PERFIL
Diumenge Ara Tu 10/06/2012

Nina Kraviz, de dentista a DJ

La DJ, productora i cantant siberiana Nina Kraviz arriba disposada a convertir-se en la nova sensació de la música electrònica. Té presència i una imatge sofisticada, i les pistes de ball reconeixen el seu talent. El divendres 15 de juny actua i punxa al Sónar.

Xavier Cervantes
3 min
NinaKraviz

L’exotisme és un valor afegit en el món de l’espectacle, i ajuda a fer les presentacions. Per exemple, Nina Kraviz és la DJ de Sibèria i la dentista que va triomfar al club Propaganda de Moscou. Però si ara actua al festival Sónar no és només per aquest exotisme, sinó perquè Kraviz ha estat identificada com una de les sensacions de la temporada electrònica gràcies al disc Nina Kraviz (Rekids, 2012) i al tema Ghetto Kraviz. També hi ajuda la seva imatge, sovint indispensable en un món tan competitiu.

Nina Kraviz va néixer a Irkutsk, a prop del llac Baikal, a la part menys feréstega de la Sibèria de l’Est. Irkutsk és una ciutat amb un significat especial en la història de Rússia, perquè al segle XIX el tsar Nicolau I hi va confinar els intel·lectuals i artistes que havien participat en la revolta desembrista. Aquesta concentració d’exiliats il·lustrats va aconseguir justament el que el tsar no volia: convertir Irkutsk en un centre cultural a més de 5.000 quilòmetres de Moscou i Sant Petersburg.

Els primers contactes de Kraviz amb la música van ser a casa. El seu pare era un gran aficionat al jazz, sobretot a Ella Fitzgerald i Billy Holiday. També hi sonaven discos de Fleetwood Mac, Bryan Ferry, Grace Jones, Chic i Marvin Gaye. I el Summer time de George Gershwin. Tot plegat fa pensar que per casa dels Kraviz s’hi escampava una banda sonora elegant i sensual. Quan encara era una adolescent, Nina va experimentar l’impacte de la música electrònica de ball. No va ser en una rave o en un club, sinó a través d’un programa de ràdio que escoltava a l’habitació.

El club a l’habitació

La Nina Kraviz adolescent va viure el seu descobriment en solitari. Gravava el programa de ràdio en unes cassets que encara conserva a casa dels pares. La seva habitació era el seu club privat, un lloc on escoltava les cassets una vegada i una altra. Va ser la seva escola electrònica. De tota manera, Kraviz no va voler fer de la seva afició la seva professió. De fet, va triar estudiar una carrera més aviat prosaica: odontologia. L’any 1999 es va instal·lar a Moscou i la vida li va començar a fer un tomb, però molt a poc a poc.

Mentre feia de dentista va començar a col·laborar en publicacions musicals. Això li va permetre entrevistar alguns dels seus ídols, com ara Jeff Mills, el llegendari DJ de Detroit. També va treballar en una agència de promoció i contractació d’artistes. De freqüentar els clubs com a públic va passar a punxar-hi. Al principi muntava sessions amb funk, música disco i una de les seves debilitats: bandes sonores de pel·lícules italianes i franceses dels anys 60 i 70, de les quals és col·leccionista. Després van venir el house i el techno.

Contactes internacionals

Nina Kraviz va començar a ser una presència habitual a les cabines de clubs de Moscou com el Propaganda, del qual va arribar a ser DJ resident. De mica en mica va anar incorporant material propi a les sessions. Era el pas necessari per convertir-se en el que és ara. L’any 2006 va participar com a alumne a la Red Bull Music Academy de Melbourne (Austràlia). Hi va conèixer el productor britànic Matt Edwards, més conegut com a Radio Slave, del segell Rekids.

L’any 2008 va enviar un tema al nord-americà Edward McKeithen, àlies Jus-Ed, responsable del segell de deep house Underground Quality. No en va obtenir cap resposta, però al Sónar d’aquell mateix any van poder xerrar. El resultat va ser l’edició del maxi Voices (2009). A partir d’aquí, la carrera de Kraviz es va disparar. Va fer la seva primera col·laboració amb Rekids i va publicar maxis a les discogràfiques Naif i BPitch Control.

Kraviz, DJ, productora i cantant, va començar a sofisticar la seva imatge a la mateixa velocitat que anava creixent la seva repercussió internacional. Faltava el pas definitiu que la consagrés com una nova diva de l’electrònica independent. Hi ha arribat enguany amb la publicació de l’àlbum Nina Kraviz, que el divendres 15 de juny presentarà al Sónar.

stats