Criatures 14/12/2013

A l'escola fem compost

L'AMB promou el compostatge domèstic per aprendre a gestionar els propis residus orgànics. És fàcil, pràctic i econòmic! Us hi animeu?

Gemma Castanyer
2 min

¿Disposes d'un espai exterior de 12 metres quadrats o més? ¿Tens 20 minuts lliures a la setmana? ¿Generes residus orgànics? ¿Vols estalviar diners i reduir les teves deixalles? Si la resposta és sí, compleixes tots els requisits per convertir-te en compostaire i poder fabricar el teu propi compost. El compostatge consisteix a sotmetre la matèria orgànica a un procés natural de transformació, per convertir-la en compost que es pot utilitzar com a fertilitzant natural. Aquest procés es pot portar a terme en grans plantes industrials o individualment a casa, a l'escola o en una entitat o associació, reciclant els residus orgànics que es generen.

Els alumnes de 6è de primària de l'Escola Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló saben molt bé què és el compostatge. Fa sis anys, coincidint amb l'inici del projecte de l'hort, l'Ajuntament, a través de l'AMB -Àrea Metropolitana de Barcelona-, els va facilitar un compostador domèstic: "És una activitat educativa que ens permet treballar molts vessants. Dos cops per setmana els nois i noies s'encarreguen de recollir els excedents orgànics del menjador aptes per compostar; ells mateixos els aboquen al compostador i els remenen. Un cop l'any es recull el compost i es tira a l'hort; finalment les verdures que es recullen s'entreguen al banc dels aliments del municipi", explica Soledad Balagueró, directora del centre. Tot aquest procés no seria possible sense l'ajuda de Ramon Batet, conegut com l'avi de l'hort , responsable del manteniment diari de les plantacions i excel·lent professor: "Aquí plantem fruita i verdura ecològica 100%", assegura. "Gràcies al compost estalviem aigua, millorem la qualitat de la terra i no gastem en productes fitosanitaris", explica.

"Des de P-3 fins a cinquè de primària cada curs s'encarrega de plantar i cuidar dues hortalisses diferents. Amb l'autocompostatge, els de sisè adopten una nova responsabilitat que afavoreix tancar el cercle de tot el procés", explica Dolors Cuixart, responsable de les activitats de l'hort de l'escola.

Un interès en alça

A Santa Coloma de Cervelló, les peticions per produir compost domèstic han crescut notablement des que el 2004 l'AMB va engegar un programa per promoure aquesta pràctica entre els municipis: "Aleshores hi havia poca cultura del compostatge", afirma Albert Torras, cap de prevenció de residus de l'AMB. "Actualment ja hi ha 3.500 compostaires i 26 municipis metropolitans agregats a la Xarxa de Compostaires Metropolitans (XCM)".

Unir-se a la XCM i rebre un compostador a casa és ben senzill. Només cal posar-se en contacte amb el propi ajuntament i fer el curs de formació: "Quan l'aspirant a compostaire ha fet el curs (de dues hores de durada) rep gratuïtament un compostador a casa. Durant el primer any també rebrà la visita d'un expert en compostatge per resoldre dubtes i controlar que el procés s'està fent correctament", explica Torras.

I per què no?

Disposar d'un compostador domèstic té nombrosos avantatges: "Qualsevol activitat que fem amb les mans genera una enorme recompensa i això es fa tangible quan veus créixer les plantes o bé l'hort que ha crescut gràcies al compost fabricat a casa. A més, estalviem en diners i en temps perquè amb 20 minuts n'hi ha prou per al manteniment setmanal!", assegura Torras.

Qui abans de fer el curs tingui interès per saber com funciona aquesta pràctica, l'AMB organitza mensualment demostracions de compostatge domèstic als parcs metropolitans. La informació de les dates i els llocs es pot trobar detallada al blog de la XCM: compostmetropolita.blogspot.com.es.

stats