Efímers Tema del dia 19/08/2012

Altres zones en el punt de mira

3 min

Galícia

Nivell 1 . L'informe qualifica de "baix" el suport popular a la independència de Galícia. Cita una "enquesta recent" per dir que "el 75% dels gallecs se senten més espanyols que gallecs". Explica que el país té un autogovern parcial reforçat amb l'Estatut d'Autonomia del 1981 i una població de 2.796.089 habitants, però que hi ha set milions més de gallecs repartits arreu del món. Afegeix que el BNG ha "abandonat gradualment el discurs secessionista, sobretot des que el partit regionalista Unidade Galega es va afegir a la coalició".

Euskadi

Nivell 2 . Stratfor assegura que el secessionisme és un moviment "relativament fort" a Euskadi. L'informe, però, comet l'error de dir que el president basc des del 2009 és "el socialista Juan José Ibarretxe", quan realment qui mana és Patxi López. Citant una enquesta del 2002, l'agència assegura que el suport a la independència basca és del 31%, el mateix percentatge que està a favor d'assolir més autonomia. Un 32% dels enquestats votarien a favor de mantenir la situació actual. No es fa cap referència a ETA.

Illes Fèroe

Nivell 3 . Stratfor veu antic i elevat el suport de la població de les illes Fèroe per independitzar-se de Dinamarca, i el xifra en un 50%. De fet, els analistes diuen que hi ha un "alt risc de secessió a llarg termini" per l'alt nombre d'independentistes i la viabilitat econòmica d'aquestes illes a mig camí de Dinamarca, Escòcia i Noruega, on fa pocs anys es va descobrir petroli. L'informe recorda que el 1946 ja es va fer una consulta en què va guanyar el sí, però que el govern danès el va anul·lar dient que el marge era massa petit.

Abkhàzia

Nivell 5. Stratfor explica que Abkhàsia, amb uns 200.000 habitants, es va independitzar totalment de Geòrgia després de la guerra entre Rússia i Geòrgia del 2008. Des de llavors els russos hi mantenen una base amb milers de soldats. Veneçuela i Nicaragua també han reconegut la sobirania d'Abkhàzia. L'empresa qualifica la situació del país "d'efectivament independitzat". Expliquen que el primer ministre va aprofitar la decisió del Tribunal de l'Haia respecte a Kosovo per criticar els estats occidentals que no els reconeixen la sobirania.

La Llombardia

Nivell 1 . Segons Stratfor, l'independentisme a la Llombardia respecte d'Itàlia és "extremament baix", però els llombards volen disposar de més autonomia. Recorda que el 2010 la Lega Lombarda, que reclama augmentar l'autogovern, va aconseguir un 26,2% dels vots a les eleccions, el seu millor resultat fins ara. Afegeix que la Lega Nord ha "abandonat la seva idea de crear l'estat de la Padània i, en canvi, també reclama més autonomia". Concreta que l'objectiu dels autonomistes és aconseguir un estat italià federal.

Escòcia

Nivell 3 . Segons l'informe, un 27% dels escocesos votaria a favor de la independència en un referèndum, mentre que un 55% diria no . Afegeix que el percentatge d'independentistes baixa, encara que també reconeix que el principal partit és el Partit Nacional Escocès (SNP), que fa campanya pel secessionisme. Els analistes destaquen que Escòcia té autogovern, un Parlament amb autoritat legislativa i 5.194.000 habitants, un 89% dels quals són escocesos. La resta són anglesos, irlandesos i gal·lesos.

Txetxènia

Nivell 4. Segons l'informe de la CIA a l'ombra, l'opinió del Tribunal Internacional de Justícia de l'Haia sobre Kosovo no canviarà la realitat del Caucas rus. Explica que els txetxens van "aclamar" la declaració unilateral d'independència de Kosovo respecte de Rússia i afegeix que "l'únic factor que s'interposa entre les regions del Caucas i la independència és la capacitat militar, no la motivació ni la legitimitat legal". També diu que els militants txetxens no es frenaran a l'hora d'obrir "una altra guerra a gran escala".

Ossètia del Sud

Nivell 5. Segons l'informe de l'agència, la guerra entre Rússia i Geòrgia del 2008 també va servir perquè Ossètia del Sud aconseguís una "secessió total" respecte de Geòrgia. Com a Abkhàzia, qualifica d'alt el suport dels 80.000 habitants a la independència, però qui la garanteix també és Rússia, amb milers de soldats desplegats al territori. Stratford afirma que encara hi ha "conflictes esporàdics i violència" entre els habitants de la zona i els georgians, i que això dura des de la caiguda definitiva de la Unió Soviètica.

stats