INDEPENDÈNCIA, PRIMER ACTE
Efímers Tema del dia 12/09/2012

Aglomeracions sense incidents

Tot i els problemes normals de mobilitat en una manifestació d'aquesta magnitud, no hi va haver incidències destacades. Tot i això, es va atendre una trentena de persones per lipotímies i angoixes.

L. Díaz-roig / L. Bonilla
3 min
REFORÇ DEL TRANSPORT PÚBLIC
 Paciència i resignació entre els usuaris del transport públic, ja que tot i que es va reforçar el servei de metro, els combois van anar plens durant bona part de la jornada. També es va haver de tallar la circulació de vehicles al centre de Barcelona.

BARCELONA.Un formiguer de gent al carrer però també al transport públic: metro massificat, estacions tancades, carrers intransitables, aglomeracions als ferrocarrils... però cap incident destacable. La d'ahir va ser una manifestació familiar i festiva amb els problemes de mobilitat propis d'una concentració massiva de ciutadans.

Afluència massiva

Els talls de trànsit van començar a primera hora de la tarda

Dues hores abans de l'inici de la manifestació milers de persones accedien a peu al centre de Barcelona. Des de primera hora de la tarda els manifestants van inundar els carrers del centre de la ciutat, fins al punt que ja a les cinc de la tarda, una hora abans del moment fixat per a l'inici de la manifestació, la massiva afluència de gent va obligar a tallar la circulació entre la plaça Catalunya i la Diagonal i als carrers transversals, concretament a la Gran Via -entre Balmes i Pau Claris- i Aragó -entre el passeig de Sant Joan i el passeig de Gràcia.

De fet, abans de l'inici ja es recomanava als assistents que encara no s'haguessin incorporat que ho fessin directament al passeig de Gràcia amb Aragó i no a la capçalera, situada a la Gran Via.

La Via Laietana va quedar congestionada des del principi i els manifestants es desplaçaven pels carrers paral·lels.La Guàrdia Urbana també va haver de regular el trànsit a la ronda Litoral i a la ronda de Dalt, coincidint amb l'arribada dels autocars que venien de diversos punts de Catalunya.

Impossibilitat d'avançarLa capçalera de la manifestació es va quedar bloquejada

Els carrers paral·lels al passeig de Gràcia es van omplir ràpidament. La massificació al centre de Barcelona va impedir que la marxa avancés per la Via Laietana cap al Parlament i fes el recorregut previst -que ja era ple de gent-. Davant la impossibilitat de continuar, sis membres de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i sis de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) van abandonar la capçalera -que només es va moure uns metres- i van anar cap al Parlament.

Autocars al centreEls aparcaments habilitats es van omplir ràpidament

L'Ajuntament de Barcelona havia habilitat els carrils drets de circulació d'alguns carrers de l'Eixample perquè hi estacionessin el miler d'autocars que van arribar de tot Catalunya. Una hora abans del començament de la manifestació, l'aparcament de l'Esquerra de l'Eixample -on hi havia 435 places- ja estava ple, segons va informar la Guàrdia Urbana, que recomanava que els autocars anessin a aparcar a l'entorn de Montjuïc, del Fòrum, de la Zona Universitària i del Camp Nou. Al final de la manifestació la sortida dels autocars es va fer a partir de les 9 del vespre de manera esglaonada fins més enllà de les 11 de la nit.

Aglomeracions al trenAdif va tancar l'accés a l'estació de Renfe de Passeig de Gràcia

El retorn dels manifestants a casa -menys esglaonat que l'arribada- també preocupava els diferents agents implicats. Finalment, Adif va decidir tancar l'accés de l'estació de Renfe del passeig de Gràcia a causa de la multitud de gent que hi volia accedir. Malgrat que molta gent va arribar al centre de Barcelona caminant, les principals estacions de metro van patir algunes aglomeracions, tot i que finalment no se'n va tancar cap. De manera intermitent, però, sí que es va haver de regular l'accés a les estacions de la Barceloneta, la Ciutadella, les Drassanes i Liceu. TMB havia reforçat des de primera hora de la tarda les línies 1, 2, 3 i 4 i va recomanar no utilitzar les estacions més cèntriques, com Catalunya i Passeig de Gràcia, i fer servir les de Verdaguer, Liceu i Hospital Clínic.

Els Ferrocarrils de la Generalitat també van patir aglomeracions i cues a l'estació de Plaça Catalunya, sobretot a l'hora de finalitzar la manifestació.

Poca presència policialEls Mossos no van registrar cap incident rellevant

A diferència de les últimes manifestacions, ahir a la tarda els agents dels Mossos d'Esquadra no es van deixar veure. Malgrat que els furgons de la policia catalana es mantenien estacionats als carrers adjacents al recorregut, cap agent uniformat es feia visible al centre de Barcelona. Els Mossos, que no van donar xifres dels efectius desplaçats durant la manifestació, no van registrar cap incident rellevant relacionat amb la concentració.

Assistències mèdiquesMés de 30 persones ateses per lipotímies i angoixes

L'aglomeració de gent durant la marxa va provocar algunes lipotímies i crisis d'angoixa entre els assistents. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 31 persones, totes de caràcter lleu. La majoria van ser ateses i donades d'alta al mateix lloc de l'incident, mentre que cinc persones van haver de ser traslladades a diferents centres d'urgències de Barcelona.

Així mateix, Sanitat Respon també va donar consells de salut i recomanacions i, en els casos necessaris, va derivar els ciutadans als punts d'assistència més adients segons la seva patologia.

stats