GASTRONOMIA
Diumenge Ara Tu 13/04/2014

Menja al mercat, reina!

Als mercats de Barcelona ja no només s'hi va per fer la compra de la setmana. Amb una àmplia i renovada oferta de bars i restaurants, els mercats s'han convertit també en el destí preferit d'aquells que volen seure i tastar un àpat de primera qualitat

Mireia Aranda
5 min
Situat al mercat homònim, el Restaurant Cuines de Santa Caterina ofereix plats mediterranis, asiàtics i vegetarians

Segons dades de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, els 43 mercats de la Ciutat Comtal van rebre l’any passat al voltant de 65 milions de visites. D’altra banda, segons enquestes recents de Serveis Municipals, els mercats estan entre els tres serveis més ben valorats pels ciutadans. L’aposta feta en els últims anys per adaptar-se a les noves necessitats dels consumidors i oferir nous serveis i millorar-ne d’altres forma part de l’estratègia de renovació a la qual s’han sotmès molts dels mercats de Barcelona. La restauració n’ha estat una de les grans beneficiades, amb nous locals que s’han afegit als ja existents, i que triomfen entre els barcelonins. Quin és el secret del seu èxit? Ofereixen productes de qualitat a bon preu, permeten menjar i comprar en un mateix espai i, a més, són espais on regna el bon ambient i el tracte amable del servei.

La idea d’unir bona gastronomia i compres ja fa temps que funciona a Europa, en grans centres comercials com ara el KaDeWe de Berlín, les Galeries Lafayette de París o els Food Hall de Harrods, a Londres. Des de fa uns anys, aquesta tendència s’ha instal·lat també en mercats com el de San Miguel o San Antón a Madrid i als de Barcelona, on els bars restaurants amb productes frescos i de temporada, arribats directament de les parades que els envolten, s’han convertit en locals de referència de l’oferta gurmet de la ciutat.

La Boqueria és el primer que a un li ve al cap quan pensa a menjar bé en un mercat. Establiments com el Bar Pinotxo, el Quim de la Boqueria o el Kiosko Universal formen part, des de fa dècades, de la seva idiosincràsia, i són una aposta segura per als amants dels esmorzars de forquilla i de la bona taula.

El Pinotxo és segurament el més conegut, i els seus plats han estat degustats per cuiners de renom com Ferran Adrià i Juan María Arzak o cineastes com Woody Allen. Turistes, paradistes i clients fidels de tota la vida formen part dels comensals, que omplen a tothora els tamborets de la seva barra. I segons explica l’alma mater del bar, el Juanito Bayén, “en els últims temps també vénen molts joves els dissabtes de matinada, després de sortir de festa i abans d’anar-se’n a dormir”. Entre els seus productes estrella: el capipota, la tripa, els cigrons amb botifarra negra, la cua de toro i el peix.

Aliments frescos i de qualitat

A l’oferta gastronòmica del mercat de les Rambles s’hi ha sumat fa poc més d’un any el Pòrtic Boqueria, un restaurant que ocupa l’espai de l’antiga carnisseria d’un dels propietaris, ubicada en un dels porxos laterals del mercat. Amb barra, terrassa i un pis superior amb vista a les parades, ofereix des de deliciosos esmorzars de forquilla fins a tapes, arrossos, peix del dia, marisc i carns. I obre també a les nits, sota reserva, per a sopars de grup.

Per la seva directora, M. Àngels Molinos, és un privilegi estar ubicats en un espai com el de la Boqueria. El motiu? “La vitalitat i el bon ambient que s’hi respira i tenir el millor producte a l’abast”, explica. Tot i que una bona part de la clientela la formen els estrangers que visiten el famós mercat, la directora assenyala que el restaurant també atreu clients locals que hi van expressament per fer l’aperitiu cada dissabte, o bé per dinar o sopar en grup.

El Restaurant Cuines Santa Caterina, ubicat al mercat homònim, representa potser l’aposta més ambiciosa d’aquest tipus d’establiments. Les seves grans dimensions, la seva decoració de disseny i una oferta que inclou les cuines mediterrània, asiàtica i vegetariana el converteixen en un dels preferits dels comensals dels mercats. Obre tot el dia, i ofereix des d’esmorzars fins a sopars. Tot i que a l’estiu els turistes són el client majoritari, a l’hivern, el 50% és públic local. Els joves formen el gruix dels seus clients. El seu xef i director, José Santiago, creu que la clau de l’èxit és “oferir un producte de qualitat que prové del mateix mercat”.

El peix com a protagonista

Però no només la Boqueria o Santa Caterina compten amb establiments de restauració de referència. Mercats més petits, de barri, com ara el de les Corts o el de la Llibertat, també acullen bars i restaurants. Un és El Bisaura que, inaugurat amb la remodelació del Mercat de les Corts del 2007, ocupa una acollidora cantonada del seu interior. Durant el matí ofereix esmorzars, tant clàssics com de forquilla, i als migdies, quan el mercat tanca, dinars en els quals el protagonista és el peix fresc.

La seva propietària i gerent, Anna Munné, membre d’una família amb peixateria al mercat, ens explica que la gent del barri que ve a comprar és part de la seva clientela. Als migdies, però, són els treballadors de la zona els que omplen el local. “Molts són habituals i també ve molta gent d’altres barris gràcies al boca-orella”, assenyala.

El Josep i la Francis són dos incondicionals d’El Bisaura. Són un matrimoni de mitjana edat i, des de fa quatre anys, cada dissabte que poden hi van a fer un esmorzar dinar a base de peix i marisc acompanyat de vi. “És un local tranquil, podem menjar asseguts, i la qualitat del producte és immillorable, no té res a envejar als millors restaurants especialitzats en peix de Barcelona”, remarca el Josep.

Un altre dels imprescindibles de la gastronomia de mercat és el John Boy, al Mercat de la Llibertat. La peixateria centenària El Tast de Joan Noi, dels mateixos propietaris i situada al costat, nodreix el bar dels millors productes del mar. En una petita barra, els clients degusten plats exquisits, com la tonyina vermella a la planxa amb vinagreta de nous o el bacallà amb fesols, dos dels plats estrella del local que prepara el Paco, excuiner del Botafumeiro.

L’encant de l’Street Food

Un mercat no alimentari, en aquest cas el dels Encants, s’ha sumat també amb èxit a la tendència d’unir en un mateix espai compres i bona gastronomia a un preu d’allò més assequible.

Després de la seva flamant renovació, que l’ha reubicat a la plaça de les Glòries sota una impressionant coberta de disseny, els Encants han ampliat la seva oferta de restauració amb sis petits establiments que serveixen des de pasta, canelons de l’àvia i sopa fins a peix i marisc.

Ubicats al nivell superior del mercat en un espai batejat com a Street Food, ofereixen racions tant per emportar-se com per consumir in situ, en una zona amb taules i barres que recorda, en una versió més reduïda, les que es poden trobar en mercats com el de Camden Town, a Londres. L’èxit d’afluència de públic ha fet que els seus responsables estiguin pensant a ampliar l’oferta actual.

‘Fast food’ de qualitat

El Restaurant Fogó és un dels últims establiments a unir-se a la proposta dels Encants. Amb una oferta alimentària basada en productes de la terra i de proximitat, s’hi poden degustar delicioses racions de bonítol amb teriyaki, hamburgueses de vaca vella i veganes o entrepans gurmet com el de sobrassada amb mel o el de tres formatges amb ceba.

El xef Albert Marimón i el seu germà Jordi, propietaris del local, defensen aquesta fórmula de fast food de qualitat, mantenint la seva aposta per proveir-se de petits productors catalans, i a un preu assequible per al consumidor. L’Albert està molt content de l’experiència: “La ubicació és privilegiada i estem tenint molt d’èxit”. A la clientela de paradistes i compradors s’hi sumen els que hi van expressament, coneixedors de la bona cuina que ofereixen al Xiringuito Aigua de Barcelona i a La Cava de Tàrrega.

Els amants de la bona cuina sembla que ho tenen molt clar: l’oferta gastronòmica dels mercats de Barcelona no té res a envejar a la dels millors restaurants de la ciutat. Així que si sou uns gurmets com cal, ja podeu afegir a la vostra llista els noms que us hem ressenyat.

Bon profit!

stats