Diumenge Ara Tu 17/06/2012

Governar des de la diferència

2 min
klaus

No són el lobi gai europeu però veient-los tots junts no s'escapa que són un referent de les llibertats personals. Una dona i tres homes que provoquen no poca incomoditat als intransigents.

JÓHANNA SIGURDARDÓTTIR

La primera ministra d'Islàndia també és la primera persona homosexual que ocupa la presidència d'un govern. Socialdemòcrata, de 69 anys, va ser elegida el febrer del 2009 per gestionar la fallida del país, darrere la qual ella hi veu una masculinitat temerària que impregna el sistema financer. Es va casar ara fa un any, el mateix dia que entrava en vigor la llei de matrimonis gais.

ELIO DI RUPO

President del Partit Socialista való, des de desembre del 2011 és el primer gai que presideix el govern d'un país de la Unió Europea, Bèlgica. Com la seva col·lega islandesa, va ser cridat a gestionar la crisi econòmica, política i nacional dels belgues, que acumulaven més de 500 dies sense govern. Té 60 anys, és fill d'immigrants italians i és doctor en ciències químiques. Ha estat president de la regió de Valònia i alcalde de la ciutat de Mons.

BERTRAND DELANOË

En una trobada europea el 2007 l'alcalde de París, el socialista Bertrand Delanoë, va retreure al de Moscou, Iuri Lujkov, la prohibició sistemàtica del Pride. Lujkov va contestar que l'orgull gai era una cosa "satànica". Delanoë, amb el suport del també gai i alcalde de Berlín, Klaus Wowereit, li va deixar anar: "Li asseguro que no s'encomana". Nascut a Tunis el 1950, dirigeix el consistori de la capital francesa des del 2001.

KLAUS WOWEREIT

"Sóc gai i està bé que sigui així". Aquestes van ser les paraules que va triar Klaus Wowereit per sortir de l'armari el 2001 abans d'anunciar la seva candidatura a l'alcaldia de la capital alemanya. Socialdemòcrata, de 59 anys, en el govern que dirigeix a la ciutat-estat de Berlín s'hi van asseure -fins fa uns mesos- representants de L'Esquerra, el partit hereu dels comunistes de la RDA. Va ser el primer acostament als antics enemics després de la caiguda del Mur.

stats