Efímers 19/08/2014

La televisió del Regne Unit s’autoimposa quotes ètniques en sèries i programes

La BBC i Sky volen augmentar la presència de negres i asiàtics fins al 15% i el 20%, respectivament

i
àlex Gutiérrez
3 min

BarcelonaLa cadena BskyB s’ha proposat que un 20% dels actors de les seves sèries siguin negres, asiàtics o de qualsevol altra minoria ètnica present al Regne Unit. El canal segueix així l’estela de la BBC, que va anunciar fa poc que adoptaria mesures per aconseguir arribar, en tres anys, al 15% de presència d’actors que pertanyen al que tècnicament anomenen BAME ( black, asians and minority ethnics ).

“El nostre objectiu és posar en marxa una onada de canvi en la representació de les minories ètniques a la televisió britànica”, declarava al diari The Guardian Stuart Murphy, director d’entreteniment a Sky. “Si la mitjana nacional està en el 14%, aleshores hauríem d’apuntar a un 20% i hi hauríem d’arribar molt de pressa. No volíem fer una gran declaració i quedar-nos només a un o dos programes. Això és innegociable”.

La mesura no afectarà només el repartiment de les sèries i programes de producció pròpia. També es vol que la diversitat de cultures d’origen quedi reflectida darrere les càmeres. Per això, impulsaran que aquesta quota del 20% s’apliqui també a l’equip de guionistes. “Quan contractes un productor executiu negre, generalment construeix un equip mixt. Si és blanc, acaba passant el mateix de sempre. I, abans que te n’adonis, tens una indústria plena d’homes blancs”, reconeixia Murphy.

La cadena, però, no aplicarà la mesura en els programes que ja estan en marxa, per no forçar un canvi de guió artificial. Ni tampoc en els espais que es basen en el carisma de l’únic protagonista o creador. Però sí que afectarà entre 80 i 100 programes de la plataforma, que inclou els canals Sky 1, Sky Atlantic, Sky Living i Sky Arts.

Els plans han topat amb reaccions contràries per motius ben oposats. El còmic Lennie Henry va posar en dubte davant d’un comitè parlamentari que examinava la qüestió l’efectivitat del pla de la BBC i va denunciar la fuga de talent pertanyent a minories ètniques que patia el Regne Unit en favor dels Estats Units (amb actors com Idris Elba, Chiwetel Ejiofor o Marianne Jean-Baptiste, que han fet fortuna a Amèrica). A l’altra banda, el diputat conservador Philip Davies acusava la BBC de practicar “racisme” i obviar la gent blanca treballadora.

La CCMA, punta de llança

En les televisions catalanes i espanyoles no hi ha quotes en la ficció per a personatges de minories ètniques. De fet, com que la immigració estrangera té una història més recent que al Regne Unit, aquí es parla més d’immigrants que de minories ètniques.

L’últim cop que el Consell de l’Audiovisual va estudiar la representació de les minories ètniques a la televisió catalana va ser el 2012. Un dels apartats es fixava específicament en la producció pròpia i analitzava els 447 personatges de les sèries produïdes i emeses a Catalunya. Només 11 (un 2,5% sobre el total) eren de procedència immigrada, tot i que a Catalunya el 15,68% de la població és d’origen estranger, segons l’Idescat. Els personatges vinguts de fora, a més, tendien a ocupar papers menys rellevants. Així, un 54,6% dels personatges no immigrants complien una funció de secundaris no protagonistes, però en el cas dels immigrants, la ràtio s’elevava fins al 72,7%.

Amb tot, TV3 reivindica el tractament de la immigració que es fa des de la cadena. I els estudis avalen que, fins i tot en la ficció, la representació dels immigrants potser és numèricament insuficient, però no alimenta tòpics negatius. La llengua és, a més, un factor que diferencia el cas català del britànic. En tot cas, des de l’aparició del personatge del Huari a El cor de la ciutat, l’any 2000, la normalització de la seva presència ha sigut un dels criteris amb els quals s’han programat les sèries. N’és un altre exemple el personatge de Pati Pla del Club Super3, introduït el 2006. El llibre d’estil de la Corporació inclou també referències sobre com tractar la immigració.

stats