Criatures 23/08/2014

Corfbol a les platges

Les cistelles, dissenyades per l’AMB, permeten la pràctica d’aquest esport mixt que fomenta la igualtat, la cooperació i la no-violència

Gemma Castanyer
3 min

El corfbol és l’únic esport mixt que hi ha al món, en el qual dos equips formats per quatre homes i quatre dones han d’introduir una pilota en una cistella sense tauler. Tot i que té força similituds amb el bàsquet, en aquest cas no es permet el contacte físic, ni tampoc botar la pilota. També es caracteritza perquè tots dos sexes mantenen la mateixa influència en el joc i perquè fomenta la cooperació entre tots els jugadors.

Amb una forta tradició a Bèlgica i Holanda, la moda del corfbol ha arrelat amb força a Catalunya i ja compta amb una selecció oficial pròpia i amb més de 10.000 nens i nenes que participen regularment en les competicions escolars.

Apte per a la platja

Aquest estiu qui ho vulgui podrà fer un tastet de corfbol a la platja gràcies als nous equipaments promoguts i dissenyats per l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) en col·laboració amb la Federació Catalana de Korfbal - FCK (www.korfbal.cat): “Després d’una prova pilot molt satisfactòria a la platja del Bogatell de Barcelona, tots els municipis costaners de l’àrea metropolitana -8 en total- disposaran de cistelles per practicar corfbol”, explica Moisès Martínez, arquitecte i dissenyador d’equipaments esportius de l’AMB. “És un esport senzill que s’adapta molt bé a la sorra de la platja perquè no cal botar la pilota. Com que les cistelles no tenen tauler suporten bé condicions meteorològiques adverses (sobretot de fort vent), a part que generen menys impacte visual i paisatgístic”, afegeix.

Per resistir els ambients salins, el pal i la cistella es fan d’acer inoxidable, un disseny innovador que comparteixen la majoria d’equipaments esportius de platja instal·lats per l’AMB: “L’efecte constant del mar i la sorra sobre els materials és molt agressiu, tant com si els freguéssim amb paper de vidre. És per això que apostem per aquells que suportin millor el sol, la sal i l’aigua. En el cas del corfbol hem escollit corda de niló blau marí per a la cistella, que simula el vímet de l’original, i un pal amb una longitud de 5 metres dels quals en sobresurten 3,5, just la mida que ha de fer segons les normes del joc”, explica el dissenyador de l’AMB.

Esport amb valors

Les noves cistelles de corfbol que s’han instal·lat a les platges metropolitanes permetran captar nous aficionats a un esport que defuig els individualismes i treballa la igualtat de sexes: “La comunitat educativa cada vegada hi mostra més interès, ja que permet que qualsevol nen o nena hi jugui, siguin quines siguin les seves habilitats esportives; no fa diferències entre bons i dolents; els jugadors depenen els uns dels altres per poder encistellar; no permet el contacte físic, i fomenta la no-violència i la igualtat entre sexes”, diu Jacob Serra, gerent de la FCK.

Amb les noves instal·lacions a la platja, la FCK es planteja el repte de donar-les a conèixer als centres escolars i clubs esportius perquè les tinguin en compte durant el curs lectiu: “Si volen venir a fer corfbol com una activitat extraescolar, ara ja tenen unes fantàstiques cistelles a la platja per jugar-hi tot l’any”, explica Lluís Rosa, responsable de promoció de la FCK. “Podran practicar bàsquet, futbol o corfbol platja, un luxe!”

Torneig d’estiu

Gràcies a les noves cistelles fixes, la FCK ha pogut ampliar el Circuit Català de Korfbal Platja 2014, una competició que es fa els caps de setmana de juliol i agost i que ha captat l’atenció de clubs i aficionats europeus: “L’Àrea Metropolitana és l’únic territori del món que compta amb cistelles fixes de corfbol platja. Això atreu els turistes i els clubs estrangers, que pregunten i s’interessen per la nostra oferta”, conclou Rosa.

stats