TENDÈNCIES
Diumenge Ara Tu 29/07/2012

Enganxats al ganxet

Ja no és cosa de iaies, ara fer ganxet és tendència. Una afició barata que desperta la creativitat en temps de crisi, revifa part de la nostra vida social i es converteix en una mena de ioga mental amb efectes terapèutics

Alexandra Serret
4 min
Ganxet1

Ni rastre de monyo, arrugues, dentadura postissa o sabates ortopèdiques. La professora de ganxet, la xilena Alejandra Corvalán, porta diversos pírcings a les orelles, una samarreta ajustada de floretes, una faldilla llarga negra d'estil neohippie i, el més important, només té 29 anys. Avui l'Alejandra fa un taller d' amigurumi , que és una tècnica de ganxet d'origen japonès en què es creen figures tridimensionals a partir de llana i cotó sintètic. Es confessa una enamorada del Japó i ens explica que l' amigurumi , que en japonès significa "ninot de ganxet", té molt a veure amb la cultura kawaii nipona. "Tots els ninos o peces decoratives que es fan en l' amigurumi han de tenir cares divertides i somriures, tot ha de tenir certa tendresa i ànima".

Ja fa quatre anys que fa tallers d' amigurumi i també de ganxet XXL, una nova tècnica, arribada de Portugal, que utilitza un teixit semblant a la roba per crear peces per decorar la llar. Per l'Alejandra l'èxit d'aquests tallers entre tanta gent jove s'explica perquè "és una manera de desidiotitzar la gent, de fugir de la rigidesa del sistema en què estem immersos, desenvolupant la creativitat mentre es creen ambients agradables i es fan noves amistats".

Abans de començar el taller, i ja amb les alumnes assegudes al banc de fusta, l'Alejandra explica que no cal tenir coneixements previs de ganxet per iniciar-se en l' amigurumi , només ganes d'aprendre'n. Una de les alumnes, Miriam Gavilán (33 anys), comenta que la va enredar una amiga i avui assisteix a la tercera i última classe. "No pensava que m'hi enganxaria d'aquesta manera, m'ajuda a desconnectar i passo més estones amb la meva mare, perquè ella també fa ganxet i ens posem juntes a mirar la televisió mentre anem teixint i xerrant".

L'Alejandra, que és psicòloga, va aterrar a Barcelona per fer un màster, però abans ja havia descobert el ganxet a Santiago de Xile. Privilegiada, ha transformat la seva passió en ofici donant classes de ganxet a la botiga All You Knit Is Love. El Miquel, el propietari de la botiga i antic publicista, va voler fer un joc de paraules amb el títol de la cançó dels Beatles All you need is love canviant el verb need per knit , i per tant significaria "Tot el que teixeixes és amor". Tot plegat, molt poètic. L'Alejandra diu que encara que fa més tallers en altres espais, aquesta botiga és casa seva, i és que el Miquel i la seva dona, la Jennifer, van ser dels primers a obrir una botiga de llanes amb una àmplia oferta de cursos de ganxet, feltre i amigurumi a Barcelona.

El 10 de juny del 2006 van inaugurar la botiga, ara situada al número 8 del carrer Barra de Ferro (al Born). "Quan la vam obrir no hi havia botigues de llana, només merceries amb acrílics i una oferta molt limitada. S'havia d'actualitzar el concepte de merceria. Abans en aquestes botigues totes les llanes estaven darrere del mostrador i havies de fer unes cues interminables per aconseguir el producte. Aquí les llanes les tenim per tota la botiga, perquè tothom que entri les pugui veure, tocar i triar".

La Jennifer va ensenyar a teixir al Miquel per superar l'estrès de la seva feina, i això li va servir com a teràpia. "Com que vivim en un món amb tants canvis, on hi ha poques coses segures, tanta inestabilitat i tanta crisi, pot ser que alguna cosa tan ancestral, com el fet de teixir, ens doni sensació de seguretat", comenta ell.

L'origen de la tendència 'handmade'

Tot va començar a San Francisco, als Estats Units, el 2000, encara que hi ha tota una teoria que explica que a l'època prehistòrica ja s'utilitzaven els ossos foradats dels animals per teixir. Sigui l'inici o un revival , San Francisco va ser la ciutat d'origen d'un fenomen anomenat handmade (traduït significaria "fet a mà"), en què grups de gent jove es reunien en botigues de barris bohemis per crear només amb les mans i amb agulles i teixits diversos accessoris de moda o de decoració, peces úniques i personalitzades, amb un halo naïf, nostàlgic i fins i tot romàntic. Des de fer unes arracades amb feltre fins a moneders creats amb un suport tan original com diaris japonesos, hi ha moltes disciplines handmade .

Les raons del fenomen

Però, per què podem considerar el handmade com a un fenomen?

Raó 1: Internet. Només posant handmade en qualsevol cercador, apareix un ampli ventall de botigues online , com Etsy, i, sobretot, milers de blogs d'artesans i creadors que fan d'aquesta eina online un aparador per mostrar totes les seves creacions i per donar consells i convocar trobades. El blog de l'Alejandra és: Dokidokiamigurumi.blogspot.com, que és una nova manifestació de la seva passió pel Japó, ja que doki doki és l'onomatopeia del soroll del batec del cor en japonès: aquí diríem bum bum i allà diuen doki doki.

Raó 2: A Barcelona s'organitza una fira especialitzada que es diu Creativa (aquest any tindrà lloc el 29 i el 30 de novembre i l'1 i el 2 de desembre).

Raó 3: El moviment handmade ha estat, fins i tot, objecte d'anàlisi d'una estudiant del màster Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic (UAB), Belén Casado. En un treball que va titular Neomarujismo , explica que "en aquest fenomen ja no es fan jerseis o tapets que es copien de patrons de revistes, sinó que es busca l'originalitat". I afegeix que "la creativitat és un nou dret i deure d'aquesta societat i que la majoria de persones que fan aquestes manualitats coincideixen que teixir és una treball repetitiu que s'utilitza en moltes ocasions per fer descansar la ment". Però la Belén també reflexiona i es pregunta pel fet que creixi l'interès en el passat: ¿podria ser un senyal que indica que hi ha alguna cosa que no funciona en el present?

Raó 4: Alícia Roselló, una de les introductores del fenomen handmade a Barcelona. Des del seu blog Duduadudua.blogspot.com ha organitzat guerrilles de ganxet en diferents barris de Barcelona (per treballar el ganxet fora del seu àmbit convencional), fires de productes fets a mà, concursos de pastissos de fantasia i, al setembre, obre un nou espai a Gràcia (Diluvi, 5) per fer tallers. "Crec que la gent té ganes de tornar a fer coses amb les mans, de tenir la satisfacció d'haver creat alguna cosa única ells mateixos", explica. "Quan compres en grans cadenes, al final tothom va igual i la gent es vol diferenciar".

Raó 5: L'aparició de botigues especialitzades en handmade . A Barcelona hi ha espais molt interessants, dirigits per gent jove i emprenedora, que ofereixen tallers i gran quantitat de materials: Merengue Handmade (plaça de la Vila de Gràcia, 18), Costura (Doctor Dou, 4) i Ifil (Torrent de l'Olla, 161).

stats