TELECOMUNICACIONS
Empreses 14/09/2014

‘Tot inclòs’ i 4G per frenar Pepephone

La negativa dels operadors amb infraestructura pròpia a cedir la xarxa 4G als operadors mòbils virtuals vol frenar la lenta sagnia de clients

-jordi Sabaté
3 min

EL 4G I les ofertes tot inclòs -és a dir, que integren en un sol contracte totes les opcions tecnològiques que necessita el client: ADSL o fibra òptica, televisió per internet, telefonia fixa i mòbil i tarifa de dades mòbils- són les úniques armes amb què els quatre principals operadors de telecomunicacions amb xarxa pròpia han aconseguit frenar la pèrdua de clients a favor de les ofertes més competitives dels operadors mòbils virtuals (OMV).

Aquestes últimes, liderades per companyies com Pepephone o Simyo, havien jugat des d’un principi amb l’avantatge que el seu negoci consistia a comprar l’accés a les xarxes als propietaris, per revendre’l barat als consumidors gràcies al fet que no han de mantenir infraestructures. Especialment per la crisi, encara que no només per això, el seu model ha tingut un gran èxit. De fet, en continua tenint, però sembla que el trasllat constant de clients dels grans operadors cap als OMV comença a donar símptomes de debilitat.

Hi ha dos motius. El primer es diu Movistar Fusión, l’oferta que Movistar va llançar fa dos anys i que va aconseguir que l’operador de referència frenés la seva caiguda lliure i fins i tot comencés a guanyar alguns clients. L’èxit de l’estratègia Fusión està forçant ara moltes aliances entre empreses de mòbil i cable per crear una oferta combinada que no oblidi cap vessant.

Així, Vodafone està estudiant una aliança amb Ono, i Orange amb Jazztel, per poder oferir una oferta que inclogui la fibra òptica amb 100 megabits per segon d’ample de banda. Ara ja ofereixen fibra, però llogada a Movistar, que només els permet donar als seus clients fins a 30 megabits per segon. L’objectiu és frenar tant el pas de clients als OMV com a Movistar, que està fent molt de mal amb Fusión.

El segon motiu que explicaria el possible canvi de tendència és el 4G. Atenent les exigències tant de Brussel·les com de Madrid, Yoigo, Movistar, Vodafone i Orange han desenvolupat en l’últim any les seves xarxes 4G, que augmenten significativament l’ample de banda mòbil amb el qual podem navegar des del nostre smartphone. No obstant això, el que inicialment va ser una exigència legal aviat es va convertir en un avantatge comercial que feia que un client es decidís per una companyia o per una altra.

Tot d’una, tenir infraestructura 4G feia més atractiu l’operador i, al contrari, continuar oferint només 3G feia la sensació que l’empresa era pobra i desfasada. Aquest èxit entre els consumidors de l’oferta 4G va accelerar el desenvolupament de les infraestructures per part dels operadors amb xarxa, de manera que la seva extensió es va convertir en una cursa esbojarrada entre els quatre grans, que va durar tot l’estiu i part de la tardor passada i que va precipitar que l’Estat es posés al dia respecte a Europa en matèria de telecomunicacions mòbils de cop.

Així, els clients d’aquestes empreses van començar a gaudir d’unes xarxes de dades sensiblement més ràpides a la majoria del territori. D’altra banda i com ja s’ha explicat, poder oferir aquestes xarxes dóna valor a la companyia; els operadors amb xarxa pròpia ho saben, de manera que tot i que aquest estiu la CNMC va dictaminar que era legal llogar l’accés 4G a un OMV, de moment només Yoigo ho ha pretès. Sense aconseguir-ho, però, ja que bona part de la xarxa de Yoigo en realitat és de Movistar.

Yoigo va arribar a l’estiu a un acord per llogar la seva xarxa 4G a Pepephone, l’OMV amb més èxit de l’Estat, però el seu soci en el desenvolupament d’aquesta xarxa és Movistar i, per tant, cal que doni l’autorització per fer rutllar l’acord. La filial de Telefónica s’ha negat reiteradament a aquesta cessió, igual que ho han fet Vodafone i Orange amb altres OMV als quals sí que lloguen xarxes 3G. Yoigo ha assegurat que es tracta d’una estratègia premeditada i ha amenaçat de portar el plet amb Movistar a Brussel·les.

Finalment, Telefónica ha cedit a la pressió de la CNMC, però en comptes de permetre l’acord amb Yoigo, serà la mateixa Movistar qui donarà l’accés a Pepephone a partir de principis del 2015. ¿Obrirà aquest nou acord la porta perquè la resta d’operadors virtuals reclamin l’accés a les xarxes 4G?

stats