Diumenge Ara Tu 08/07/2012

Músiques del món a la muntanya

Xavi Cervantes
2 min
Músiques del món a la muntanya

L'entorn és essencial en els festivals estiuencs. Ho és a l'Empordà, però qui s'estimi més l'aire de l'alta muntanya té una cita al nord d'Osca, a Sallent de Gállego i Lanuza, seus del Festival Internacional de las Culturas Pirineos Sur. Lanuza, situat a la vall del Tena i a prop de l'estació d'esquí de Formigal, va quedar submergit després de la construcció d'un pantà el 1976. Només es van salvar quatre cases, i l'últim habitant del poble en va marxar el 1978.

Aquest entorn és el que va es trobar Luis Calvo quan el 1992 va decidir engegar un festival dedicat a les músiques del món. En comptes d'aprofitar la terra ferma, Calvo va tenir l'audàcia de muntar l'escenari principal a l'aigua, a partir d'una estructura metàl·lica de 25 metres de llargària per 18 d'amplària que descansa sobre una base de bidons. 21 anys després, l'auditori flotant de Lanuza és el tret diferencial d'un festival que també ha contribuït a dinamitzar la població. Des dels anys 90 s'ha dut a terme una reconstrucció dels habitatges i avui fins i tot hi ha un hostal. El muntatge de la part superior de l'escenari comença quatre setmanes abans de l'inici dels concerts, tot i que aquest any hi ha hagut més feina perquè s'ha restaurat la infraestructura, que també ha calgut adaptar al nivell d'aigua del pantà, especialment alt a causa de les nevades de l'hivern.

De Juan Perro a Manu Chao

Una altra singularitat del festival és la confecció de la programació artística, que cada any segueix un fil conceptual. En aquesta edició és A la recerca del sud , una idea que dóna sentit a un cartell format per artistes com ara Juan Perro, Manu Chao, Julieta Venegas, Emir Kusturica, Souad Massi, Bebe, Kamel El Harrachi, Javier Ruibal i Amadou & Mariam.

Les actuacions al pantà de Lanuza es concentren els caps de setmana, divendres i dissabte, però l'activitat del festival continua de diumenge a dijous amb concerts gratuïts a Sallent de Gállego.

La programació queda tancada al març, però molt abans, cap a l'octubre de l'any anterior, l'equip que dirigeix Luis Calvo ja ha decidit quin serà el leitmotiv del festival. Aquesta manera de funcionar no ha canviat en dues dècades i al cap i a la fi ha consolidat Pirineos Sur com un esdeveniment fonamental per entendre l'evolució de les anomenades músiques del món.

stats