Suplements 29/06/2014

La màgia del Priorat

La comarca, coneguda sobretot pels seus vins, també té una gran oferta d’activitats lúdiques, familiars i esportives que la converteixen en un gran actiu turístic

Bernat Vilaró
3 min
La màgia del priorat

El Priorat és terra de vins. Però també compta amb una gran oferta de lleure, de sortides infantils i familiars, d’esports d’aventura, culturals, i moltes activitats més que fan del patrimoni d’aquesta comarca un gran actiu turístic.

Passió vinícola

Una activitat ben característica és la ruta del vi, una visita de cellers de les denominacions d’origen del Montsant i el Priorat. Cadascú pot confeccionar-la a mida, ja que no és una ruta preestablerta, sinó una relació de cellers que ofereixen tastos i visites a les vinyes.

Els camins del vi és una altra proposta de caps de setmana que consta de sortides a la tarda i que combina el senderisme amb un tast de vins, i la visita a un celler. D’altra banda, el Parc Natural de la Serra de Montsant i les empreses de senderisme locals proposen per aquest estiu excursions de tarda-nit coincidint amb la pluja d’estels o la lluna plena, combinant les caminades amb un tast de vins i la visita a un celler.

Passió vinícola a part, Priorat també és terra d’oli, i amb la ruta que se’n fa per les cooperatives se’n pot conèixer l’elaboració en els sis molins de l’itinerari.

L’antiga mina de Bellmunt

El museu de les mines de Bellmunt és un centre d’interpretació obert l’any 2000 en una antiga mina en actiu fins al 1972. La mina Eugènia va ser el nucli més important de les explotacions de la conca del Priorat, tant per les seves dimensions (uns 14 quilòmetres de galeries subterrànies i 620 metres de profunditat) com pel seu rendiment extractiu.

Al Priorat hi ha una gran oferta d’activitats en família durant l’estiu, de vegades “massa desconegudes a Catalunya”, segons explica la Cristina Beltran, de l’oficina de turisme de la comarca. Les empreses que organitzen les ofertes volen que el turisme intern del país s’hi senti atret.

Un exemple d’aquest tipus d’activitats es pot trobar al parc esportiu Vies Altes, a Porrera, al cor de la comarca. S’hi pot fer esport en un entorn natural, amb una pista d’obstacles, passarel·les, ponts, xarxes i tirolines de fins a 150 metres d’arbre en arbre.

Siurana, terra de llegendes

Diu la llegenda que en temps del comte Ramon Berenguer IV tota Catalunya era de domini cristià. Tota menys el regne de Siurana. Explica la llegenda que un jueu va trair el rei Almemoniz i va entregar les claus del castell als cristians, que, amb Ramon de Gaganot al capdavant, van destruir Siurana. La reina Abdelàzia, en veure que tot estava perdut, va pujar damunt del seu cavall, li va tapar els ulls, i es va llançar pel cingle. El salt de la reina mora és una de les llegendes més conegudes de la comarca.

El conjunt històric i paisatgístic de Siurana permet descobrir un poblet autènticament de conte, amb les restes de la fortalesa sarraïna a l’entrada de la vila. S’hi fan visites guiades tots els caps de setmana a les dotze del migdia. L’edifici més rellevant és l’església romànica, amb unes vistes magnífiques de la serra de Montsant, la Gritella i les muntanyes de Prades. Siurana també és destí d’escaladors i excursionistes. A més, a l’embassament s’hi pot fer caiac, i al poble s’hi lloguen bicicletes elèctriques i totterreny.

Ben a prop hi ha el santuari i l’ermita del Montsant, l’església renaixentista de Santa Maria de Cornudella i l’ermita de Sant Joan del Codolar, de finals del segle XV.

Per als més petits, a Marçà hi ha el Centre de Cria i d’Interpretació de Tortugues, on es fomenta la reintroducció d’aquests animals mediterranis, que estan en perill d’extinció en el seu hàbitat. Al centre s’hi organitzen tallers, educació ambiental, cursos i visites concertades.

Els orígens del Priorat

La cartoixa d’Escaladei és un monestir religiós situat al nord-est de la comarca. Fundada al segle XII per Alfons el Cast, és la primera cartoixa de la Península Ibèrica. S’explica que un pastor de la Serra Major va somiar que uns àngels pujaven al cel per una escala repenjada a la soca d’un pi. D’aquí prové el nom d’Escaladei, o escala de Déu. La cartoixa es va destruir quan uns pagesos la van saquejar, i ara s’hi poden visitar les ruïnes i veure’n una cel·la reconstruïda al detall. D’altra banda, el prior (i d’aquí el nom de la comarca) era qui exercia justícia en ser el batlle general dels pobles de la zona central.

Per a més informació: www.turismepriorat.org

stats