluns, que van afectar més les comarques litorals i prelitorals, han posat els experts en guàrdia. El responsable del programa de control del mosquit tigre a la demarcació de Girona, Eduard Marquès, adverteix que si no es fan els treballs de prevenció necessaris, "la setmana que ve hi podria haver un repunt de les picades". El problema és que l'aigua que s'hagi estancat en petits recipients on hi hagués ous de mosquit tigre facilitarà que en neixin les larves, cosa que, segons Marquès, permetria que en només deu dies hi hagués una nova generació de mosquits adults i que les femelles comencessin a buscar sang per poder pondre nous ous. Una amenaça que, apunta, anirà a l'alça fins al setembre, que és el moment àlgid.

"Encara no hem pogut calcular quants n'hi ha, però les pluges els fan aflorar i créixer en progressió geomètrica", explica Manel Herrer, de l'àrea de salut pública de la Unitat de Sanitat Ambiental de la Diputació de Barcelona. Per això les persones que es dediquen al control d'aquests insectes asseguren que el moment actual és clau. "Fins divendres hi som a temps, cal treure l'aigua de tots aquells petits recipients on hagi pogut quedar acumulada per impedir que els ous segueixin el seu procés", explica Marquès. Tot i les actuacions de prevenció que es fan des de l'administració pública per reduir a la mínima expressió la població de mosquits tigre -per exemple, amb el tractament amb insecticides als embornals dels carrers-, ara qualsevol espai tancat s'erigeix com un punt de de risc.

Herrera apunta la complicació que es pot produir en propietats privades, com ara segones residències que no s'utilitzen durant la setmana, que poden tenir en jardins o terrats qualsevol pot que hagi resultat atractiu a la femella de mosquit tigre per fer-hi la posta d'ous. Amb les últimes pluges, aquests recipients s'han pogut omplir d'aigua. També els patis d'escola o els recipients per a flors dels cementiris poden ser un focus de risc. Per fer-hi front, la Comissió Interinstitucional per a la Prevenció i Control del Mosquit Tigre a Catalunya té una ordenança tipus, que cada municipi es pot fer a mida, per multar els ciutadans que no prenguin les mesures necessàries de prevenció.

Els mosquits tigre, com la resta de mosquits, també escullen les seves víctimes per l'olor corporal i el diòxid de carboni que desprenen en respirar, que els serveix de localitzador.

stats