Diumenge Ara Tu 12/08/2012

Vall de Llémena: Un paratge idíl·lic i amagat

Un racó a cavall del Gironès i la Garrotxa, de la mà de l'actriu Anna Sahun

Thaïs Gutiérrez
3 min
MANCOMUNITAT DE LA VALL DE LLÉMENA

La vall de Llémena és un dels secrets més ben guardats dels gironins. Aquest paratge verd emmarcat per la riera de Llémena està amagat entre dues comarques: el Gironès i la Garrotxa.

L'actriu Anna Sahun va descobrir aquest indret fa només quatre anys. "Gràcies a la meva parella -diu-, perquè la seva família hi té una masia i vam començar a pujar-hi". Ara s'ha convertit en una incondicional d'aquest racó verd de Catalunya, on troba una pau i una tranquil·litat que enyora molt sovint a Barcelona, la ciutat on viu.

"És un lloc que em relaxa moltíssim, és una molt bona escapada de la ciutat", diu Sahun, que destaca que el que més li agrada és que li permet fer "un canvi total respecte al dia a dia", marcat pels rodatges de la sèrie La Riera i per les seves dues filles petites. "Quan torno a Barcelona després de passar uns dies a la vall de Llémena m'entra molta mandra, veig tota la part negativa de la ciutat, només sento els sorolls i tot són defectes, en aquell moment", confessa l'actriu, que s'escapa a la vall de Llémena sempre que pot.

El que més li va sobtar quan va descobrir aquesta zona va ser que fos una vall "tan verge", i destaca que "no està urbanitzada massivament", com passa en altres indrets. "Hi ha molts racons on no veus ni una casa, ni una masia, i la vegetació és molt frondosa -afirma-. És un lloc ideal per desconnectar".

La vall ocupa una superfície de quasi 20 quilòmetres travessats per la riera de Llémena fins a la seva desembocadura al Ter. Al voltant d'aquest riu s'articula tota la vida de la vall i la dels seus pobles, com Canet d'Adri, Sant Aniol de Finestres, Sant Gregori i Sant Martí de Llémena. Una de les característiques més interessants de la vall són els afloraments de vulcanisme, com els cràters dibuixats i la lava ensorrada, que se sumen a un entorn ja de per si singular

Sahun ens explica que la família s'ha fet un hort a la masia: "Per això hi intentem pujar tant com podem. És una excusa més per fugir de la rutina", diu.

La vall de Llémena compta amb tres espais que pertanyen al Pla d'Espais d'Interès Natural: el turó volcànic de la Banya del Boc, la serra de Finestres -que ja pertany a la Garrotxa- i la muntanya de Rocacorba. L'actriu recomana, precisament, fer una excursió fins a aquesta muntanya i pujar fins al Puigsou, el cim de quasi 1.000 metres, "des d'on es veu un panorama privilegiat de tota la vall". L'excursió és relativament fàcil i permet gaudir d'unes vistes immillorables que posen en relleu l'espectacularitat d'aquest indret.

La cuina, un altre reclam

La gastronomia és un altre dels al·licients per fer una visita a aquesta vall amagada. L'actriu recomana fer una parada al restaurant Can Perot, a Sant Martí de Llémena. Els plats del restaurant són de cuina catalana i s'abasteix de productes de temporada i de proximitat, molts dels quals provenen de l'hort que tenen a pocs metres del local. Un altre establiment que Sahun ens recomana és el restaurant El Cabrit, a Sant Esteve de Llémena. Es tracta d'un restaurant familiar regentat per l'Ivan, que representa la tercera generació d'una família dedicada a la cuina de la zona.

Una altra de les parts positives de la vall de Llémena, per Sahun, és que és un bon lloc per anar amb nens, perquè "hi estan envoltats de natura, surten de la ciutat i estan a l'aire lliure". Tot i que les seves nenes encara són petites, explica que fer rutes en bicicleta és un dels plans de futur, perquè és un dels al·licients més importants de la zona, per a grans i petits, ja que es poden recórrer quilòmetres i descobrir els millors racons de la vall.

Com a últim consell, Sahun recomana a totes les persones que desconeguin aquest indret amagat de Catalunya i el vulguin descobrir que hi vagin a la primavera, la millor època per visitar-lo: "Quan tot està verd i ja es comença a estar bé al solet i el blat comença a sortir, és una estampa fantàstica".

stats