EL VIATGE
Diumenge Ara Tu 27/10/2013

Mostar torna a brillar amb la pau

Els empedrats carrers de la capital d'Hercegovina es tornen a omplir de visitants vint anys després de la destrucció de l'emblemàtic Stari Most. Cruïlla del cristianisme i l'islam, la ciutat bosniana s'esforça per recuperar l'esplendor

David Meseguer
4 min
Coronament de l’escala de la torre mirador

El repicar de les campanes de la catedral catòlica i la crida a l'oració de l'imam de la mesquita principal de Mostar es barregen i creen, així, una simfonia estranya però agradable. Aquesta fusió de creences i de costums només és possible a la ciutat banyada pel riu Neretva. Croats de tradició catòlica a la part occidental i bosníacs (bosnians de religió musulmana) a la riba oriental fan de la segona ciutat més important de Bòsnia i Hercegovina una autèntica cruïlla de cultures.

Vull veure a vista d'ocell la metròpoli i decideixo accedir a la mesquita de Karadjoz-Beg i enfilar-me al seu minaret. Edificada el 1557, durant el primer segle de domini otomà, i reconstruïda després de la guerra que va arrasar el país del 1992 al 1995, és un dels temples islàmics amb més encant de la ciutat. Després de baixar les desenes d'esglaons que separen el cel del minaret de la terra, m'encamino cap al vell Basar Kujundziluk. Orfebres, joiers i botiguetes de records omplen els carrers estrets d'aquest atrafegat mercat on els articles bèl·lics rememoren la disputa de tantes i tantes batalles als Balcans.

Al mateix carrer Kujundziluk hi ha la mesquita de Koski Mehmed Pasa, del 1618. L'edifici ofereix una vista privilegiada sobre el curs urbà del Neretva. Al seu interior, els acolorits vidres filtren la llum exterior i creen una il·luminació rica en tons cromàtics càlids. A escassos metres d'aquest punt hi ha l'Stari Most (Pont Vell), l'emblema de la ciutat. La vida de Mostar, que significa fortalesa en el pont , gira al voltant d'aquesta majestuosa obra arquitectònica, aixecada el 1566 durant el sultanat de Solimà I el Magnífic.

Ressorgir sota la runa

Declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i flanquejat per dues torres, l'Stari Most va mantenir-se ferm durant més de quatre segles. Però el 9 de novembre del 1993 no va ser capaç de resistir els obusos de l'artilleria croato-bosniana. Malgrat ser aliats contra els serbobosnians a l'inici del conflicte, els croats i els bosníacs van enfrontar-se entre el 1993 i el 1994, una lluita entre dues comunitats amb anys de convivència pacífica de la qual Mostar va ser l'epicentre. Només aquest any de conflicte va provocar milers de morts i la destrucció del patrimoni i mobiliari urbà, cosa que va convertir la ciutat en una autèntica zona zero. Reconstruït el 2004 amb l'ajuda de les forces de pacificació internacionals, el renaixement de l'Stari Most va suposar el rellançament de la ciutat i la tornada del turisme. Després d'anys de foscor, la ciutat recuperava l'esplendor que havia tingut fins a la Iugoslàvia del mariscal Tito.

Amb una expectació màxima, un dels membres del Club de Saltadors de Mostar travessa la barana del pont i es disposa a llançar-se a les fredes aigües del Neretva, des d'una altura de 27 metres. Després de saltar al buit d'una manera plàstica el saltador colpeja contra l'aigua bruscament i arrenca els aplaudiments de la multitud. Cada mes de juliol la ciutat acull un concurs de salts que convoca els millors especialistes del món i compta amb la presència de milers d'espectadors. Després de veure in situ el salt, la gent es dispersa ràpidament: és el moment de buscar taula al concorregut carrer d'Onescukova, que aglutina diversos restaurants de cuina autòctona.

L'olor provinent de les graelles de la Cevabdzinica Tima-Irma convida a seure-hi per degustar un bon plat de cevapi -carn rostida de vedella o xai- acompanyada amb ceba i pa típic bosnià. Els parroquians, molts dels quals són bosníacs, prenen cerveses Sarajevsko. I és que malgrat ser de sang musulmana, molts bosnians d'aquesta religió beuen alcohol habitualment. Un islam més flexible, herència de la República iugoslava de Tito. Després de cloure l'àpat amb un cafè turc i un got de rakija (aiguardent), és moment de deixar enrere els carrers pedregosos i les cases de pedra de la part musulmana per dirigir-me al Boulevard, la gran avinguda que separa la zona croata de la bosníaca i que va exercir de front durant la guerra.

La zona catòlica de Mostar

En aquesta artèria principal els efectes de la guerra encara són ben visibles, amb alguns esquelets d'edificis esmicolats pels projectils. Imponent, la catedral de Maria indica al visitant que ha arribat a la zona catòlica de Mostar. Al voltant s'hi poden trobar botigues de records. Amb elevadíssims blocs d'habitatges i imponents nous centres comercials, la part croata de la metròpoli sol ser menys visitada pels turistes. Però si ens aventurem a endinsar-nos pels carrers, descobrirem un Mostar ple de cases senyorials construïdes a principis del segle XX, quan Bòsnia i Hercegovina formava part de l'Imperi Austrohongarès.

Enfilant el Boulevard cap al nord, l'enorme esquelet de l'estructura del banc Privedna anuncia la proximitat de la plaça Espanya. Aquest punt de la ciutat va ser rebatejat d'aquesta manera com a tribut a les tropes espanyoles, que, integrades en les diferents forces de pacificació, van ser les encarregades de vetllar pel restabliment de la pau. En aquesta plaça hi ha una placa commemorativa en honor als 22 soldats espanyols i l'intèrpret morts durant la missió al país balcànic. En aquest mateix espai destaquen els colors ocres i ataronjats del Gimnazija Centar, conegut popularment entre els habitants de Mostar com "el vell gimnàs", un centre educatiu dissenyat per l'arquitecte txec Frantisek Blazek i construït entre el 1898 i el 1902.

Falta una hora perquè es faci fosc i un dia tan clar com el d'avui s'ha d'aprofitar per gaudir d'una espectacular posta de sol des del turó d'Hum. Coronat per una gran creu, aquest emplaçament ofereix unes vistes espectaculars de la ciutat i de tota la vall regada pel Neretva. Després d'una jornada intensa i interessant, els últims raigs de sol deixen clar que Mostar torna a brillar amb la pau.

stats