ESPECIAL FESTES DE LA MERCÈ
Suplements 19/09/2014

La festa de les mil cares: el que es pot fer durant la festa

La Mercè és una temptació inabastable: més de 600 activitats gratuïtes. Cal estudiar el programa per ajustar l’oferta amb les preferències personals

Belén Ginart
6 min
Mppp

BarcelonaNi el més festiu dels esperits, ni el més entrenat dels cossos, està preparat per gaudir íntegrament del programa de la Mercè. És materialment impossible. La nova edició de la festa major de Barcelona, que se celebrarà entre el 19 i el 24 de setembre, arriba amb més de 600 activitats gratuïtes, una riuada de propostes eclèctiques que s’escampa per tota la ciutat. Caldrà, doncs, fer tries i renúncies: val la pena sortir de casa amb el programa ben estudiat (el podeu consultar per internet i a les xarxes: bcn.cat/merce; Facebook.com/barcelonacultura; twitter.com/bcncultura ). Hi trobareu algunes pistes per ajustar el vostre itinerari personal per a sis dies de festa gairebé non stop. Ah, i no us descuideu d’anar fent fotos: podreu participar en l’àlbum col·laboratiu i accedir a diferents premis a les millors imatges (us heu d’inscriure prèviament a www.bcn.cat/fotomobil ). I aprofiteu les jornades de portes obertes, visites guiades, entrada gratuïta a les exposicions i tallers de tot tipus que moltes entitats i equipaments de la ciutat ofereixen durant aquests dies.

La Mercè dels nostàlgics

Potser no n’havíeu sentit a parlar mai. Però hi va haver un temps en què entre els dominis de la Ciutadella s’hi comptava un parc d’atraccions. Es deia Saturno Park, i va funcionar entre el 1911 i el 1926. Enguany, la Mercè en rescata l’atmosfera, i el passejant hi trobarà miralls deformants, carrusels, cavallets, barraques i fins i tot atraccions antigues restaurades. Podeu contemplar-les a l’Espai Cascada, habitat per éssers com els personatges de fireta que recrea la companyia Comediants o els mítics titelles d’Hertha Frankel, encara actius gràcies als integrants de la companyia Marionetarium.

Els diferents escenaris de la Ciutadella s’han organitzat temàticament. Si hi aneu amb els infants, no deixeu de visitar La Petita Mercè, a l’Espai Museus: aprofiteu-ho per explicar als nens qui era la Pippi Langstrump (Estocolm és enguany la ciutat convidada) o feu-los passar per l’obrador dels somnis mentre els artistes itinerants (Efímer, Txo Titelles) us entretenen l’espera. Però si no podeu parar quiets, a l’espai Til·lers hi trobareu l’escenari dedicat a les danses urbanes, que coordina una companyia catalana referent en el gènere, Brodas Bros. Els seus integrants us ensenyaran les claus d’aquest ball en diferents master classes (els dies 20, 21 i 24). Si no us hi atreviu, reserveu-vos el paper d’espectadors i podreu gaudir de tot un repertori de registres: house dance, beatbox, islow motion, hip-hop … a càrrec de balladors de diferents països (els suecs Anton Borgström i Robin Sundberg, els francesos Mamson, Frankwa i Kapela, els catalans Brincadeira…), que participaran en un cabaret d’exhibició i també en batalles concertades, amb el moviment del cos com a arma única.

Per als que adoren el risc... en pell aliena

La Ciutadella es reparteix amb el castell de Montjuïc les actuacions del Mercè Arts de Carrer (MAC). Al castell, el protagonista és el circ, principalment les seves manifestacions més innovadores en el terreny dels malabars, el trapezi, les acrobàcies, però també la dansa aèria. Feu-hi una immersió ràpida amb els dos combinats de circ que s’hi presenten (els dies 20, 21 i 24). D’una banda, el combinat Estocolm-Barcelona, vuit números coordinats pel prestigiós director i coreògraf suec Hans Marklund, i, de l’altra, un tastet de companyies catalanes i de diferents països del nostre voltant triades per l’Ateneu Popular 9 Barris. Una curiositat: potser entre el públic hi veieu algú prenent notes o mirant els espectacles amb una actitud especialment reconcentrada. La qualitat del circ a Catalunya ha cridat l’atenció dels programadors europeus de la xarxa Autopistes, creada per fomentar la circulació de companyies entre Europa i l’Amèrica del Nord. Potser Atempo Circ, Factoria Circular, Sisters, Despistats, Hotel Iocandi o Joan Català (amb el seu imprescindible Pelat ) tenen ocasió de fer el salt (amb xarxa) des del castell de Montjuïc als Estats Units.

Per a ballarugues i melòmans

La programació musical de la Mercè té tres motors d’acció: Mercè Música, BAM (Barcelona Acció Musical) i els concerts organitzats per les emissores de ràdio Cadena 100, Europa FM i Los 40 Principales. Mercè Música estrena enguany una de les novetats més atractives, la incorporació d’un escenari a la platja del Bogatell. Hi haurà un únic dia d’actuacions, el 23, amb concerts de Manel, Txarango i La Troba Kung-Fú. Al centre de la ciutat, Mercè Música acollirà el primer dels concerts de la gira de comiat de l’Orquestra Plateria, a més d’apostes temàtiques, com el flamenc (Salao, Argentina, Raynald Colom Flamenco Reunion) o els ritmes africans (Alma Afrobeat Ensemble). Al Fòrum, tercer gran escenari de Mercè Música, hi actuaran Delafé y las Flores Azules, La Pegatina i la Fundación Tony Manero.

El BAM, contenidor dels ritmes més alternatius, serà altaveu de la psicodèlia dels francesos Moodoïd i el postfolk dels andalusos Viento Smith, i el 23 acollirà la Nit d’Estocolm. També en el marc del BAM, a l’Antiga Fàbrica Damm hi actuaran Coriolà, Mishima i Klaxons.

Durant les festes, les principals emissores de música de la ciutat contribueixen a la festa major amb les actuacions de grups com Antonio Orozco, Projecte Mut i Oriol Padrós (dia 19), Gerard Quintana amb Xarim Aresté, Glaucs, Joan Masdéu i Búhos (dia 20) i Lax’n’Busto, Dani Martín i Amelie (dia 23), entre d’altres. Tots aquests concerts tenen lloc a l’avinguda de Maria Cristina, que a partir d’aquest any s’haurà de disputar amb la platja del Bogatell la seva condició d’escenari musical més multitudinari.

Però l’oferta per als melòmans no s’acaba aquí. Les festes ofereixen una bona oportunitat per conèixer la feina d’algunes de les principals orquestres, formacions simfòniques i agrupacions musicals de la ciutat, que hi ofereixen concerts especials, la majoria a l’avinguda de la Catedral. És el cas de l’OBC (dies 22 i 23), l’Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu (dia 24) o la Banda Municipal de Barcelona (dia 21 al Moll de la Fusta i dia 23 a l’avinguda de la Catedral).

Per als més tradicionals

La cultura popular, que viu temps de revifada, és un dels pilars de la programació de la festa major de Barcelona. Gegants, diables, dracs, bastoners, grallers, sardanistes, castellers, puntaires i trabucaires són convidats a desfilar i actuar en el marc d’un programa que té entre les seves fites més esperades el correfoc (diumenge 21), la cavalcada (dia 24) i les dues jornades castelleres (dia 21 per a les colles de fora, dia 24 per a les locals). Els aficionats a les sardanes podreu ballar-ne el dia 20 a l’avinguda de la Catedral, i si sou dels que necessiten una mica d’explicació per entendre el significat de les coreografies, no us perdeu les exhibicions comentades dels dies 20 i 21 al Palauet Albéniz. Sí, a més, teniu curiositat per conèixer les danses amb una llarga tradició que encara perviuen als pobles catalans, estigueu atents a la nova edició del MercèDansa (dia 20), un repertori de balls amb 300 anys d’història: ball de bastons, de cercolets, de pabordes, contrapàs, sardanes i el Ball de Diables de l’Arboç, un esclat festiu de foc i corredisses.

Per als esperits tecnològics

En l’altre extrem de l’arc (i ja sabem que sovint els extrems es toquen), els que es queden bocabadats amb l’últim giny no s’haurien de perdre el mapping a la façana de l’Ajuntament, que converteix l’edifici en protagonista d’una història d’amor (hi ha projeccions cada tarda-nit de les festes, entre tres i cinc diàries). La Mercè ofereix l’opció de passejar per una Ciutadella onírica als que hi vagin a sol post gràcies a la instal·lació Playmid(dies 19, 20, 21 i 23, a la zona del Parlament). I si us agrada la dansa més experimental, subratlleu al programa l’espectacle Electronics performers (cada dia tret del 22), on un paisatge audiovisual acompanya els moviments del ballarí protagonista, una de les mil cares d’aquesta Mercè infatigable.

Per a esportistes i activistes de la solidaritat

En una ciutat on el running guanya adeptes cada dia, no sorprèn que una de les activitats més multitudinàries de les festes sigui la Cursa de la Mercè. Aquest any tindrà lloc el diumenge 28 (fora del calendari oficial, sí), i no serà l’únic reclam per als aficionats a l’esport. També podran participar del Fitness Day (diumenge 21 a l’avinguda Maria Cristina) o assistir com a espectadors al torneig de rugbi platja Ciutat de Barcelona (dia 20) o la Copa del Món de l’espectacular bicitrial (el dia 27 a la plaça dels Àngels). En qualsevol cas, si seguiu fil per randa el programa festiu, hi podreu llegir que la proposta més participativa de la Mercè és la Mostra d’Associacions. Enguany, Barcelona ha sigut elegida Capital Europea del Voluntariat, i en el marc de les festes el dia 24 se’n celebrarà l’acte central: un espectacle ideat per La Fura dels Baus que donarà forma a una gran xarxa humana (feta per voluntaris) a 30 metres d’alçada.

Per a pirotècnics

Si sou dels que no concebeu una festa sense petards i focs d’artifici, ja deveu tenir ben anotat al calendari el festival pirotècnic internacional, que arriba enguany a la dissetena edició, i que els dies 19, 20 i 21 transformarà el front marítim de la Barceloneta (a l’altura de l’espigó del Gas) en un ritual de foc de colors. Però els que us commoveu amb els esclats coloristes de la pólvora deveu estar esperant amb candeletes la nova edició del Piromusical. És cert, la seva arribada significa la clausura de les festes. Però queda el consol de disfrutar d’un espectacle que aquest any, sota la direcció de Lluís Danés, es tuneja per servir també com a tancament dels actes del Tricentenari. A l’habitual diàleg entre la música (composta per Xavi Lloses) i el foc (a càrrec de Pirotècnia Igual) s’hi suma enguany una altra veu, un repàs en imatges a l’obra de grans figures de l’art, la ciència, l’arquitectura i les lletres catalanes.

stats