Diumenge Ara Tu 20/05/2012

La història escrita a les pedres: Cardona

El racó de Catalunya peferit per la cantant Maika Makovski

Thaïs Gutiérrez
3 min
La història escrita a  les pedres  CARDONA

La cantant Maika Makovski, musa del pop més alternatiu, ha escollit la ciutat de Cardona com el seu racó preferit de Catalunya. Makovski, nascuda a Mallorca, té arrels sèrbies i andaluses i ha voltat molt per tot el territori català fent concerts en pobles i ciutats d'arreu.

Ara comença a assaborir l'èxit, i el reconeixement de la seva música ja ha traspassat fronteres. Ens explica els motius pels quals ha triat Cardona des de Londres, on està presentant el seu últim treball -el cinquè de la seva carrera-, Thank you for the boots .

"Cardona és un lloc que és molt maco de veure i està ple de bona gent", explica Makovski, que destaca, per sobre de tot, "el castell, els carrers de pedra, l'olor que fa la terra" a part dels "bons records que hi tinc i que m'han fet triar aquesta ciutat". Cardona és un dels llocs on la història de Catalunya es respira a cada pedra: la vila medieval, el castell o les mines de sal són només alguns exemples del llegat que el passat ha anat deixant en aquest indret de Catalunya i que bé valen una visita. Cardona, que ha estat habitada des de l'època dels ibers, durant molts segles va tenir un gran protagonisme en la vida política, econòmica i social del país.

Makovski recomana especialment la visita al castell, construït sobre una muntanya que domina la conca del Cardener. La visita permet recórrer la fortalesa moderna i també les parts més antigues del castell comtal, com la col·legiata de Sant Vicenç, una obra espectacular del segle XI, i la torre de la Minyona. El castell de Cardona destaca no només per la seva bellesa imponent i espectacular i les vistes que ofereix sinó per la seva importància històrica, ja que va ser l'última fortalesa que es va rendir a les tropes de Felip V durant la Guerra de Successió.

Un cop a Cardona val la pena perdre's pels seus carrerons medievals i deixar-se impregnar per la història que transmeten les seves pedres, dins de la ciutat murada. Aquest entorn urbà es va estructurar a cavall dels segles X i XI, quan la vila tenia un gran protagonisme sociopolític, sobretot per la seva situació estratègica. Val la pena aturar-se a visitar el portal major de Capdevila o de Sant Miquel, el de Graells o de Santa Maria, l'església parroquial de Sant Miquel, la plaça i capella de Santa Eulàlia, la plaça i la font del Vall o la plaça del Mercat.

Els que tinguin ganes d'aprendre més coses sobre el naixement i el creixement d'aquesta vila poden aturar-se al Centre Cardona Medieval, situat a la plaça de la Fira, just al davant de l'ajuntament.

I més enllà de la visita medieval, el turista no pot deixar Cardona sense acostar-se a les famoses mines de sal, que van centrar l'activitat econòmica de la vila durant molts anys. La visita que es pot fer avui en dia a la Muntanya de Sal permet endinsar-se, en el sentit literal de la paraula, en les mines. Es pot visitar l'antic pou d'extracció del mineral i es pot fer un recorregut guiat a 86 metres de profunditat a l'interior de les galeries de la Muntanya de Sal, obertes des del 1997, on es poden veure les vetes del jaciment i la diversitat de minerals.

Concerts al Mercat del Blat

Maika Makovski va conèixer aquesta vila de la comarca del Bages l'any 2003. "Vam anar a tocar el Mercat del Blat, que era molt acollidor", recorda. La cantant fa referència a l'espai de l'entitat Mercat del Blat, que és una casa que data d'entre els segles XIV i XV i que està formada per diversos espais polivalents on es fan concerts. Makovski la recorda d'una manera molt especial. "La gent va ser extraordinària amb nosaltres i molt acollidora des del primer dia", destaca la cantant, que explica que ha tornat a la ciutat a tocar-hi "tres o quatre vegades més" i sempre se n'ha anat amb molt bon regust de boca i a més hi ha fet "molt bons amics". Per a ella, els concerts que es feien al Mercat del Blat "van generar coses molt maques". "Molta gent vivia la música d'una manera molt especial i intensa -explica-. Es van crear molts lligams a Cardona".

stats