Criatures 11/10/2014

M’espera un robot! Joves amb vocació tecnològica

La plataforma Xnergic organitza uns entrenaments setmanals per divertir-se amb la robòtica i, al mateix temps, aprendre a programar videojocs

Bernat Vilaró
3 min

Entre els adolescents cada vegada hi ha més vocació tecnològica, és una realitat evident. Per alguna cosa són els primers nadius digitals. Des de l’àmbit estudiantil, tant preuniversitari com universitari, hi ha interès i motivació per aprendre tecnologia divertint-s’hi, sobretot en els mons de la robòtica i els videojocs. Evidentment com a font d’entreteniment, però també com a instrument pedagògic.

En aquest sentit, el moviment Xnergic planteja activitats lúdiques des d’una comunitat virtual sorgida al Tecnocampus de Mataró, i que s’organitza amb grups d’entrenament i campus, en els quals durant el temps lliure els nois i noies construeixen videojocs i robots a partir de maquinària i programari de codi obert.

Una de les activitats que organitza Xnergic són els entrenaments setmanals -que ja han obert les inscripcions per al nou curs- sobre Robòtica i programació de videojocs, i que es faran a Mataró, Granollers i Badalona. Avui mateix es fa una sessió oberta en la qual tots els interessats podran conèixer com funcionen aquestes sessions, que estrictament començaran dissabte que ve. En aquests grups d’entrenament s’hi treballa l’electrònica a través de la robòtica, i també la programació mitjançant la creació de videojocs.

Treball en grup

En aquestes sessions, a més, s’hi elabora un projecte individual o col·lectiu, en una activitat dedicada a tot el jovent que, independentment dels seus coneixements previs, tingui curiositat per tots aquests àmbits.

Crear videojocs és un gran al·licient per aprendre a programar, en una acció que ja es coneix com l’alfabetització del segle XXI. En aquests grups d’entrenament s’utilitzen diversos llenguatges de programació a partir dels motors dels videojocs més coneguts per a l’aprenentatge, com poden ser Scratch, SNAP o App Inventor.

Un ambient ideal

La coordinadora del grau en videojocs i aplicacions interactives del Tecnocampus, Ester Bernadó, i el coordinador del grau en enginyeria informàtica de gestió i sistemes d’informació, Josep Roure, expliquen que aquests grups d’entrenament “són una fantàstica porta d’entrada al món de la programació dels videojocs i de la robòtica, a partir de l’educació no formal”. I afegeixen que “els estudiants venen voluntàriament, trien el joc o robot que faran, i tot això en un entorn on no hi ha una avaluació, sinó només ganes d’aprendre i passar-ho bé tot construint i programant”.

Bernadó i Roure coincideixen a assenyalar que en les sessions “s’hi crea una atmosfera relaxada i tranquil·la, sense pressions, i conduïda per uns monitors que són estudiants universitaris del Tecnocampus”. Un entorn ideal per fomentar la creativitat, tot i que l’èxit no sempre arriba a la primera. “Fem servir eines senzilles, però les coses no sempre surten al primer intent”, avisen els responsables de la iniciativa. “Si realment els apassionen els videojocs i els volen aprendre a programar, han de tenir paciència i sobretot perseverança. Si els costa, ja sortirà a la segona i si no a la tercera. El sistema de tempteig i error és una bona manera d’aprendre”, afirmen convençuts.

Pas a pas

Els dos coordinadors conclouen: “Els estudiants “han de tenir clar que un joc comercial el fa un equip nombrós de gent experta que hi dedica un munt d’hores. I ells encara tenen un llarg camí per recórrer”. I afegeixen que Xnergic és un bon principi per fer aquest camí. “Per arribar-hi han de començar per jocs petits i divertits per després anar construint jocs cada vegada més complexos”, afirmen.

David Garcia forma part del grup de joves estudiants del Tecnocampus que ha creat l’estudi de videojocs Pixel Cream. Ell n’és el director executiu i game designer i, a partir de l’experiència que té com a emprenedor, aconsella als participants en aquests entrenaments setmanals de Xnergic que “si tenen passió pel que fan, no parin d’intentar-ho”. “Amb constància i treball sempre aconsegueixes el que vols”, recorda.

stats