REPORTATGE
Suplements 04/03/2012

La fi dels 'smartphones' gratuïts obre pas als mòbils de gamma mitjana

Les telecomunicacions mostren el futur del sector al Mobile World Congress

Beatriz Arias
3 min
L'entrada al MWC

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Barcelona ja ha clausurat la setena edició del Mobile World Congress, que ha portat a la ciutat 67.000 visitants i 1.400 empreses expositores provinents de 200 països. Les companyies han aprofitat l’altaveu de la fira per presentar novetats, anunciar noves polítiques comercials i reflexionar sobre cap on es dirigeix la indústria. Aquest és el resum de les novetats més destacades que ens ha deixat enguany el congrés.

1. S’acaben els ‘smartphones’ gratis

Movistar va anunciar que deixaria de regalar telèfons mòbils per captar nous clients. Des del primer dia de març el gegant de la telefonia ha canviat la seva política comercial –que fins ara consistia a subvencionar els terminals a canvi d’un contracte de permanència– i ara finançarà el cost dels telèfons sense interessos.

Vodafone va fer públic l’endemà que se sumarà més endavant a aquesta tendència, que ja han adoptat les operadores d’altres països. Això comportarà nous reptes per als fabricants de mòbils. Alguns, com LG, preveuen que això incrementarà les vendes dels smartphones de gamma mitjana.

2. Nokia intenta competir amb Android

El fabricant finlandès de mòbils va explicar dimecres que el seu objectiu és guanyar terreny al sistema operatiu de Google. Fa un any, Nokia va signar una aliança amb Microsoft per utilitzar als seus smartphones el sistema operatiu Windows Phone.

La companyia –que va ser durant molt de temps sinònim de telèfon mòbil però va perdre el domini amb l’entrada al mercat dels smatphones– intenta resorgir amb aquest acord, però no ho tindrà fàcil. Es mou en un escenari competitiu i en el qual parteix amb desavantatge. Segons dades de la consultora de tecnologia nord-americana Gartner, a finals del 2011 Android tenia el 50,9% de la quota de mercat, mentre que la penetració del Windows era de l’1,9%.

3. El pagament amb mòbil es posa a prova

Els Jocs Olímpics de Londres seran l’escenari de la gran prova pilot de Visa Europe per al pagament amb mòbil. La companyia va anunciar un acord amb el banc britànic Lloyds i amb O2, la filial mòbil de Telefónica al Regne Unit, per repartir 2.500 telèfons amb tecnologia New Field Communication (NFC) que permetran fer petites compres als voltants de la Vila Olímpica o pagar l’autobús.

L’Ajuntament de Barcelona va presentar dimarts el projecte Tap and Go, mitjançant el qual la ciutat estarà preparada perquè els ciutadans puguin pagar amb el mòbil d’aquí tres anys i mig (una mica més en el cas del transport públic).

4. Facebook vol vendre aplicacions

Bret Taylor, responsable tecnològic de la xarxa social per antonomàsia, va fer una crida dilluns per atreure els desenvolupadors d’aplicacions cap a Facebook. Taylor va explicar que ha arribat a un acord amb algunes de les principals operadores de telefonia del món (com Vodafone, AT&T, Softbank i Telefónica) perquè els usuaris puguin pagar les compres de continguts que facin des de la xarxa social mitjançant la factura telefònica. Fins ara, fer aquestes compres era un procés complex que requeria dos o tres passos. En el futur, es podrà abonar directament des del compte corrent associat al telèfon.

5. Windows presenta nou sistema operatiu

Steven Sinofsky, president de la divisió Windows de Microsoft, va presentar la versió en proves del sistema operatiu Windows 8. Segons Sinofsky, en la nova versió –que es comercialitzarà a la tardor– hi prima la interfície d’usuari, les aplicacions i l’estalvi de bateria. L’objectiu de Microsoft és fer d’aquest nou Windows una generació més orientada als ordinadors, les tauletes i els telèfons mòbils.

6. Xarxes socials per a malalts crònics

L’empresa finlandesa Fjord va animar a implantar les innovacions tecnològiques que ja existeixen i que es poden aplicar al sector de la salut. En aquest sentit, Christian Lindholm va explicar que aviat hi haurà xarxes socials especialitzades perquè els malalts crònics de tot el món es puguin posar en contacte, compartir les seves experiències i ajudar-se mútuament.

7. Ford anuncia el cotxe del futur

Bill Ford Jr., president de l’històric fabricant de cotxes de Detroit, va pronosticar que el 2025 es podrien eliminar els accidents a les cruïlles gràcies a les noves tecnologies. En la seva opinió, els cotxes intercanviaran cada cop més informació, de manera que podran mantenir la distància de seguretat de manera automàtica o circular en un carril sense sortir-ne. Ford va demanar la col·laboració del sector del mòbil per desenvolupar aquestes tecnologies.

stats