Criatures 29/11/2014

“T’ho venc per un euro”

Els mercats de segona mà són una bona eina de prevenció de residus. Un model que triomfa i que va en augment a l’àrea metropolitana

Gemma Castanyer
3 min

L’any 2008 a l’àrea metropolitana es van organitzar 41 mercats de segona mà i d’intercanvi. Cinc anys més tard, el 2013, ja eren 178. La recepta és senzilla: paradistes amb multitud d’objectes que ja no fan servir i clients amb ganes d’intercanviar o comprar a preus molt assequibles.

Per segon any seguit el Damià Fernàndez va muntar parada al mercat d’intercanvi i de segona mà de Montgat, celebrat diumenge passat. Mentre guardava al cotxe tot el que no havia venut feia memòria del calaix: “Uns 80 euros. Hem venut joguines dels meus fills i alguna peça de roba en molt bon estat que ja no ens posem. Però el benefici, en aquests mercats, no és el més significatiu, ni tampoc la finalitat. Donem una segona vida a objectes que no fem servir i que algú altre necessita”, afirma, somrient.

Com el Damià, la Virginia Mañas també ha fet parada, però en aquest cas al municipi de Tiana. “Hem venut una mica de tot: jocs infantils, sabates, motxilles, roba de nens, jaquetes, complements i una bata del meu marit que està per estrenar! Tot a un euro!”, assegura. A la seva parada s’hi han aturat la Mònica Sànchez i el Dani Ferrer, amb l’Arnau i el Pol, els seus dos fills: “A l’Arnau li ha agradat una motxilla i l’hi hem comprat -diu la Mònica-. És la tercera vegada que venim i gairebé sempre acabem comprant alguna joguina per als nens. Avui tornem a casa amb estris per a la cuineta i un joc per a la canalla”.

Menys residus

Més enllà de convertir-se en un esdeveniment festiu, amb importants aspectes socials i econòmics, els mercats de segona mà i d’intercanvi són una bona eina de prevenció de residus. Així ho assegura l’estudi La recirculació d’objectes als mercats de segona mà de l’àrea metropolitana de Barcelona, impulsat en el marc del programa Millor que nou, 100% vell, de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), que gestiona els residus dels 36 municipis metropolitans i que des del 2006 promou la reutilització d’objectes a partir de la reparació en tallers professionals o amb l’impuls de la compravenda i intercanvi d’objectes usats.

L’informe conclou que, de mitjana, cada parada posa 6,13 kg d’objectes de nou en circulació, cosa que en fomenta la reutilització i permet reduir la producció de residus: “Hem comprovat que la roba, els llibres, els complements (mocadors, penjolls, etc.) i els objectes d’electrònica i petits electrodomèstics són, per aquest ordre, els que més es venen o s’intercanvien en aquest tipus de mercats”, explica Àlex Piñol, tècnic de la secció de prevenció de residus de l’AMB. “Darrerament també ha incrementat molt la compravenda dels productes vinculats als infants”, afegeix.

Més mercats

Coincidint amb la 6a Setmana Europea de Prevenció de Residus, que s’acaba demà, molts municipis catalans han coincidit a celebrar mercats de segona mà: “Entre el cap de setmana passat i aquest catorze municipis metropolitans han organitzat un mercat de segona mà, quan la xifra habitual en caps de setmana es mou entre dos i quatre -apunta Piñol-. Des de l’AMB promocionem aquestes iniciatives, n’oferim informació i en fem difusió, en la línia de sensibilitzar per a la prevenció i reducció de residus”.

Per a qui estigui interessat a muntar una parada, el procediment resulta ben senzill. Segons explica Àlex Piñol, cal informar-se a l’organitzador pertinent i inscriure-s’hi en les dates acordades: “La demanda va a l’alça i cada vegada és més difícil aconseguir muntar parada segons en quin mercat. És un moviment que ha crescut molt en els últims anys i que troba difusió a les xarxes socials. Ja n’hi ha que ho han convertit en una nova professió, saben què han de vendre i com fer-ho. No deixa de ser una oportunitat de feina més!”, conclou.

stats