Diumenge Ara Tu 20/05/2012

Hi ha vida més enllà del gintònic

El món del còctel és un terreny d'infinites possibilitats. Els combinats són un fet social, una manera d'allunyar-se de la rutina i relaxar el sistema nerviós. L'estiu és dels cítrics.

Andrés Aznar
2 min
Hi ha vida més enllà del gintònic

Arriba el bon temps, les hores de llum s'allarguen i aturar-se en un bar amb els amics a fer una copa en sortir de la feina es converteix en un pla temptador. Conversa relaxada, una cervesa, una copa de vi o, potser, també un còctel. Cada cop són més els que desconnecten assaborint algun combinat. De fet, Espanya és el segon consumidor mundial de ginebra. Una dada que no estranyarà a ningú si es té en compte que el gintònic s'ha convertit en una de les begudes de moda també a Catalunya. Però, malgrat la fidel perseverança en l'art de combinar ginebra i tònica, el món dels còctels és un terreny d'infinites possibilitats.

Un bon lloc per conèixer-les és la cocteleria Milano, que dirigeix Juan José González. Aquest bàrman fa 25 anys que prepara combinats i n'és un expert. El primer que ens explica és que el còctel és un fet social, una manera d'allunyar-se de la rutina i relaxar el sistema nerviós. "Propiciar això -diu- és el que ha d'aconseguir un bon bàrman".

¿I pel que fa a la mixologia, la ciència de l'elaboració dels combinats? "Si la vols encertar -explica- has de buscar un gust particular però que no sigui massa exagerat ni massa dolç". "Es tracta de tenir intuïció i prudència i de no guiar-te per prejudicis. Si penses que els còctels secs són per a ells i els dolços per a elles, probablement t'equivocaràs".

No obstant, culturalment sí que es poden establir alguns paràmetres. "A Catalunya, per exemple, agraden més els combinats secs, sobretot a l'hivern, que és quan es prefereixen begudes més tonificants i amb el licor més present".

I a l'estiu? "L'estiu és per als cítrics i afruitats, que són frescos".

Fresc i elegant

El Juanjo recorre a la seva llibreta de receptes a la recerca d'una alternativa original i n'extreu dues propostes que ofereix als lectors per afrontar millor la calor estival. Es tracta del Ron Swizle i del Coral Reef, dos còctels amb connotacions marines i exòtiques.

El primer, explica el Juanjo, prové de la cultura tiki, que s'inspira en l'estètica i els ingredients de la Polinèsia per elaborar la seva cuina. El Ron Swizle és un còctel dels anomenats d'entre hores, refrescant i amb una combinació de gustos exòtics gràcies, en part, al Falernum, que és un xarop dolç que es fa servir com a beguda en la cuina tropical.

La segona proposta, el Coral Reef, és una recepta ideada per un bàrman de Miami que el guru de la cocteleria Gary Regan s'ha encarregat de compilar i donar a conèixer. El combinat és una tríada de gustos "fresca i elegant" que funciona molt bé com a aperitiu.

Dos suggeriments "refrescants, agradables i de gust original" per als que afrontin la temporada d'estiu desitjosos de noves combinacions.

stats