Perfil: Jean Victor Meyers
Diumenge Ara Tu 27/05/2012

L'hereu pacificador

El nou líder de L'Oréal s'ha bregat en els negocis familiars fent de mediador en l'acarnissada guerra entre l'àvia i la mare.

Liz Alderman, The New York Times
5 min
L'hereu  pacificador

Un matí plujós del mes d'abril, uns quants membres de la família Bettencourt, hereus de l'enorme fortuna de l'empresa de cosmètics L'Oréal, entraven al Palau de Congressos de París per assistir a l'assemblea d'accionistes de L'Oréal. Un membre de la família no hi era: Liliane Bettencourt, de 89 anys, la decrèpita matriarca de l'empresa i una de les dones més riques del món. S'havia quedat a la seva mansió de Neuilly-sur-Seine, prop de París, renunciant així al càrrec que havia ocupat durant 17 anys, després d'una acarnissada disputa familiar que va fascinar França i va sacsejar l'entorn del president Nicolas Sarkozy.

Ocupava el seu lloc una figura esvelta, Jean-Victor Meyers, de 25 anys, el seu nét, l'hereu que ha portat una vida protegida, lluny de la publicitat. Li agrada el món de la moda, però té poca experiència en el dels negocis. El seu principal mèrit és el cognom. "És un moment molt important per a mi", deia Meyers en un vídeo projectat sobre l'escenari per convèncer els accionistes d'aprovar la successió. "El meu primer pensament és per a la meva àvia".

La seva incorporació al consell d'administració, de 14 membres, com l'administrador més jove de les empreses franceses que cotitzen en borsa, es produeix en un moment crucial per a L'Oréal. L'empresa, que és propietària de The Body Shop, Lancôme, Maybelline i una impressionant llista de productes de bellesa que són als banys de tot el món, va assolir l'any passat una xifra rècord de 20.000 milions d'euros de vendes i ara vol atreure mil milions de nous consumidors per imposar-se als seus rivals. La família controla a través d'un hòlding un 30,9% de les accions, però Nestlé, el poderós imperi alimentari suís, és el segon principal accionista amb un 30%, i la incògnita és si en voldrà més.

El que tothom es pregunta és si Meyers, llicenciat en empresarials, que havia fet fins ara de dependent en una botiga de Louis Vuitton i de subdirector de la línia de productes cosmètics Yves Saint-Laurent de L'Oréal, sabrà estar a l'altura del seu càrrec. "Només té 25 anys, no té experiència i sembla poc madur", subratlla Cathy Boutard, una accionista veterana. A l'escenari, Jean-Paul Agon, conseller delegat de L'Oréal, va elogiar la trajectòria de Bettencourt al capdavant de l'empresa, fundada a París el 1909 pel seu pare, el químic Eugène Schueller, després d'inventar-se un nou tipus de tint per al cabell. Agon va dir que la successió demostrava "el compromís de la família Bettencourt-Meyers", que ha arribat a la quarta generació.

1.000 milions en regals

Meyers, que s'asseurà amb els seus pares al consell d'administració, assegura que és jove però que té l'experiència familiar. I li serà molt útil. Durant anys ha exercit de mediador entre la seva àvia i la seva mare. Françoise Bettencourt-Meyers va originar l'anomenat "afer Bettencourt" quan va voler apartar de la fortuna de 20.000 milions d'euros de la seva mare el fotògraf François-Marie Banier, de 64 anys, un dandi amic de famosos que va redoblar l'amistat amb Liliane quan es va quedar vídua el 2007. Bettencourt s'hi va gastar més de 1.000 milions d'euros en regals, com una renda vitalícia, pintures de Picasso i Matisse i una illa a les Seychelles. Banier guanyava també 700.000 euros a l'any com a "assessor artístic" de L'Oréal.

La filla va demandar Banier, al·legant que s'havia aprofitat de la feblesa de la seva mare, en fase inicial de la malaltia d'Alzheimer, i va arrencar una batalla incendiària de cinc anys en què Bettencourt va arribar a amenaçar de desheretar la seva filla. Les sospites es van agreujar el 2010, quan un majordom va entregar a la policia més de 21 hores de gravacions secretes que recullen converses entre Bettencourt i el seu assessor financer, Patrice de Maistre. Liliane Bettencourt es mostra inquieta perquè Banier s'ha tornat exigent i li demana "dóna'm això, dóna'm allò".

Altres fragments de les cintes van donar lloc a acusacions que van arribar al Palau de l'Elisi, la seu de la presidència. Eric Woerth, aleshores ministre de Treball, va dimitir al juliol quan les gravacions van demostrar que, el 2007, De Maistre va ordenar que es fes una aportació econòmica molt elevada al partit de Nicolas Sarkozy.

Mare i filla van acordar una treva el 2010, però va durar poc: l'octubre passat, la filla va descobrir que la mare estava invertint en una empresa d'apostes a instàncies d'un dels seus advocats, que va ser acomiadat, i va fer gestions per obtenir-ne la tutela legal. Bettencourt, indignada, va afirmar que estava preparada per a una "guerra nuclear".

Des d'aleshores, Banier i De Maistre han anat de tribunal en tribunal. Banier està acusat d'haver-se aprofitat de la debilitat de Bettencourt, i De Maistre és a la presó des del març mentre els jutges investiguen si va abusar de la seva posició com a assessor.

Françoise Bettencourt-Meyers ha esdevingut la tutora legal de la seva mare. Jean-Victor Meyers, que està molt unit a la seva àvia i que ha seguit tot el drama amb consternació, controla ara la seva salut i els seus afers personals, després que un jutge decidís que el noi era l'únic que podia "evitar els conflictes entre Liliane Bettencourt i Françoise Bettencourt-Meyers".

La incorporació de Meyers al consell d'administració de L'Oréal, en el qual mare i filla es creuaven en un silenci glacial durant la guerra freda , potser no canviarà gaire les coses: la família sempre vota a l'uníson, i les decisions estan sotmeses a la influència de Françoise Bettencourt-Meyers i el seu marit, Jean-Pierre Meyers, que acostumen a consultar-se els afers familiars i de negocis. El fill, malgrat el seu paper d'intermediari entre la mare i l'àvia, està unit als seus pares i no sembla probable que plantegi problemes a la sala de juntes.

A més, al jove Meyers li interessa més la moda: ara dedica les seves energies a l'empresa que ha creat fa poc, Exemplaire, que ven jerseis de caixmir i bosses de cuir de luxe per a homes.

Meyers no ha concedit cap entrevista, però durant una breu conversa al Palau de Congressos va afirmar que estava orgullós d'assumir la nova funció. "La meva àvia està molt satisfeta de la meva incorporació, al costat de la meva mare i el meu pare, al consell d'administració de L'Oréal", va dir després contestant a unes preguntes per correu electrònic. "Aportaré energia i entusiasme a L'Oréal".

"Perquè jo ho valc"

Per Agon, conseller delegat de L'Oréal, el drama de la família Bettencourt ha estat sempre un afer privat. "Tothom sap que la senyora Bettencourt és l'hereva de L'Oréal", afirma. "Però també han entès que aquesta desafortunada història no tenia res a veure amb la gestió de l'empresa".

Tanmateix, l'estret lligam que tenen els Bettencourt amb L'Oréal ha provocat que l'afer hagi ha deixat una empremta en l'empresa. L'eslògan provocativament narcisista de la companyia, "Perquè jo ho valc", va esdevenir la víctima de jocs de paraules molt poc falaguers en els grans titulars de primera plana que la premsa va dedicar a cada nou episodi de l'escàndol. Ara, amb la presència de Meyers, l'empresa mira cap al futur.

stats