Criatures 13/09/2014

Tinc una idea! La necessitat fa innovar

La infermeria de l’Hospital Sant Joan de Déu estrena el seu Fòrum d’Innovació, un espai on van sorgir interessants invents per millorar l’hospitalització pediàtrica

Trinitat Gilbert
3 min
Tinc una idea! La necessitat fa innovar

Un dels cavalls de batalla de l’Hospital Sant Joan de Déu és eradicar el dolor, tant el que pateixen els infants com el que es genera als professionals. “Hi ha petits detalls que els provoquen dolor, com retirar-los un esparadrap”, explica Emma Gómez Fernández, directora infermera de l’hospital. Aquesta va ser una de les situacions que va ser protagonista al I Fòrum Internacional d’Innovació Infermera, que es va celebrar al maig. S’hi va presentar el giny que la infermera Núria Serrallonga havia ideat perquè les criatures ni s’adonin que els estan traient l’esparadrap. “A cada planta hi ha unes capses amb joguines, organitzades segons les necessitats evolutives. Els en donem perquè hi juguin mentre els arrenquen l’esparadrap, perquè està demostrat amb bibliografia que la distracció tanca la porta del dolor”, continua Gómez.

Així que al I Fòrum Internacional les infermeres van mostrar un vídeo en què es veia un infant que anava fent bombolletes de sabó amb una joguina mentre la infermera li retirava l’esparadrap que li cobria la pell. Jugava distret. Sense dolor. “Aquesta invenció és fruit de l’experiència, perquè els infermers som molt a prop dels pacients i de les seves famílies”, diu la directora infermera Emma Gómez. I continua: “La innovació no la vam relacionar només amb grans investigacions d’alta tecnologia sinó també amb l’experiència diària”.

Fruit de l’experiència

Una altra innovació és l’anomenat pal joc. És el pal del sèrum habitual, però que conté una plataforma a la base perquè els nens hi pugin i els pares els passegin per la planta. “L’infermer Guillem Puche va observar que als infants els encantava pujar-hi, però es va adonar que era un perill perquè el pal no estava preparat i es podia descompensar i fer caure criatura i fàrmacs, que n’hi ha que són de vidre”. Ara el pal joc és una realitat i fa les delícies dels nens.

Encara més. Les auxiliars d’infermeria Carme González, Josefa Segura, Antje Muizelaar i Manuela Olivé van detectar que als llits dels infants hospitalitzats les baranes, de ferro, eren fredes i desagradables. Se’ls va acudir forrar-les amb flotadors de xurro de piscines, que són de suro i de colors, perquè fossin càlides i confortables. Van començar de manera manual, fent forats als xurros per encabir-los a les baranes, però ara ja ho han perfeccionat. “Certament, són molt atractives”.

Més. Una innovació que va sorgir de l’àrea de psiquiatria infantil, on fan artteràpia. Els infermers Núria Serrallonga, Giorgio Elmo i Rocío Garzón van pensar que els dibuixos que pintaven els infants es podien exposar per reforçar l’autoestima dels petits pintors, però al mateix temps perquè la resta de criatures hospitalitzades en poguessin gaudir. I com es pot gaudir de l’art de la millor manera? “Exposant-les al sostre, perquè els infants que hi passen en una llitera, que irremeiablement han de mirar al sostre, puguin contemplar-les”. Així que actualment, a la planta 8 de l’Hospital Sant Joan de Déu, el sostre de guix blanc s’intercala amb dibuixos creatius plens de colors.

Hi ha altres innovacions que encara estan en fase experimental. “La infermera Blanca Muñoz, de l’àrea de nounats, treballa amb un sensor que detecta les modificacions de soroll i llum que hi ha on és la criatura per corregir-les de seguida”. Està demostrat, per exemple, que els canvis de llum i de soroll són estímuls que als nadons prematurs els poden generar estrès.

Finalment, la directora infermera Emma Gómez indica que el Fòrum també ha servit per crear xarxa amb especialistes de tot el món, perquè “sabent què es fa a altres hospitals també es pot millorar”. “Tenim clar que en farem una segona edició, perquè puguem tornar a mostrar els ginys creats de la necessitat -explica-. Volem aprofitar la connexió que vam aconseguir amb ponents de tot el món, perquè hi ha moltes idees que poden ajudar a millorar el dia a dia de les criatures durant l’hospitalització”, conclou Gómez.

stats