Diumenge Ara Tu 12/08/2012

"El cotxe vermell ha tornat al David tots els seus superpoders"

Quan el David, que té paràlisi cerebral, es va fer massa gran per utilitzar el seu cotxe de joguina va anar perdent energia a poc a poc. Ara, amb 11 anys, i gràcies a un professor d'un grau de l'Escola Jesuïtes del Clot, torna a tenir un passejador, que el fa més autònom que la cadira de rodes

Laura Díaz-roig
3 min
"El cotxe vermell Ha tornat al David Tots els seus  superpoders"

"Sabeu qui és l'Antonio? És el meu amic, té molts nens i m'està construint el cotxe vermell", explica el David, un nen d'onze anys amb paràlisi cerebral. L'Antonio és, en realitat, un professor del cicle de fabricació mecànica de l'Escola Jesuïtes del Clot i els nens són els seus deu alumnes. La història del cotxe vermell va començar el desembre de l'any passat amb la crida radiofònica d'una mare preocupada pel seu fill, i va tenir el seu final "de somni" a mitjans de juliol, quan el David va poder tornar a pujar a un passejador en forma de cotxe vermell com el que havia utilitzat quan era petit.

"El David va venir al món abans d'hora. Li van fallar els càlculs, perquè en néixer abans de temps estava a mig fer", explica dolçament la Mònica, la seva mare. La batalla del David per la vida va començar a la incubadora, on es va estar quatre mesos, i des d'aleshores no ha deixat de lluitar. "Com tot heroi com cal, tenia un vehicle que l'acompanyava en totes les seves croades", relata la mare.

Per al David, el cotxe vermell, el típic passejador per a nens en forma de vehicle, no era una simple joguina. "Ens el va regalar un amic i vam descobrir que li donava molta autonomia, quan encara era massa petit per a la cadira de rodes", diu José Manuel Montesinos. Fins i tot van demanar un permís especial al parvulari perquè el David pogués anar a l'escola i estar al pati amb el seu cotxe. Però el nen es va fer gran i el cotxe es va quedar petit. "Perdia energia i necessitava alguna cosa per recuperar-la. El cotxe era una peça importantíssima a les nostres vides perquè eren les seves cames", expliquen els pares.

La Mònica va demanar ajuda a través del programa Tot és possible , de RAC1, per trobar algun objecte semblant que pogués ajudar el seu fill i donar-li una mica més d'autonomia. Les primeres respostes la derivaven cap a botigues i centres de nens amb necessitats especials, però això era precisament el que els pares intentaven evitar. La sort va voler que el professor Antonio José López escoltés l'emissora quan tornava de la fàbrica on treballa i s'interessés per la família. "Per les respostes, vaig veure que ningú entenia el que la Mònica volia. Ells buscaven una joguina", explica. L'Antonio va proposar el projecte al coordinador del cicle de fabricació mecànica, que també va veure possible realitzar-lo amb els recursos de l'escola. Començava el 2012 i el David estava ingressat a l'Hospital Vall Hebron per una nova operació quan l'Antonio va conèixer la família i es va oferir a fer el cotxe.

Els alumnes de fabricació mecànica hi van dedicar tot el curs: van prendre les mesures del David, van dissenyar el passejador i van demanar ajuda a alguns fabricants per aconseguir les peces. A través d'un blog a la xarxa, La sonrisa de David, el grup va anar explicant la seva experiència i com anava avançant la construcció del cotxe.

Un projecte amb nom i cognoms

"El projecte tenia nom i cognoms. No s'havia d'acabar per obtenir una nota sinó perquè al darrere hi havia les il·lusions d'un nen. Ha estat una experiència molt maca i tots ens hi hem implicat molt", diu l'Antonio, que explica que, durant el procés, el David, els seus pares i els seus germans van visitar les instal·lacions de l'escola i això va permetre que tots es coneguessin millor.

Finalment, a mitjans de juliol, el cotxe vermell va estar llest i l'escola va organitzar un acte. El David estava nerviós i va esperar pacientment tots els agraïments a l'Antonio -que deixa de ser professor aquest any perquè l'administració ha retallat les subvencions al curs-, per poder veure definitivament el seu nou passejador, que podrà utilitzar com a mínim durant tres o quatre anys. En pocs segons va canviar la cadira de rodes pel cotxe i va anar a provar-lo al pati de l'escola, mentre el seu germà petit conduïa el passejador antic. "El cotxe vermell torna al David els seus superpoders", van assegurar els seus pares emocionats.

stats