EUROVEGAS LA NEGOCIACIÓ
Efímers Tema del dia 26/06/2012

Balmón defensa Eurovegas i qüestiona el rebuig del PSC

La cúpula del PSC està immersa en un debat sobre Eurovegas. La majoria del partit hi està en contra però l'alcalde de Cornellà i número dos del partit, Antonio Balmón, el defensa per combatre l'atur.

Pere Martí
2 min
El projecte d'Eurovegas afecta terrenys de Cornellà i el seu alcalde, Antonio Balmón,  ho veu amb bons ulls com una sortida a l'atur que afecta la ciutat.

BARCELONA.El PSC rebutja el projecte d'Eurovegas fins que no en conegui els detalls. Mentrestant, la majoria de membres de la seva executiva hi estan en contra, tal com es va demostrar ahir. El cap de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, va obrir el foc a la reunió disparant contra el projecte perquè està en contra del model de país i de ciutat que sempre han defensat els socialistes catalans, i en va posar com a exemple el 22@ i el BioCat, exemples d'economia sostenible i de ciutat intel·ligent, enfront del model Eurovegas, que enllaça amb el desarrollismo franquista. Les tesis de Martí van ser secundades per altres membres de l'executiva, com Lídia Santos, Joan Ignasi Elena i Mónica Lafuente.

Però l'última intervenció sobre el tema se la va reservar l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, que va carregar durament contra els que rebutgen Eurovegas sense conèixer el projecte i no tenen en compte que la prioritat del PSC ha de ser combatre l'atur i que, en aquest sentit, el projecte d'Adelson és una oportunitat perquè aportarà molts llocs de treball al Baix Llobregat. Tot i estar en minoria, el secretari d'acció política i número dos del partit va carregar durament contra els que asseguren que Eurovegas va contra el model de país. "Quan vegi el model de país alternatiu que té el PSC, podré decidir", va deixar anar Balmón a la taula de l'executiva, en una crítica que anava més enllà del tema que s'estava discutint. Enfrontant-se a Martí, li va recordar que ni el 22@ ni el Biocat serveixen per combatre l'atur i va menystenir aquests projectes emblemàtics del socialisme barceloní quan governava.

Després d'aquesta discussió, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, va haver de fer equilibris a la roda de premsa i va assegurar: "Amb la informació que tenim en aquests moments, el model d'Eurovegas és l'oposat al model que defensa el PSC". Per tant, els socialistes no donaran suport a una "illa d'il·legalitat" a Catalunya. Collboni va demanar que el Govern surti de l'"obscurantisme" amb què està gestionant tot l'afer. De moment el PSC demanarà la compareixença al Parlament de tres consellers: Andreu Mas-Colell, Lluís Recoder i Francesc Xavier Mena.

Prostitució i màfia

La resta de partits d'esquerres, ICV i ERC, també van rebutjar Eurovegas, mentre que el PP hi va donar suport amb matisos. La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, va instar el Govern i CiU a vincular "ètica i economia" i a renunciar a acollir un projecte com el d'Eurovegas, que no ofereix cap tipus de "solvència" i ataca el model de país. "Malvendre's el país per un projecte que no té cap element de garantia no és la solució", va afirmar Ortiz, que es va mostrar preocupada per l'aparició de màfies, l'augment de la prostitució i el blanqueig de diner que es pot generar al voltant del projecte.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va recordar al Govern d'Artur Mas que el Baix Llobregat no és el desert de Las Vegas de Nevada on es va construir el complex turístic del magnat Sheldon Adelson. Rovira va defensar que dels terrenys que ofereix la Generalitat ja en viuen 1.500 persones a través de l'agricultura i que, a més, és una zona protegida d'interès mediambiental i turístic.

stats