Diumenge Ara Tu 09/09/2012

Mireia Ros: "Se sap qui ho va fer, i el cognom és aristocràtic"

2 min
"SE SAP QUI HO VA FER.  I EL COGNOM ÉS ARISTOCRÀTIC"

A la cineasta i actriu Mireia Ros la fascinació per la Monyos li arribaria a través de la seva mare, que li va transmetre la inquietud per aquella dona estrafolària i alhora enigmàtica. I per això la mare de Mireia Ros, la Pepi, seria el fil conductor de la pel·lícula La Monyos , estrenada el 1996. Per donar vida al personatge, Ros va triar l'actriu Julieta Serrano "perquè la seva mirada extraviada recordava la de la Monyos".

El procés d'elaboració del guió va ser obsessiu: "Preguntava per la Monyos als taxistes, a les botigues, a tothom. I és així com en vaig aconseguir una fotografia inèdita, a través dels amos d'una bugaderia". Mireia Ros creu, com Teresa Pàmies, que la Monyos personifica el drama. Però també sintonitza amb Tísnerquan la ubica en la comèdia. "Ella només tenia tres opcions: fugir i refer-se, matar-se o bé fabricar-se una realitat, que és el que va fer. Va triar una màscara. La vida de la Monyos és un culebró i l'Ovidi Montllor en veure el film va exclamar: «Endavant Mireia. I i qui digui que és un culebró li dius que sí, que la vida és un culebró»".

Una aportació clau per esvair algunes penombres de la vida de la Monyos és la recerca de Ricard Suñer, que el mateix cronista va transmetre a Mireia Ros. Dades desconegudes fins ara mateix: "No es deia Dolors Bonella Alcánzar, sinó Dolors Vega Masana". Suñer va remoure papers i registres, va parlar amb molta gent i va arribar a la conclusió que a la Monyos l'envoltava el que ell anomenava "una cortina de fum" que impedia que se sabés amb certesa el seu passat i l'origen de la demència. I els mateixos que feien anar aquella cortina sembla que li asseguraven a la Monyos uns mínims per viure. Ricard Suñer arribaria a obtenir pistes molt fiables d'un dels secrets més ben guardats: el nom de la família a què pertanyia el jove que hauria estat el pare de la filla de la Monyos. La nena que li van prendre, o que va morir. "Com em va dir Ricard Suñer, hi ha indicis, no pas proves. Però sí, se sap", assegura contundent Mireia Ros, i afegeix: "El cognom és aristocràtic. El d'una família de Barcelona de renom".

stats