TEMPS LLIURE
Diumenge Ara Tu 24/06/2012

Terrasses amb vistes

L'estiu convida a passar els vespres i les nits a la fresca. Hem fet una selecció de les millors terrasses de Barcelona per fer un aperitiu, menjar o escoltar música. Els seus responsables ens expliquen què hi podem trobar

Thaïs Gutiérrez
6 min
[1] Les vistes des de la terrassa de l'Hotel La Florida / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLes terrasses són els refugis d'estiu dels urbanites, els llocs ideals per combatre la calor, la xafogor i la humitat que l'estiu barceloní sempre regala als seus habitants. Per això, des de fa uns anys, els restaurants, els hotels, els bars i fins i tots els museus i els edificis històrics de Barcelona que tenen una terrassa s'han espavilat per obrir-la al públic i oferir no només un espai privilegiat amb vistes sinó diverses activitats, especialment gastronòmiques i musicals, per tal d'atreure els barcelonins i els turistes que passen l'estiu a la ciutat. L'oferta és molt àmplia i va des del Tibidabo fins a Montjuïc, passant per tots els barris del centre. Els preus, generalment, estan per sobre de la mitjana, però els responsables d'aquests llocs coincideixen que els seus clients són molt heterogenis i que hi ha des de parelles que estalvien per sopar una nit a les altures fins a turistes que passen cada vespre en una terrassa diferent.

Enmig de tanta oferta, us proposem un recorregut per les millors terrasses amb vistes –les que ofereixen panoràmiques de tota la ciutat o les que tenen el privilegi d'estar en un racó amagat del Barri Gòtic– perquè pugueu refugiar-vos a la fresca i suportar millor els rigors de l'estiu barceloní que tot just comença.

La ciutat als teus peus, les millors perspectives

Filippo Frisenna és un sicilià de Catània que fa tres anys que s'encarrega del bar de la terrassa de l'Hotel La Florida [1], un dels llocs amb les millors vistes de la ciutat des del Tibidabo. Aquest bàrman, especialitzat en còctels, ens ofereix un Florida, la beguda que ha creat per a aquest estiu a base de menta, llimona, rom i fruita fresca. En aquesta terrassa la temporada comença a finals de juny perquè fins a aquest moment les temperatures encara són baixes. El director de l'hotel, Andreu Canals, explica que enguany han inaugurat una zona nova de chill-out, amb sofàs amb vistes a la ciutat, on es poden menjar tapes i prendre còctels. Això se suma a les barres que hi ha a la terrassa, on es pot optar per les tapes del restaurant de l'hotel –L'Orangerie– o per les barbacoes, ideals per disfrutar amb grups d'amics. De dimarts a dissabte tot està amenitzat amb un grup de música en directe fins a la 1.30 i els diumenges i els dilluns amb DJs.

Si en canvi el que es vol és gaudir d'unes vistes de 180 graus sobre la ciutat, el restaurant Miramar [2] –reinaugurat fa menys d'un any– ofereix dinars, sopars i copes amb vistes del Casc Antic, el port i el Paral·lel des d'una atalaia privilegiada. Carles Camps, el seu responsable, explica que l'oferta gastronòmica del local es basa en "la cuina mediterrània i d'autor" i avança que un dels punts forts d'aquest estiu seran els sopars de lluna plena, amb menú especial i cava, ja que "des d'aquí hi ha unes vistes de la lluna que són incomparables".

No gaire lluny, un altre restaurant ofereix unes vistes de la ciutat ben originals. Es tracta de la Torre d'Altamar, un local situat a 75 metres d'altura que permet gaudir de tot Barcelona des del mar. Els preus no són econòmics però el xef ofereix una carta a base de plats mediterranis fets amb productes de temporada i algunes delicatessen que atreu cada nit molts turistes però també molts barcelonins.

Amb vistes al centre: hHotels, museus i edificis singulars

Les terrasses amagades en hotels, museus i edificis singulars del centre de la ciutat són moltes, però no tothom les coneix. El primer hotel que va decidir obrir la seva terrassa al públic va ser el Claris, ara fa 20 anys, amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics. Tot i que aquella Barcelona era força diferent de l'actual, aquesta terrassa s'ha mantingut com un dels referents dels que volen gaudir de la fresca a les nits xafogoses. S'hi pot menjar, beure i escoltar jazz i bossa nova en directe, i enguany, per primera vegada, també hi inclouen una actuació de DJ.

Un altre clàssic dels estius barcelonins són les nits a la Pedrera, una iniciativa de la Fundació CatalunyaCaixa que permet gaudir del terrat de la mítica casa de Gaudí i escoltar música jazz en directe cada dijous, divendres i dissabte des de finals de juny fins a principis de setembre. Enguany hi tocaran figures destacades de l'escena internacional i també intèrprets d'aquí com Albert Vila Quartet i Xavier Dotras.

Per gaudir de les vistes del centre de la ciutat de dia, l'Hotel Renaissance [3], al carrer Pau Claris, ha decidit obrir la seva terrassa els diumenges i oferir-hi un brunch amenitzat amb la música del DJ Homolka, que explica que hi punxa "música bonica", és a dir, "chill out tranquil, amb una mica de ritme, per acompanyar la gent". Aquesta iniciativa fa molt poques setmanes que ha començat i ja ha tingut una bona acollida, amb famílies i turistes que s'apunten a l'esmorzar-dinar que ofereix l'hotel. El DJ explica que el bon ambient que s'hi crea és també gràcies a la música que, afegeix, "és el tipus de música que pot agrair des d'un senyor de 60 anys fins a un noi de 20", diu.

En canvi, si es vol gaudir de les vistes del passeig de Gràcia i la seva majestuositat de nit, la millor opció és la terrassa de l'Hotel Casa Fuster, que tots els estius obre les portes i ofereix còctels i música chill out i ja s'ha convertit en un punt de trobada per a tots els amants de les millors vistes nocturnes. Un altre lloc imprescindible, en aquest cas per tenir la millor visió de l'antic Barri Xino i contemplar com s'allarga la ciutat fins a Montjuïc, per una banda, i fins al Tibidabo, per l'altra, és el Barceló Raval, que té una terrassa circular de 360 graus, a l'últim pis –a 38 metres d'altura–, on es pot prendre alguna cosa i gaudir de música en directe.

Amb el mar ben a prop, llocs per veure i sentir les ones

Ara que arriba la calor n'hi ha que necessiten sentir, més que mai, que Barcelona és una ciutat amb mar, i per això cal dirigir-se a Montjuïc o a la Barceloneta. A la muntanya hi trobem una terrassa ben diferent, la de la Caseta de Montjuïc, situada al mirador del Migdia i que segons els seus responsables "és l'únic punt de la ciutat des d'on es pot contemplar la posta de sol de Barcelona". És un lloc desconegut encara per a molts barcelonins i la seva terrassa no és res més que el vessant de la muntanya que mira al port on han posat taules, cadires i hamaques per estirar-se a prendre la fresca. S'hi pot menjar, beure alguna cosa i escoltar música de dijous a diumenge. Els dimecres, en canvi, és el dia que se celebra l'activitat Rumba&Sardines, organitzada per Moritz, en què hi ha una sardinada popular acompanyada d'un concert de rumba.

L'hotel W, responsable del canvi de l'skyline barceloní, també ofereix la possibilitat de prendre alguna cosa i gaudir de les sessions de música de DJ o escoltar la remor del mar i de les vistes de la Barceloneta cada dia des de les 19 h fins a les 2 h. Però si el que es vol es posar els peus a la sorra, una bona opció és La Sal Café, un xiringuito reconvertit en bar i restaurant que tant els turistes com els locals han convertit en un lloc de trobada.

Jardins d'estiu, els racons més frescos

Les terrasses a l'ombra, plenes de plantes i flors, són un altre tipus de refugi, normalment a peu de carrer o amagades als jardins de torres, per escapar-se de la xafogor de la ciutat.

L'Hotel Neri [4], al bell mig de la ciutat, a la plaça de Sant Felip Neri, ha inaugurat aquest juny una terrassa al primer pis que se suma a la que ja té a peu de carrer, on hi ha el restaurant de l'hotel. Aquesta nova terrassa rep el nom de Roba Estesa i està pensada perquè la gent hi vagi al vespre a prendre un còctel acompanyat de les tapes que prepara el xef del restaurant, Benito Iranzo. El cuiner explica que la seva proposta gastronòmica "és 100% mediterrània i es basa en els productes de temporada" i destaca que les tapes que ofereix també tindran aquest esperit. Ell és un enamorat de la Boqueria i assegura que hi va cada dia des de fa tres anys i mig, el temps que fa que està al capdavant del fogons del Neri. La nova terrassa està oberta cada dia fins a les 12 de la nit i gràcies a l'espessa cobertura de plantes i flors que té, sembla impossible que sigui un espai al cor de Barcelona.

A les Corts, a la plaça de la Concòrdia, hi ha el Fragments Cafè, una torre noucentista amb un pati interior on tant es pot prendre un aperitiu i unes tapes com fer un sopar seriós. A l'exterior hi ha poc més de deu taules, per la qual cosa els caps de setmana de bon temps està sempre molt ple.

Per als amants de les tradicions exportades d'altres països, al jardí de l'Hotel Princesa Sofia s'hi instal·la durant els mesos d'estiu l'anomenat Biergarten, que recrea les cerveseries de Baviera i ofereix les tradicionals salsitxes alemanyes i les cerveses del país acompanyades per música tradicional.

En canvi, els amants de la Barcelona més autèntica poden acostar-se fins al Carmel. Allà, just abans d'arribar a l'entrada del Parc Güell, hi ha la torre del Jardí de l'Àpat, un restaurant amb dues terrasses enjardinades on se serveix menjar tradicional català.

stats