GASTRONOMIA
Diumenge Ara Tu 19/08/2012

Pastissos lleugers, una contradicció?

Els dolços estan pensats per als mesos freds de l'any. Però els pastissers asseguren que també hi ha alternatives lleugeres i refrescants, aptes per posar-hi ara les espelmes i bufar

Trinitat Gilbert
3 min
pastissos1

Isabel Trullenque era administrativa. Anna Anglada, dissenyadora gràfica. Totes dues es van conèixer en un curs de rebosteria i van decidir deixar l'oficina per posar les mans a la massa. La Isabel ara fa els pastissos i les galetes; l'Anna, els pinta i decora. "Presenta'm així: pintora de galetes", subratlla l'Anna. Juntes són les propietàries de La Galeta Maria, de Barcelona, on venen les creacions.

"Tinc clar que no vull tornar a ser administrativa", diu la Isabel mentre explica que a l'estiu el millor és aprofitar les fruites per fer pastissos lleugers. Esclar, les persones que fan anys en ple mes d'agost volen un pastís d'aniversari, però "els tradicionals són molt contundents, difícils de digerir". Per això hi ha moltes altres alternatives.

Sense llevat

La primera, la pasta de full amb fruita. La segona, el típic pa de pessic però guarnit amb fruita. La proposta de La Galeta Maria és preparar el pa de pessic sense llevat. És possible, asseguren. El truc és batre molt i molt bé els ous i el sucre, fins al punt que en tripliqui el volum. Quan ho hagi fet, s'hi aboca molt a poc a poc la farina. I al forn directament. La fruita es posa decorant al damunt.

Més propostes. El pastís de textura de flam, que "és molt efectiu" perquè la presència és atractiva i ja se sap que el menjar entra pels ulls. Una altra: el pastís de formatge i llimona. I encara una altra: les galetes decorades, que l'Anna pinta segons el gust i la petició de cadascú. La base de les galetes és farina, vainilla, sucre, mantega i llet. Si algun dels ingredients no agrada, el canvien. L'objectiu futur és entrar en el món ecològic, en què comencen a fer els primers passos amb les farines.

Per la seva banda, el pastisser nòmada Quim Vilanó, que prepara pastissos per encàrrec al seu correu electrònic (quimvilano@telefonica.net), recomana les móres per decorar els pans de pessic d'aniversari.

"Es poden posar senceres, al capdamunt del pa de pessic". Si s'opta per una altra fruita d'estiu, i es talla, cal tenir a mà una gelatina freda i un pinzell, per fer-ne una passada damunt de la fruita i que quedi brillant.

El Quim, que ha fet el pas per la pastisseria ecològica i de proximitat, fa pastissos de xocolata amb pasta i mantega de cacau del Perú i, atenció!, amb estèvia, una planta d'origen tropical que es fa servir com a substitut natural del sucre. "Un pa de pessic de xocolata sempre és una bona opció durant tot l'any per a un aniversari". Però si es vol aparcar la xocolata per als mesos del fred, l'alternativa són les mousses , que no cal ni tan sols que passin pel forn.

La biòloga i experta en Alimentació Anna Vilaginés recomana opcions perquè els pastissos siguin lleugers però també sans. El primer és substituir la farina blanca per una d'integral o per barrejar-les a parts iguals. Només amb aquest canvi ja es fa un gran pas, perquè el blat de la farina integral manté la seva coberta, i justament per això té més fibra i, a més, afavoreix la digestió.

Vilaginés explica també que els ingredients d'un pastís sa per a l'estiu són els fruits secs (les ametlles com a decoració, per exemple) o també les merengues, que es poden preparar amb estèvia.

"La merenga és una decoració molt efectiva per a un pastís d'estiu", remarca. D'aquesta manera evitem els rovells, que assegura que són "font de colesterol", i també "fem alternatives a la típica mantega, trufa i nata", que sembla que hagin de guarnir tots els pastissos. En realitat, d'alternatives, sanes i lleugeres, n'hi ha moltes.

RECEPTES

PASTÍS DE LLIMONA

Ingredients

200 g de galetes Maria, 60 g de mantega, 3 iogurts de llimona, 65 g de sucre, suc de 2 llimones, 200 ml de nata líquida, 4 fulles de gelatina de 2 g cadascuna.

Elaboració

Tritureu les galetes, barregeu-les amb la mantega fosa i feu amb la pasta la base del pastís. Poseu el motlle al congelador. Hidrateu els fulls de gelatina amb aigua freda. Escalfeu el suc de llimona amb el sucre. Quan arrenqui el bull, retireu-lo del foc i afegiu-hi la gelatina ben escorreguda. Deixeu-ho refredar a temperatura ambient. Munteu la nata, amb els iogurts i el suc de la llimona. Aboqueu-ho tot al motlle i deixeu-ho quallar un mínim de 4 hores a la nevera.

Podeu decorar el pastís amb merenga, que es fa muntant #3 clares d’ou amb 5 g de sucre. #Es bat fins que quedi consistent.

................

PASTÍS DE FORMATGE

Ingredients

150 g de galetes Maria, 75 g #de mantega, 600 g de formatge cremós, 3 ous, 175 g de sucre, #2 iogurts

Elaboració

Preescalfeu el forn a 180 °C. Tritureu les galetes i barregeu-les amb la mantega fosa. Poseu la pasta ben aixafada al fons d’un motlle desmuntable. Deixeu-ho al congelador mentre prepareu el farcit. Barregeu el formatge cremós amb el sucre fins que quedi homogeni. Afegiu-hi els iogurts i després els ous remenant perquè s’incorporin a la barreja. Aboqueu la barreja sobre la base de galetes. Enforneu-ho a 120 °C durant 1,30 h.

Un cop fred, fiqueu-ho a la nevera.

stats