Diumenge Ara Tu 20/05/2012

El rànquing de les estrelles solidàries: Del Dia de la Bandereta al concert d'Amnistia del 1988

G.p.
2 min

El recurs d'utilitzar cares populars per promocionar causes solidàries neix molt abans que Angelina Jolie comencés a viatjar a l'Àfrica. La Creu Roja Espanyola, que organitza el Dia de la Bandereta des de fa més d'un segle, situa cada any personatges populars darrere de les taules de captació de diners. Com l'entitat benèfica té comprovat des de fa temps, la presència d'actors, esportistes o membres de la família reial sostenint una guardiola per recaptar fons, amb la imprescindible presència de les càmeres, garanteix que aquell dia els ciutadans es mostraran esplèndids quan obrin el moneder.

Amnistia Internacional va ser una de les entitats del tercer sector pioneres a començar a explotar la veta que suposava associar la seva imatge amb homes i dones apreciats per l'opinió pública. La gira mundial Human rights, now! , que va promoure el 1988, va tenir una repercussió mediàtica immensa. Organitzada per Bob Geldof, la tournée va incloure Barcelona en el seu periple mundial. El 10 de setembre d'aquell any, Bruce Springsteen, Sting, Peter Gabriel, Youssou N'Dour, Tracey Chapman i El Último de la Fila van protagonitzar una nit memorable al Camp Nou, davant de 90.000 persones, en el que suposaria un dels primers macroconcerts de grans grups de l'escena mundial a la capital catalana. Uns dies més tard, Amnistia Internacional estava totalment desbordada. Als 360 milions de pessetes (2,1 milions d'euros actuals) recaptats amb la venda d'entrades, s'hi va afegir l'espectacular increment de socis que l'entitat va registrar després que The Boss cridés des de l'escenari: "Afilieu-vos a Amnistia Internacional!" Dels 4.300 socis que tenia abans del concert va passar a 15.000 uns dies més tard.

Les estrelles més solidàries són Annie Lennox, Brad Pitt, Elton John, George Clooney, Bono, Angelina Jolie, Bill Clinton i la presentadora de televisió Ellen DeGeneres, segons una classificació amb més de 2.800 noms que publica la web nord-americana Looktothestars.org. A la mateixa web es poden consultar quines són les ONG més beneficiades pels famosos -Unicef, Save the Children, Creu Roja i Oxfam- i les causes que més desperten la seva solidaritat. Les dues amb més suport són, amb diferència, els nens i la salut, seguides ja a molta distància per l'educació, els joves en risc d'exclusió social, la pobresa, el càncer, el medi ambient i la sida.

stats