MODA: L'ESTACIÓ DE LES BODES
Diumenge Ara Tu 03/06/2012

Les claus per lluir el vestit ideal

La coneguda dissenyadora cordovesa Matilde Cano va participar en l'última edició de la Barcelona Bridal Week i, més enllà de les tendències, ens dóna alguns consells per triar el vestit més adequat en funció del tipus de casament.

Elisenda Roca
3 min
1. El blanc combinat amb el negre pot resultar molt elegant a la nit

Tant si sou la mare com la germana o l'amiga de la parella de nuvis, ¿voleu encertar el vestit ideal per anar a qualsevol tipus de cerimònia? La dissenyadora Matilde Cano ens en dóna les claus: "Encara que existeix un protocol, la primera norma és ser fidels al nostre estil. Hem de tenir molt en compte l'edat i la complexió física a l'hora de triar el vestit. Així aconseguirem sentir-nos segures, una condició imprescindible per ser elegants".

Amb el bon temps comença la temporada BBC: bodes, bateigs i comunions. "Els mesos més sol·licitats per casar-se són del maig al setembre", diu la veterana dissenyadora, que curiosament va casar-se a l'hivern, un mes de febrer. "Vaig dur un vestit innovador, dissenyat per mi i fabricat al taller on treballava. Estava fet de jacquard de seda, molt entallat, i amb un abric oversize per temperar el fred".

Es parla molt dels vestits de núvia, però ¿com han d'anar vestides les convidades a la cerimònia? ¿Han d'evitar vestir-se de blanc si la núvia hi va? "No ha de ser forçosament així. La gràcia és saber combinar el blanc amb un altre color, si no és que els nuvis demanen expressament que tothom vagi de blanc absolut. El blanc combinat amb negre pot resultar molt elegant a la nit" [1 i 8].

S'associa vestir de gala amb vestits llargs. ¿Es porten els pantalons i les minifaldilles? "Sí, i és molt chic . Les actrius Eva Longoria i Audrey Hepburn, per posar un exemple, van dur minifaldilles al seu casament. En tot cas, recomano tant a les núvies com a les convidades que les minifaldilles no siguin cridaneres, ni pels colors ni per la mida. Una minifaldilla massa mini pot fregar la grolleria. La discreció és sempre un plus" [3, 4 i 6].

Cada cop hi ha més núvies que acostumen a dur dos vestits, un per a la cerimònia i un altre per a la festa. "És molt còmode. Si no s'ho poden permetre, el mateix vestit es pot transformar. El que sí que recomano és un canvi de sabates: passar del taló altíssim a la ballarina per no tenir mal de peus quan la festa s'acabi. En aquest cas sí que cal canviar el vestit llarg per la faldilla més curta, perquè sense talons anirà arrossegant-lo" [2].

Generalment, després del casament el vestit de núvia es guarda a l'armari per sempre més. ¿Es tendeix a triar un vestit que després es pugui dur com a vestit de festa? "Esclar, i per aquest motiu hi ha núvies que trien vestits de convidada" [8]. ¿Ens atrevim amb les pameles i capells de còctel? "A Catalunya encara ens atrevim poc amb les pameles, i ben triades poden ser la clau del look . Si decidim portar pamela, el vestuari ha de ser senzill, gens recarregat".

Hi ha vestits inadequats? "Definitivament, no. Dependrà de l'estil de la boda".

Consells per no fallar…

Un casament civil a l'ajuntament

"Actualment, veiem tot tipus de vestits, des de la núvia amb el clàssic vestit blanc llarg fins al vestit jaqueta amb pantalons. Com a convidades, haurem d'esbrinar la consigna per no desentonar" [5].

Un casament al camp

"Aconsello prescindir dels talons i optar per una sandàlia plana. Canviarem el vestit cenyit per un de més vaporós. Per assistir a un casament al camp és ideal una faldilla fins als turmells o un vestit lleuger. I per acompanyar aquest look escauen estampats de flors" [7].

Un casament a la platja

"S'imposa la comoditat. Fora talons! Vestits amb cintura alta, que fan les cames interminables, i vestits ajustats, que poden crear una silueta espectacular" [9].

Un casament a l'església

"Tons neutres, res de colors massa brillants, com els fluor, i fugir dels excessos. I mai, mai vestirem de negre de dalt a baix, sempre hi posarem una nota de color, o semblarem vestides de dol. Sobre els complements, benvingudes a l'univers dels capells de còctel, guants i bosses de mà per marcar estil. Important: a l'església hem de respectar la llargada del vestit. Podem jugar amb les minifaldilles intentant no sobrepassar els genolls i, dins l'església, durem les espatlles cobertes, ja sigui amb un mantó de Manila, un xal o una americana" [3 i 6].

stats