Criatures 15/11/2014

Música clàssica amb vocació contemporània

Nova temporada de Concerts Familiars al Palau

Xavier Tedó
3 min

Des de fa més de 25 anys la comunitat educativa té les portes obertes del Palau de la Música Catalana. El programa Escoles al Palau ha permès que cada curs centenars d’alumnes gaudeixin d’activitats i propostes artístiques amb la música com a estendard que potencien el seu desenvolupament integral. “El Palau va ser la primera institució del país en l’àmbit musical que es va obrir a les escoles amb l’objectiu d’acostar la música als diferents cicles educatius. Aleshores no hi havia ni professors de música ni un auditori, i des fa dotze anys fem el mateix amb les famílies”, assenyala Gemma Canadell, coordinadora del servei educatiu del Palau.

Parla del programa Concerts familiars al Palau, que es va posar en marxa al mes d’octubre amb propostes trencadores que sorprenen any rere any públic i crítica. “Amb el canvi de direcció del Palau, el servei educatiu ha adquirit un paper central, adaptant els espectacles per a totes les edats i introduint-hi elements nous cada any”. Són projectes innovadors com Abans de néixer al Palau, un viatge sonor cap a l’univers auditiu del futur nadó tenint present que amb cinc mesos de gestació ja té el sentit de l’oïda format. “Fa deu anys es feia amb pares i nadons, però volíem implantar-ho també amb dones embarassades per buscar la connexió dels sons”, anota Canadell, que amb aquest nou espectacle ja cobreix totes les edats.

Fons i forma

La reorientació s’ha vist plasmada en el disseny dels espectacles: “A partir dels tres anys poden anar-hi nens de totes les edats perquè el que busquem és l’impacte artístic; les lectures seran diferents en funció de l’edat”. Els espectacles, que combinen música amb diferents disciplines artístiques, també es plantegen de manera diferent: “Abans eren espectacles molt didàctics, pensats per a les escoles, i ara utilitzem poques paraules i molta música perquè quedin fascinats amb el so”.

La millor prova és l’espectacle Cobla 2.0, que trenca els estereotips vinculats a aquesta agrupació musical. Sense renunciar a la sonoritat característica d’aquesta formació, els espectadors descobreixen que el jazz, el funky i la música contemporània hi poden tenir el seu espai: “La cobla no només està vinculada a la sardana sinó a molts altres estils. Va molt més enllà”, afirma la coordinadora del servei educatiu del Palau. Quan Canadell va fer l’encàrrec a Jordi Oriol, dramaturg i director escènic, no sabia ni per on començar. “A partir de les músiques que reflecteixen aquesta diversitat artística es va construir la història. No és una obra de teatre, és un concert i busquem que la música s’expliqui per ella mateixa”. La responsable de la iniciativa remarca: “Ara l’objectiu final és l’emoció, tot i que també expliquem els instruments o el paper que té cada integrant de la cobla, però ho fem a posteriori, de manera divertida perquè aprenguin sense adonar-se’n”.

Reivindicar el flamenc

Als tradicionals concerts que cada any omplen l’emblemàtica sala modernista i el Petit Palau s’hi suma enguany la nova producció Flamenkids.cat, concebuda des del servei educatiu del Palau i que traspassa fronteres racionals, temporals i històriques. Una proposta que sorgeix també dels canvis que s’han anat implantant els últims tres anys a la programació familiar. Si amb l’espectacle de cobla han trencat motlles, el mateix ha passat amb el Kantikipugui, en què el Cor de Cambra deixa d’estar assegut i es mou sobre l’escenari cantant de memòria quan abans era un espectacle molt rigorós.

Un canvi de filosofia que també es pot observar amb el Malikianini, simfònic ara!, en què el virtuós violinista Ara Malikian ofereix un concert de música simfònica molt divertit i poc convencional. Una actuació produïda pel Palau inspirat en Pagagnini, l’espectacle de música clàssica revelació dels últims anys. “Juga amb humor amb el rol del director i dels músics, amb la dinàmica que hi ha en un escenari”, diu Canadell, que afegeix que l’èxit de l’espectacle ha esperonat el Palau a exportar-lo al públic adult aquesta temporada. Podeu consultar la programació completa a www.palaumusica.cat.

stats