BENESTAR I BELLESA
Diumenge Ara Tu 27/05/2012

Protegits del sol

Cada pell té la seva crema. Els nens, els més grans, els blancs, els que són com sargantanes i fins i tot els més peluts han de triar l'índex adequat i la textura que més els ajudi perquè el producte penetri bé a la seva pell. Hi ha molt per triar. La dermatòloga Susanna Puig ens aconsella.

Mònica L. Ferrado
3 min

Treu de la butxaca una mena de lupa (dermatoscopi, per als experts). Se l'acosta a l'ull i, com si fos Sherlock Holmes, inspecciona una per una les pigues de la pacient. Quan Susanna Puig, dermatòloga de l'Hospital Clínic, ja té un mapa clar de la seva pell, marca amb un retolador les pigues "sospitoses". Com si es tractés de delinqüents en potència, queden registrades i se'ls farà un seguiment anual "per si de cas". Podrien donar problemes, tornar-se malignes i haver de treure-les. Sempre que s'agafen a temps, en un 99,9% dels casos no passa res. I quan es prenen mesures per protegir-se de la radiació solar, s'evita arribar a aquest punt.

Puig sap molt bé quina és la millor manera de gaudir del sol sense que ens faci mal. És una de les expertes mundials en l'estudi dels gens que fan que unes persones tinguin un risc més alt de melanoma. Un 10% dels càncers de pell vénen determinats per gens heretats. Però la majoria, no. I el fet és que la seva incidència està augmentant a un ritme anual del 7%. Igual que també augmenta l'envelliment prematur per massa sol.

Una bona escampada

Susanna Puig obre el seu enorme bolso i, com si fos el barret d'un mag, en treu un munt de mostres de protectors solars. Com triem el que ens protegirà més bé? "És possible que n'hi hagi algun al supermercat que sigui molt bo, no ho dubto, però jo tan sols puc parlar dels que hem fet estudis científics que demostren que protegeixen adequadament, i tots són de farmàcia", explica Puig. Avène, Anthelos, Heliocare, Isdin, Ferrer i Bioderma són les marques que recomana, en tots els seus formats i índex de protecció.

Quan la doctora ja ha endreçat el repertori de mostres sobre la taula, de cop, para en sec i es posa molt seriosa. "Sisplau, abans cal deixar clar un missatge, les cremes no són l'única mesura: cal evitar les hores de més insolació, de 12 a 4 de la tarda, posar-se barret, ulleres i samarreta i buscar l'ombra", diu.

Per obvi que sembli, el següent consell general és posar-se-la bé. Cal aplicar un mil·lilitre de crema per cada centímetre de pell, encara que sovint no ens en posem ni la meitat. També s'ha d'escampar bé. Sovint es deixa sense protecció un 30% del cos. Acostumen a ser parts de l'esquena, darrere de les cames i les orelles. Cal posar-se-la mitja hora abans de sortir de casa i no pensar que perquè es porta crema es té llicència per passar-se tot el dia a la platja o la piscina.

L'índex de protecció cal triar-lo segons el tipus de pell. Indica el temps que trigarem a posar-nos vermells sota el sol amb la protecció. Hi ha la protecció 50 , per a les persones amb pell blanca (sovint també amb ulls i cabells clars). En definitiva, tots els que es posen vermells molt de pressa. També han sortit al mercat productes amb índex de protecció de 90. Un terme mitjà és l'índex 30. El 15 seria per a les pells més resistents.

A l'etiqueta hi ha un distintiu fonamental a tenir en compte i que només tenen les cremes acreditades oficialment: un UVA encerclat, que garanteix que conté els filtres que protegeixen d'aquestes radiacions, les més perjudicials. "Són les que més penetren a la pell, la seva longitud d'ona és més llarga, hi ha estrès oxidatiu a les cèl·lules, provoquen arrugues i augmenten el risc de càncer cutani", explica Puig. Algunes etiquetes també porten filtres per a la radiació UVB. Penetra menys però també pot produir mutacions en l'ADN.

Composicions i textures

Els filtres solars poden ser de dos tipus: químics (que es degraden quan absorbeixen la radiació) i físics (que fan de paret perquè no hi entri ni un raig), d'òxid de zinc o diòxid de titani. Aquests últims s'aconsellen a persones amb pells molt sensibles. Són cremes molt denses i deixen la pell molt blanca, però són les que més protegeixen. També les aconsellen per als nadons, encara que Puig observa que el més adequat és que no vagin a la platja. La línia Pediatrics s'escampa millor però és per als més grans de tres anys. Per als nens també hi ha proteccions biològiques, ja que "encara no està comprovat si la seva pell immadura absorbeix components ni com els afecta", diu Puig. La textura també és important. Hi ha gel, solucions bioalcohòliques en esprai i compostos en pols. Per a les persones molt peludes és millor una solució líquida que no s'enganxi al pèl. Les cremes hidraten més i són millors per evitar arrugues. Els gels són menys greixosos i, per tant, ideals per a les cares amb acné. Un bon consell és fer servir una crema per a la cara més densa i amb més protecció, i un altre producte per al cos, amb una textura més fàcil d'escampar.

stats