Diumenge Ara Tu 29/04/2012

Arnes: Encant medieval als Ports

La Roser Capdevila, creadora de 'Les tres bessones', ens porta fins a la Terra Alta per descobrir-nos els seus racons favorits

Thaïs Gutiérrez
3 min
Encant medieval  als Ports

En un dels extrems més meridionals de Catalunya, a la Terra Alta, rodejat de camps d'oliveres, trobem Arnes, un poblet medieval de quasi 500 habitants construït sobre un turó al costat del riu Algars. Aquest és el racó que ha triat la il·lustradora Roser Capdevila entre els seus preferits de Catalunya.

La creadora de Les tres bessones va descobrir aquesta terra "fa més de 40 anys". "Llavors no se'n parlava per res i potser per això encara em va fascinar més", recorda. Amb el temps, ha tornat en diverses ocasions a aquesta zona, marcada per la naturalesa imponent del Parc Natural dels Ports i que cada cop li ha agradat "més que l'anterior".

Les primeres visites fins i tot les va plasmar en una sèrie de dibuixos que mai han vist la llum. "Eren per a mi", explica la il·lustradora, que va gaudir molt traslladant al paper els colors i les formes impactants d'aquesta zona. Capdevila parla amb delit dels carrerons estrets i els edificis històrics d'Arnes -un poble declarat Bé d'Interès Cultural per la Generalitat-, entre els quals destaca l'edifici de l'ajuntament, construït el 1584 i considerat una de les construccions civils més rellevants del Renaixement català. Un altre punt de visita obligatori és l'església parroquial dedicada a santa Magdalena, d'estil barroc, que va ser construïda al segle XVII sobre les runes d'una església gòtica de la qual encara es pot veure l'absis.

És molt recomanable també donar la volta al poble per veure els quatre portals d'accés al casc antic i allunyar-se una mica del centre per visitar l'ermita de Santa Madrona, una església construïda entre els segles XIV i XV. Capdevila també aconsella visitar el pou de glaç (el Povet de la Neu), construït entre els segles XVII i XVIII, que servia per emmagatzemar neu o gel a l'hivern, per conservar els aliments i per a usos medicinals.

La il·lustradora sempre ha aprofitat les escapades a Arnes per fer un salt a un altre dels seus indrets preferits d'aquesta zona: el poble d'Horta de Sant Joan, a escassos set quilòmetres, conegut arreu per les estades que hi va fer Pablo Picasso -invitat pel seu amic Manuel Pallarès, fill del poble-. L'experiència en aquest municipi va marcar profundament el pintor, que sempre recordaria l'empremta que li va deixar.

Horta té moltes coses en comú amb Arnes: també està considerat Bé Cultural d'Interès Nacional, conserva l'encant medieval amb carrers estrets i costeruts i està situat dalt d'un turó des d'on es gaudeix de la mateixa naturalesa salvatge dels Ports. Aquest poble medieval té una espectacular plaça porxada amb arcs de mig punt ogivals, un ajuntament renaixentista del segle XVI i l'església de Sant Joan Baptista, que formen un conjunt de visita obligatòria.

Capdevila recomana visitar el Centre Picasso, situat a l'antic hospital del poble, un edifici renaixentista construït l'any 1580. És un espai que segons els seus responsables vol mostrar al món els forts lligams que es van establir entre el pintor i Horta, tant pel que fa a l'aspecte artístic com a l'afectiu.

Bellesa feréstega

Arnes i Horta de Sant Joan s'aboquen, pel sud, cap al massís dels Ports, el segon parc natural més gran de Catalunya, després del Cadí-Moixeró. Situat a cavall entre Catalunya, València i l'Aragó, és un parc natural impressionant amb una bellesa feréstega, marcada pel massís calcari i conglomerat de relleus escarpats. Són més 35.000 hectàrees que inclouen 861 hectàrees de reserves naturals i 205 hectàrees de Refugi de Fauna Salvatge.

Capdevila explica que la primavera és la millor època per visitar la zona. "És un espectacle molt bonic -diu-. Tot està florit i ple d'horts". Però per sobre de tot, a la il·lustradora la fascinen "les formes de les muntanyes". "Sempre estem parlant dels Pirineus i les seves muntanyes i valls, però jo trobo que aquesta zona és molt bonica. És un paratge preciós i encara poc conegut -destaca-. Per això val la pena descobrir-lo".

stats