MODA
Diumenge Ara Tu 22/07/2012

Aparador 080

Els dissenyadors independents, el gran al·licient de la Setmana de la Moda de Barcelona, ens vestiran de blanc l'estiu vinent. O quasi

Laia Beltran
3 min
Moda1

Barcelona no es París, Londres, Nova York ni Milà. Però no es resigna a quedar-se sense veu quan es parla de moda. No juga a la Champions League de les passarel·les, però ha trobat una petita escletxa amb els dissenyadors independents. El 080 Barcelona Fashion va néixer amb la vocació de convertir-se en una plataforma de captació i promoció de nous talents del fil i l'agulla. De Barcelona i des de Barcelona. La fórmula original -una mica retocada per la progressiva inclusió de marques comercials- va quallant edició rera edició. I ja en portem una desena. L'última es va celebrar fa uns dies al Palau de Pedralbes, amb la participació d'una vintena de firmes que van mostrar les seves propostes per a la primavera-estiu del 2013. Des de Manuel Bolaño fins a Mango. Des de Martinez Lierah fins a TCN. Des de Sur fins a Desigual. I, de propina, un programa off que ha demostrat que la moda independent local té molta corda, amb la incombustible Krizia Robustella al capdavant.

La moda funciona a una velocitat de vertigen. I amb una anticipació tan gran que les tendències se solapen les unes amb les altres. Les desfilades del 080 ja insinuen què ens trobarem als aparadors de les botigues i a les editorials de les revistes de moda la primavera que ve. Domini del color blanc, inspiració mediterrània, poques estridències i gust pels detalls i el treball artesanal.

Però el negre, el comodí per excel·lència, tampoc es vol quedar fora de la partida. Ni tampoc els vestits (més curts que llargs) que esculpeixen la silueta femenina.

.....................................

KRIZIA ROBUSTELLA

La barcelonina Krizia Robustella diu les coses pel seu nom i la seva roba és el reflex d'una personalitat oberta, divertida i transgressora. Habitual en diverses edicions dels 080, aquest cop va decidir anar per lliure i va inaugurar el programa off a l'Aquàrium de Barcelona. Entre taurons, va presentar Splash , una col·lecció que vesteix les noies amb minifaldilles volades i vestits amb estampats d'escates i ones. I els nois, amb shorts i dessuadores. Una revisió irònica i desimbolta de l'sport deluxe , aquest cop en clau blanca.

........................................

SUR

L'illa de Capri, blanca i radiant, ha estat el pretext de Laura Figueras per mirar-se la moda amb uns altres ulls. I aquests ulls es miren apassionadament la vitalitat del Mediterrani des d'un estudi de Londres. La passarel·la del 080 ha vist néixer la primera col·lecció de Sur, la seva nova marca. La dissenyadora catalana proposa vestits i bruses etèries, lleugeres, d'una elegància refinada i que cauen com una segona pell. Ens sedueix amb colors vibrants en peces estiloses i ben confeccionades en què prima la comoditat. Aquest és el nou luxe.

.......................................

MANUEL BOLAÑO

La timidesa de Manuel Bolaño és proporcional al seu talent. De mirada fugissera i poques paraules, aquest dissenyador gallec establert a Barcelona ha sabut construir un estil molt personal. Les seves desfilades sempre aixequen expectació perquè a Manuel li agrada assumir riscos. I això el fa avançar. La première toile evoca un llenç en blanc, el color protagonista d'una col·lecció que ha sorprès amb delicades peces tricotades a mà, vestits de muscleres marcades i monos molt afavoridors. Molt sentit i encara més sensibilitat.

........................................

MARTINEZ LIERAH

La firma de l'alacantí Arturo Martínez i el mexicà Daniel Lierah exemplifica molt bé el concepte de globalització. Van estudiar a Barcelona, tenen l'estudi a París, presenten les seves col·leccions a la capital catalana i les venen a Pequín, Hong Kong i Tòquio. El seu domini del patronatge ha quedat patent amb la col·lecció Sardonicus . Tops i vestits arquitectònics que embasten un discurs conceptual, a base de talls nets i un treball del volum exquisit. Martinez Lierah van apostar pel negre i van guanyar el premi a la millor col·lecció d'aquesta edició.

stats