Diumenge Ara Tu 29/07/2012

Joves amb vocació

Tenen entre 12 i 22 anys i una passió per la qual sacrifiquen caps de setmana i temps lliure. Són la companyia Folks Teatre, formada per 15 joves

Trinitat Gilbert
3 min

Si tens 18 anys i t'agrada el teatre, els dissabtes a la nit els dediques a assajar. Justament és el que han fet els 15 joves de la companyia Folks Teatre durant un any sencer. L'objectiu era portar a l'escenari del Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú l'obra Boscos endins, de Stephen Sondheim. Ho van aconseguir, amb èxit, el 3 de juny passat. Ara es preparen per viatjar pels teatres de Catalunya.

Tot va començar en una conversa entre Anna Serrano (19 anys), Ares Sentenach (21 anys) i Irene València (19 anys). Comptaven amb l'experiència d' Els Beatles contra els Rolling Stones , una obra que l'Anna havia dirigit com a treball de recerca a l'institut, i tenien ganes d'embrancar-se en un nou projecte. El primer era fer un càsting. Necessitaven 15 actors per representar l'obra. Les xarxes socials i també la difusió de tota la vida -penjar cartells pels comerços de Vilanova- els van servir per reunir la plantilla que necessitaven.

Sense festes d'aniversari

Una de les actrius que van seleccionar va ser Paula Gabarrella, de 12 anys, a qui van donar un paper clau: la narradora. "Aquest any m'he perdut moltes festes d'aniversari de la classe per anar a tots els assajos perquè sempre els fèiem els caps de setmana", diu la Paula. Però no li sap greu, perquè des dels 8 anys que es vol dedicar al teatre. I el fet d'aprendre's el guió i trepitjar escenari l'ha convençut del tot. Està a punt de començar primer d'ESO i té clar que estudiarà a l'Institut del Teatre. També ho té clar Octavi González, que ha acabat segon de batxillerat. "M'hi vull dedicar tot i que sé com és d'estressant i difícil la interpretació". Molts han descobert la vocació gràcies a l'obra, com Aina Torrens, Àngela Fernández i Laura Borràs. "Estic estudiant traducció i interpretació; l'acabaré i em presentaré a les proves de l'Institut del Teatre", diu la Laura, que representava el paper de fornera. I sí: "També he conegut els sacrificis, les hores d'assaig, d'estudi i, a més, haver-t'ho de combinar tot amb els estudis, que és la nostra feina principal". Però "quan t'agrada el que fas, estàs disposat a no sortir els caps de setmana ni cap dia", conclou Arnau Comas, un altre dels actors.

També n'hi ha que pensen que el teatre els serà una eina útil per al seu futur professional. "Em servirà per aportar més coneixements a les criatures", diuen Andrea Alcaraz, Mery Punzano i Judit Llaó, tres actrius ocasionals que volen ser mestres. Marta Borràs, de 17 anys, la Rapunzel de l'obra, que balla des dels 4 anys, també creu que el teatre, i concretament un musical com Boscos endins , encaixa com un guant amb la seva especialitat i passió, la dansa. Àurea Vidal es va presentar al càsting perquè a ella li agrada cantar, i es va trobar que la triaven com a bruixa. Havia de fer molts dels solos de l'obra. "La música i el teatre s'integren, però també em van fer plorar de nervis i d'emoció el dia de l'estrena, perquè t'adones de l'envergadura de tot l'esforç", diu. Sacrifici i estudi són les paraules que més repeteixen els 15 actors. Arnau Raventós, que estudia enginyeria, creu que el teatre li va bé per desconnectar del seu món; Arnau Comas, Laia Nosàs i Marc Udina somien a viure del teatre com a professionals, i Àlex Pereira, estudiant de primer de ciències polítiques, opina que els polítics són els principals teatrers.

Les directores, Anna Serrano i Ares Sentenach, destaquen la feina que no es veu -la que fan perruqueria, maquillatge i tècnics de llum i de so-. I també parlen d'altres esforços, com l'econòmic. Han pagat per llogar el teatre, els micros i el vestuari. I, esclar, són joves i amb pocs o cap ingrés. Els ha ajudat el fet que un dels actors, Marc Udina, estudia escenografia a l'Institut del Teatre. "I també ens ha ajudat molt que la seva àvia sàpiga cosir i fer mitja", diuen.

Ara podran esprémer la nineta dels seus ulls amb la gira. Tenen emparaulades diverses representacions però només dues d'assegurades: el 9 de setembre a la Societat El Retiro de Sitges i el 30 a Sant Feliu de Llobregat. La història del musical Boscos endins de la companyia Folks Teatre tot just està començant.

stats