Llibres
Suplements 11/02/2012

"Ha arribat l'hora de parlar clar"

Un professor de secundària novel·la els problemes d'un institut d'avui dia i cedeix tots els beneficis a dues ONG que treballen amb infants

Sònia Sánchez
2 min
El professor Antoni Argent, autor de 'Tres quarts de Set', fent classe al seu institut de Les Franqueses del Vallès. CRISTINA CALDERER

Barcelona"L'educació no funciona a la perfecció perquè la societat tampoc no funciona a la perfecció. Hem perdut el nord en moltes coses i això afecta el component educatiu". Una reflexió com aquesta va impulsar Antoni Argent, un professor d'un institut públic del Vallès Oriental, a posar sobre el paper els pensaments que li suscitaven els seus anys d'experiència dins una aula de secundària.

El títol mateix del seu llibre està pensat així. Tres quarts de set, l'hora en què els dos professors protagonistes del relat es troben per debatre els problemes del seu dia a dia a l'institut, vol ser també una metàfora per dir que "ja ha arribat l'hora". "És el moment de parlar clar i explicar les coses que no funcionen".

Argent ho fa a través d'una novel·la de ficció, amb altes dosis de realitat, que retrata la quotidianitat d'un institut públic d'avui dia, amb un llenguatge planer i sense floridures "perquè ho pugui llegir qualsevol, encara que no tingui res a veure amb el món educatiu".

Una aportació desinteressada a la reflexió educativa que Argent ha portat fins al límit, ja que ha renunciat als beneficis que pugui generar l'obra en favor de dues entitats socials que treballen amb la infància: l'associació REIR (Recursos Educatius per a la Infància en Risc), que assisteix menors en risc d'exclusió, i SOS3, que treballa amb nens del Nepal. Els 1.600 euros que va costar la impressió els va posar de la seva butxaca i els 8,5 euros que costa cada exemplar aniran íntegres per a aquestes dues ONG. No ha pagat ni la distribució, ja que ha portat ell mateix els llibres a una quinzena de llibreries de tot el territori, des de Barcelona (Alibri, Catalònia i La Central) fins a la Llibreria 22 de Girona o La Tralla de Vic. Els acudits gràfics del dibuixant Andreu Faro, que completen el llibre, també són cessió gratuïta.

"És un llibre realista i crític, que no pretén agradar, sinó que la gent reflexioni i opini", diu Argent. Una de les principals crítiques del relat és "l'excessiva delegació de funcions de la família sobre l'escola" i la "falta d'implicació de molts pares en l'educació dels seus fills", un mal comú en els nostres dies, segons aquest professor de secundària.

"L'educació és cosa de tots", remarca Argent, i per això lamenta que hi hagi "pares que s'han creat unes exigències i necessitats que passen per damunt moltes vegades del que hauria de ser la seva prioritat màxima, que és l'educació dels seus fills". Una sentència molt dura, però, segons Argent, "realista", igual que la "falta de cultura de l'esforç" de la societat actual, que, diu, "fa que cada cop més alumnes pensin que fent les coses en l'últim moment i tan de pressa com sigui possible ja han complert".

Però no tot és culpa dels pares o la societat. Dins l'escola, afegeix, "falten professors més ben formats, menys retallades i menys electoralisme en les polítiques educatives", que sovint "es fan sense consultar als que saben el que passa realment dins les aules".

Per als que sí que vulguin saber-ho, Argent els proposa una cita a Tres quarts de set.

stats