Efímers Tema del dia 31/08/2014

Alfredo Pastor: “Els alemanys faran el mínim, i només el mínim, per salvar l’euro”

A.m.v.
2 min

BarcelonaAlfredo Pastor (la Seu d’Urgell, 1944) és un dels economistes més prestigiosos d’Espanya, i no amaga la seva preocupació per l’actual situació econòmica. Les equivocacions que s’estan cometent són, segons ell, “molt bàsiques”.

Ha funcionat l’austeritat?

Austeritat vol dir reducció del dèficit públic, i ha funcionat en el sentit de contenir el dèficit. Però ha agreujat la recessió: el problema que tenim és la demanda, i amb l’austeritat contens un factor, la despesa pública. Ha sigut una bestiesa dir que l’austeritat era bona per al creixement, com va dir Wolfgang Schäuble [ministre de Finances alemany]. Les reformes i l’austeritat no porten per elles mateixes creixement, encara que les reformes en porten a llarg termini.

¿Aquesta recepta estava justificada en el seu moment?

Sense austeritat no hauríem trobat finançament o ens l’haurien donat caríssim. Hauria sigut millor emetre eurobons. El gran impuls del dèficit espanyol ve de la recessió, en part per la caiguda de la recaptació. Des del 2010, amb la crisi del deute grec es va posar tot el sud d’Europa en un mateix sac -el de Grècia-, i nosaltres no hi havíem d’estar.

Quin paper hi ha jugat la política?

El BCE ha donat liquiditat als bancs per salvar l’euro. Els alemanys faran el mínim, i només el mínim, per salvar l’euro: no donaran gaire llibertat al BCE perquè compri deute. El que han fet la Fed i el Banc d’Anglaterra són mesures excepcionals. Això, aquí, tindrà molta oposició.

Què es podria haver fet?

El 2007 s’hauria d’haver reestructurat el deute privat. La recessió ha durat tant perquè el consum no es recupera, els agents privats estan molt endeutats. L’eficàcia de la política monetària, si no parlem del deute, serà molt poc eficaç.

Però Alemanya no ha rectificat.

El seu argument era: “Si flexibilitzem el límit de dèficit, enviarem un missatge equivocat i hi tornaran”. Això és un insult a la intel·ligència, se’ns tracta de nens, però els països no són nens. El dèficit no és que s’hagi de flexibilitzar, però sense creixement no hi ha reducció de dèficit. Amb creixements petits, ni nosaltres ni Itàlia complirem.

Cap on va l’economia europea?

Espero que ara mateix hi hagi gent pensant en això tancada en una habitació. La recuperació és molt dèbil: Alemanya, el motor europeu, falla perquè les exportacions fallen. Si França entra en recessió, afectarà tota la zona euro. Això és impossible que no ho sàpiguen. No es pot recuperar una economia a base d’exportació, sinó de demanda interna; i tot el que estan fent va en contra de la demanda interna. És veritat que a Espanya puja l’ocupació i creix el PIB, però, ¿amb sous de cambrers pagarem les pensions i la sanitat que volem?

Veu possible que hi hagi canvis?

Sí. La política econòmica dels alemanys va molt bé per als alemanys, però no sé si per a la resta de la UE. La UE és una economia de 350 milions d’europeus i no pot dependre de les exportacions. L’objectiu de l’economia no és exportar, sinó que la gent pugui menjar.

stats